• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Grāvere par skolēna saduršanu: Jāvērtē soda atbilstība bērna labākajām interesēm

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 17:55, 25.04.2023


Ikvienā gadījumā ir jāizvērtē soda samērīgums un atbilstība bērna labākajām interesēm, ievērojot līdzsvaru starp konkrētā audzēkņa tiesībām uz izglītību un pārējo audzēkņu tiesībām uz drošiem apstākļiem izglītības iestādē, norādīja Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere, komentējot aprīļa sākumā notikušo vardarbīgo uzbrukumu vienaudzim Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā.


Foto: LETA

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" vēstīja, ka tehnikuma audzēknim, kurš tiek vainots skolasbiedra saduršanā, piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar apcietinājumu - policijas uzraudzība. Situācijā, kad vardarbības veicējs bijis izglītības iestādes audzēknis, pagaidu aizsardzība pret vardarbību neesot piemērojama. Grāvere skaidro, ka pagaidu aizsardzība pret vardarbību piemērojama tikai vardarbības ģimenē gadījumos.

Ja esot pamats uzskatīt, ka persona turpinās noziedzīgas darbības, lai aizsargātu apkārtējo cilvēku tiesības, var tikt izmantoti Kriminālprocesa likumā noteiktie drošības līdzekļi, piemēram, apcietinājums vai aizliegums tuvoties noteiktām personām vai vietām. Lēmumu par apcietinājumu pieņem izmeklēšanas tiesnesis.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI) norādīja, ka tai nav zināma oficiālā informācija par izmeklēšanas gaitu un piemērotajiem drošības līdzekļiem. Kriminālprocesa likums paredz iespējas piemērot dažādus drošības līdzekļus ar dažādiem nosacījumiem, tāpēc VBTAI pieļauj, ka šajā gadījumā varētu apsvērt arī iespēju par attālināto mācību nodrošināšanu.

VBTAI ir bijusi sanāksme ar iesaistītajām kompetentajām iestādēm, tai skaitā Izglītības kvalitātes valsts dienestu, lai izrunātu jautājumu par iespējām pastiprināt bērnu drošību tehnikumā, kā arī par kārtību, kādā varētu notikt turpmākais izglītības process.

VBTAI arī lūgusi tiesībsargājošajām iestādēm sniegt skolai papildu atbalstu drošības nodrošināšanā esošajā situācijā un informēt VBTAI par šī lūguma izpildi.

Tomēr, kamēr nav stājies spēkā notiesājošs spriedums, inspekcijā aicina saglabāt nevainīguma prezumpciju, norādot, ka "ikviens uzskatāms par nevainīgu, iekams viņa vaina nav atzīta saskaņā ar likumu".

Arī Rīgas un mākslas mediju tehnikuma direktors Gvido Zilūzis norādīja, ka viņa rīcībā neesot oficiālas, rakstiskas informācijas par piemērotajiem vai nepiemērotajiem drošības līdzekļiem. Par to esot informēti tikai paši iesaistītie, kā arī trīs administrācijas pārstāvji, kuri parakstījušies par informācijas neizpaušanu. Tehnikuma audzēknis šobrīd mācības klātienē neturpina, tā vietā viņš apgūstot mācību praksi uzņēmumā.

Zilūzis informēja, ka šobrīd "visos iespējamos veidos" notiek sadarbība ar policiju un citām institūcijām, noliedzot izskanējušās baumas, ka tehnikums mēģinot slēpt vai noklusēt kādu tā rīcībā esošu informāciju.

Jau ziņots, ka kāds jaunietis tehnikumā Imantā tika sadurts 6.aprīļa pēcpusdienā. Likumsargi neilgi pēc notikušā aizdomās par nozieguma izdarīšanu aizturēja citu nepilngadīgu jaunieti. Par šo gadījumu sākts kriminālprocess par slepkavības mēģinājumu, kurā tiek izmeklēti notikušā apstākļi un motīvi.

TV3 raidījums "Degpunktā" 12.aprīlī vēstīja, ka incidents noticis uzreiz pēc nodarbībām ap plkst.17. Upuris sēdējis ar meiteni tehnikuma sporta zāles ģērbtuvē, kad pēkšņi durvīs parādījies savu seju maskā paslēpis svešinieks, kurš no drēbēm izvilcis nazi un mērķtiecīgi devies skolasbiedra virzienā. Pēc audzēkņu atstāstītā, 17 gadus vecais varmāka upurim iedūris trīs reizes vēderā un vienu reizi rokā.

Vēlāk uzbrucējs esot identificēts. Tehnikuma audzēkņi pieļauj, ka vardarbīgās rīcības pamatā varētu būt greizsirdība. Dūrējs esot terorizējis meiteni jau iepriekš, liedzot viņai komunicēt ar citiem puišiem. Pēc sadurtā jaunieša mātes stāstītā, meitene centusies meklēt palīdzību, taču neviens no pieaugušajiem draudus neesot uztvēris nopietni.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Par zādzībām Pārdaugavā aizturēta personu grupa

Augusta beigās un septembrī Valsts policija Rīgā, Pārdaugavā, aizturēja trīs personu grupu, kuras dalībnieki bija zaguši kabeļus no komunikācijas šahtām, kā arī izdarījuši zādzības no būvniecības objektiem un daudzdzīvokļu mājām, kuras nav nodotas ekspluatācijā, informē policija.

Kriminālziņas Ķīpsalā svētdien dzēsts paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks

Rīgā, Ķīpsalā, svētdien dzēsts paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Kriminālziņas Turpinās izmeklēšana par aviācijas negadījumiem pie Ādažiem un Rīgas lidostas

Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs turpina izmeklēšanu un tehnisko iemeslu noskaidrošanu gan aviācijas nelaimes gadījumam, kas notika 4.maijā uz Tallinas šosejas pie Ādažiem, gan 19.jūnijā Mārupes novadā netālu no Rīgas lidostas.

Kriminālziņas Tiesās trīs personas par indiešu piespiedu nodarbināšanu

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis Rīgas pilsētas tiesai Latgales priekšpilsētā krimināllietu, kurā apsūdzētas trīs personas, no kurām viens ir Indijas pilsonis, par cilvēku tirdzniecību, kas izdarīta organizētā grupā.

Lasiet arī

Sabiedrība Nākamā nedēļa gaidāma mākoņaināka, septembra beigās kļūs krietni vēsāks

Nākamnedēļ Latvijā sauli biežāk aizsegs mākoņi un reizēm gaidāms lietus, savukārt septembra pēdējās dienās un oktobra sākumā laiks kļūs rudenīgi drēgns, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.