• Alīna,
  • Rūsiņš,
  • Sandris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Starp Latvijā atklātajām viltotajām lietām 70% veido bērnu rotaļlietas

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
VS.LV 15:21, 01.06.2023


Pagājušajā gadā starp Latvijā atklātajām viltotajām lietām 70% bija bērnu rotaļlietas, informēja Patentu valdē.


Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas, veicot kravu un sūtījumu kontroli, 2022.gadā 207 gadījumos atklāja kopumā 27 379 viltotu preču vienības, no kurām 70% jeb 19 171 bija rotaļlietas.

Viltotās rotaļlietas visvairāk tika atklātas kravās no Ķīnas, piemēram, divos jūras konteineros muitnieki konstatēja 18 762 vienības. Visbiežāk konstatētie viltojumi bija konstruktori, dažādu automašīnu rotaļu modeļi, lelles, bērnu rotaļu braucamrīki, piemēram, tricikli, un citas preces.

Patentu valdes direktors Agris Batalauskis norāda, ka viltotu preču, tostarp rotaļlietu ražošanā mēdz izmantot cilvēka veselībai bīstamas izejvielas, tās nav kvalitatīvas un rada potenciālus riskus bērnu veselībai.

Bieži vien pēc ārēja izskata un pat pēc taustes nav iespējams novērtēt, cik drošas un atbilstošas bērnu preces un rotaļlietas tiek tirgotas. Jo īpaši tas attiecas uz preču ķīmisko sastāvu, jo, piemēram, ftalātu esamība nav acīmredzama vai uzreiz jūtama. Ražotāji izmanto ftalātus, galvenokārt, lai plastmasas izstrādājumus padarītu elastīgākus un mīkstākus, skaidro Patentu valde.

Sekas, kas rodas no saskares ar šo ķīmisko vielu, atstājot negatīvas sekas bērnu hormonālajā un reproduktīvajā sistēmā un izpaudīšoties tikai pēc daudziem gadiem.

Atzīmējot Starptautisko bērnu aizsardzības dienu un īstenojot kampaņu "Esi oriģināls - izvēlies oriģinālu!", Patentu valde aicina vecākus izvēlēties kvalitatīvas un zināmas izcelsmes rotaļlietas, tādējādi nepakļaujot riskam savu bērnu veselību un pat dzīvību.

Šī gada pirmajos četros mēnešos VID Muitas pārvaldes veikto kontroles pasākumu rezultātā 47 sūtījumos atklātas 3377 viltoto preču vienības. Visbiežāk konstatēta viltota parfimērija, velosipēdu aprīkojums, spēļu kontrolieri, mobilie telefoni un to aksesuāri, apģērbs, somas, pulksteņi, apavi un citas preces.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki

Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki - Jaunciemā un Dzirciemā, aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas Latvijā no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājuši cilvēki

Latvijā otrdien no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājuši cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas «Biju vienā Rīgas policijas iecirknī un man radās jautājums...»‎ (+VIDEO)

Premjera partija nevar uzturēt kārtību tiesībsargājošo iestāžu darbā.

Kriminālziņas Policija sākusi kriminālprocesu par mūziķa Horena Stalbes piekaušanu Dobelē

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par mūziķa Horena Stalbes piekaušanu 13.aprīļa rītā Dobelē vietējā benzīntankā pēc pilsētā nospēlētas diskotēkas.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Interesanti fakti No maija stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Trešdien, 1.maijā, stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijā, VS.LV informēja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Kriminālziņas SAB: informācija par Kadžuļa apgalvojumiem tiks izskatīta prokuratūras pārbaudē

Visa informācija par uzņēmuma "SOAAR" vadītāja Renāra Kadžuļa apgalvojumiem tiks izskatīta prokuratūras pārbaudē, aģentūrai LETA sacīja Satversmes aizsardzības birojā (SAB), komentējot Kadžuļa teikto par to, ka viņš divas reizes SAB darbiniekiem esot ziņojis mutiski.

Interesanti fakti Maija pirmajās dienās sāks atslēgt apkuri RNP apsaimniekotajām mājām

Namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) maija pirmajās dienās sāks apkures atslēgšanu mājām, kas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādei, informēja RNP.