• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


TM piešķir kompensāciju žurnālistam saistībā ar nodarīto kaitējumu

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
VS.LV 12:06, 10.02.2024


Tieslietu ministrija (TM) piešķīrusi kompensāciju žurnālistam Leonīdam Jākobsonam saistībā ar kriminālprocesa laikā nodarīto kaitējumu, tostarp morālo kaitējumu, informēja portāls kompromat.lv.


Foto: pixabay

2011.gadā pret žurnālistu Jākobsonu tika uzsākta krimināllieta par toreizējā Rīgas pilsētas mēra Nila Ušakova (S) nopludinātās elektroniskās sarakstes publiskošanu, kas liecināja par iespējamu amatpersonas prettiesisku rīcību.

Pērn tiesa žurnālistu pilnībā attaisnoja. Pēc attaisnojošā sprieduma Jākobsons vērsās TM, prasot atlīdzināt kriminālprocesa laikā radītos zaudējumus un nemantisko kaitējumu, tostarp saistībā ar ierobežojumiem žurnālista personiskajai brīvībai un tiesībām uz vārda brīvību.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa iepriekš attaisnojusi portāla "kompromat.lv" pārstāvi Leonīdu Jākobsonu krimināllietā par Eiropas Parlamenta deputāta Nila Ušakova (S) elektroniskā pasta vēstuļu publiskošanu, jo žurnālists nemaz nebija publiskojis cietušā privāto korespondenci, bet tikai to, kas attiecās uz viņa kā augstas amatpersonas un politiķa darbību.

Jākobsonam apsūdzība tika uzrādīta pēc Krimināllikuma 144.panta 1.daļas - par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām. Apsūdzētais Jākobsons savu vainu neatzina.

Izmeklējot kriminālprocesu par Ušakova elektroniskā pasta uzlaušanu, Valsts policija 2011.gada decembrī veica kratīšanu portāla "kompromat.lv" pārstāvja Jākobsona dzīvesvietā Rīgā. Kratīšanas laikā tika izņemti vairāki datu nesēji un divi datori. Policisti Jākobsonu uz 48 stundām aizturēja.

Kriminālprocesu policija sāka 2011.gada 23.novembrī pēc Ušakova iesnieguma saņemšanas.

Portālā "kompromat.lv" tika publicētas Ušakova 2008.gada e-pasta vēstules, kas tika sūtītas toreizējam Krievijas vēstniecības padomniekam Aleksandram Hapilovam. Ušakovs tobrīd bija 9.Saeimas deputāts, savukārt Hapilovs strādāja par Krievijas vēstniecības padomnieku, taču 2009.gadā viņš pameta darbu Latvijā.

Jākobsons iepriekš apgalvoja, ka, publicējot daļu Ušakova sarakstes, viņš darījis sabiedrībai zināmus būtiskus faktus un tas ir viņa kā žurnālista pienākums.

Vairākus mēnešus pēc Jākobsona aizturēšanas divi nezināmi uzbrucēji 2012.gada 29.martā viņam savainoja seju Rīgā, Čaka ielas 47.nama kāpņutelpā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Ņujorkas tiesa atceļ spriedumu Vainstīna lietā

Ņujorkas augstākā tiesa ceturtdien atcēla 2020.gadā pieņemto notiesājošo spriedumu kinoproducentam Hārvijam Vainstīnam par apsūdzībām dzimumnoziegumos un lika šo lietu izskatīt jaunā prāvā.

Kriminālziņas Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki

Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki - Jaunciemā un Dzirciemā, aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas Latvijā no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājuši cilvēki

Latvijā otrdien no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājuši cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas «Biju vienā Rīgas policijas iecirknī un man radās jautājums...»‎ (+VIDEO)

Premjera partija nevar uzturēt kārtību tiesībsargājošo iestāžu darbā.

Lasiet arī

Kriminālziņas Par Imantā izdarītu slepkavību aizturēta četru vīriešu grupa

Par marta beigās Imantā izdarītu vīrieša slepkavību aizturēta četru vīriešu grupa, aģentūru LETA informēja Valsts policijā.

Kriminālziņas Daugavpilī aiztur vīrieti par Krievijas kara noziegumu slavināšanu

Valsts policija Daugavpilī aizturējusi kādu vīrieti par huligānismu un Krievijas kara noziegumu slavināšanu.

Sabiedrība Rīgas pašvaldības policistiem turpinās palielināt algas

Rīgas pašvaldības policistiem tiks turpināts palielināt algas, teikts policijas 2023.gada darba rezultātu pārskatā, kuru šodien skatīja Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komiteja.

Kriminālziņas Valkas novada Pašvaldības policijai par 55 500 eiro iegādājas jaunu auto

Valkas novada Pašvaldības policijai par 55 500 eiro iegādāts jauns operatīvais transportlīdzeklis "Ford Transit Custom", informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Leitis.