• Ginta,
  • Gunda,
  • Gunta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvija ir «pirātiskākā» valsts Eiropas Savienībā

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 18:22, 25.05.2023


Nelikumīga audiovizuālā satura izplatīšanā Latvija ir "pirātiskākā" valsts Eiropas Savienībā (ES), vienlaikus likumsargi neuzskata, ka situācija ir pasliktinājusies.



Biedrības "Par legālu saturu" valdes locekle Gunta Līdaka šodien žurnālistiem norādīja, ka ēnu ekonomikas apjomi audiovizuālajā nozarē aug. Atsaucoties uz ēnu ekonomikas pētnieka Arņa Saukas pētījumu viņa norādīja, ka katru gadu audiovizuālajai nozarei tiek nodarīti zaudējumi vairāk nekā 30 miljonu eiro apjomā, lai gan patiesībā ēnu ekonomikas apjoms varētu būt pat līdz 45 miljoniem eiro gadā.

"Tāpēc ir būtiski saprast, kā ierobežot ēnu ekonomiku. Ir satraucoša tendence, ka mēs esam pirātiskākā valsts ES un Latvijas iedzīvotāji ir ļoti lieli nelegālā satura lietotāji," uzsvēra Līdaka.

"Pirāta" profils liecina, ka tas ir gados jauns vīrietis, studējošs vai nestrādājošs un no ģimenes, kura mājsaimiecībā ir trīs vai vairāk cilvēki.

Līdaka akcentēja, ka ir ļoti daudz izaicinājumu ēnu ekonomikas apkarošanā, jo šie nelegālā satura lietotāji ir gados jauni, izmanto tehnoloģijas. Tāpēc nelegālā rūpala apkarotāji saskaras ar dažādiem izaicinājumiem, piemēram, tehnoloģiskajā jomā, turpinot uzlabot savstarpējo sadarbību.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Vitālijs Polovinskis pastāstīja, ka pērn veikti profilaktiski pasākumi, apsekojot publiskas izklaides vietas un kopumā sākti 68 administratīvā pārkāpuma procesi, kā arī astoņi kriminālprocesi par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu un aizliegtu uzņēmējdarbību.

Kriminālvajāšanai nodotas divas lietas. Šogad kriminālvajāšanai nodotas piecas lietas, sākti astoņi kriminālprocesi un veikti 276 profilaktiski pasākumi.

Policija sadarbībā ar partneriem ir sagatavojusi plānu, kas realizēts. Polovinskis ir pārliecināts, ka tiks sasniegti rezultāti. Pēc policijas novērojumiem tendence ir tāda, ka publiskās vietās, piemēram, kafejnīcās komersanti, iespējams, nezināja, ka nedrīkst izplatīt aizliegtu saturu vai televīzijas kanālus. Policijas mērķis nav sodīt, bet informēt un pēc policijas novērojumiem "tas skaitlis mazinās."

"Es negribētu teikt, ka situācija ir pasliktinājusies," uzsvēra policijas pārstāvis.

Jau ziņots, ka policijas vērtējumā, Latvijas informatīvajā telpā 2022.gadu var uzskatīt par izaicinājumiem bagātāko un intensīvāko periodu pēdējo desmit gadu laikā. Lai arī Latvijā problēma ar nelegālā audiovizuālā satura izplatību vienmēr ir bijusi aktuāla, Krievijas uzsāktais karš Ukrainā to pastiprinājis.

Pagājušajā gadā stājās spēkā ierobežojumi, kas liedz Latvijā translēt Krievijas propagandas kanālus. Tas ir veicinājis pāreju uz nelegāliem risinājumiem - cilvēki aizvien vairāk meklē jaunus veidus, kā vēlamo saturu patērēt nelegālā veidā. Lai arī no vairuma noziedzības gadījumu var secināt, ka viens no galvenajiem audiovizuālā satura avotiem ir bijusi Krievija, tomēr nevar pilnībā izslēgt arī Rietumu ietekmi.

Lai visaptveroši cīnītos pret nelikumīgiem audiovizuālā satura izplatīšanas gadījumiem, ir nepieciešamas tehniski izsmalcinātas metodes un inovatīva pieeja. Tas, savukārt, uzliek par pienākumu policijai ne vien sekot līdzi informatīvajai telpai un tās drošībai, bet arī būt modernai, atbilstoši tehniski aprīkotai un nokomplektētai ar rietumnieciski domājošiem un kreatīviem darbiniekiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Rīgas centrā pazudušais vīrietis atrasts miris Daugavā

Bezvēsts prombūtnē esošais Roberts Miksons, kurš nedēļas nogalē pazuda pēc iziešanas no atpūtas vietas Vecrīgā, otrdien bez dzīvības pazīmēm izcelts no Daugavas Rīgā, informē Valsts policija (VP).

Kriminālziņas Latvijā varētu ieviest kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos

Tieslietu ministrija (TM) kopā ar ekspertiem sākusi strādāt pie likuma izmaiņām, lai Latvijā ieviestu kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos.

Kriminālziņas KNAB vēlas tiesības saņemt no bankām plašākas ziņas par klientu darījumiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sagatavojis grozījumus likumos, aicinot birojam piešķirt tiesības saņemt no kredītiestādēm plašākas ziņas par klientiem, to kontiem un finanšu darījumiem "taktiskās analīzes funkcijas veikšanai".

Kriminālziņas Robežsargi izņem 20 000 kontrabandas cigarešu

Svētdien, 24. martā, robežsargi pārtrauca cigarešu nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas - Baltkrievijas valsts robežai un izņēma 20 000 kontrabandas cigarešu, ziņo Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Stratēģiskās attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Jolanta Babiško.

Lasiet arī

Sabiedrība Kurš visbiežāk uzstājās no tribīnes?

Saeima šī gada ziemas sesiju slēdz 28.martā un pavasara sesiju sāks 8.aprīlī.

Pasaule Krievija pārceļ kara lidmašīnas no Pleskavas uz Sibīriju

Krievija pārvieto Pleskavā izvietotās kara transporta lidmašīnas "Il-76" uz 2700 kilometru attālo Hantu-Mansu reģionu, jo bažījas par iespējamiem Ukrainas gaisa uzbrukumiem, ziņo igauņu laikraksts "Louna-Eesti Postimees".

Ekonomika Lietuvas uzņēmums prasīs Rīgas domei atlīdzināt zaudējumus

Lietuvas nekustamo īpašumu attīstītājs "Sirin Development" prasīs Rīgas domei atlīdzināt zaudējumus, kas radīti, atceļot 22 zemesgabalu pie lidostas izsoli, pavēstīja "Sirin Development" valdes loceklis Laurīns Kuzavs.

Ekonomika Valsts rīko izsoli namīpašumam Vecrīgā. Cik tas maksā?

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) rīkos izsoli nekustamajam īpašumam Vecrīgā, Mazajā Monētu ielā 2.