• Alīna,
  • Rūsiņš,
  • Sandris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Krimināllieta pret Mārupes mēru par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā nodota tiesai

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 23:44, 02.02.2023


Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūra tiesai nosūtīja krimināllietu pret kādreizējā Babītes novada pašvaldības uzņēmuma "Babītes siltums" kapitāla daļu turētāja pārstāvi, bijušo novada mēru Andreju Enci (LRA) par iespējamu 37 561 eiro nelikumīgu izmaksāšanu atvaļinājuma kompensācijā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.


Publicitātes foto.

Patlaban Ence ir Mārupes novada domes priekšsēdētājs.

Krimināllieta izskatīšanai nodota Rīgas rajona tiesai.

Pērn 17.novembrī KNAB rosinājis prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret Enci par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas.

KNAB toreiz informēja, ka saskaņā ar savāktajiem pierādījumiem amatpersona, atsaucot no amata pašvaldības kapitālsabiedrības valdes locekli, bez tiesiska pamata nolēma izmaksāt neizmantoto atvaļinājumu kompensāciju, proti, ignorēja kapitālsabiedrību valdes locekļu darbību reglamentējošo normatīvo regulējumu, kas neparedz valdes locekļu tiesības uz atvaļinājumu un neizmantotā atvaļinājuma kompensēšanu.

Tādā veidā valsts amatpersona Babītes novada pašvaldības kapitālsabiedrībai nodarījis mantisko zaudējumu 37 561 eiro apmērā.

KNAB kriminālprocesu sāka 2021.gada 4.novembrī.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Babītes siltums" reģistrēta 1993.gadā. Uzņēmums tagad pilnībā pieder Mārupes novada domei. "Babītes siltums" laikā no 2017. līdz 2020.gadam strādājis ar zaudējumiem. 2021.gadā apgrozīti 1 205 031 eiro un strādāts ar 35 058 eiro peļņu.

LETA arhīvs liecina, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) 2021.gadā aicināja toreizējo Babītes novada domi novērst pārkāpumus uzņēmumā "Babītes siltums", kas tika identificēti pašvaldības pasūtītājā auditā par 2017.-2019.gadu.

Kā norāda VARAM, auditori "Babītes siltuma" darbībā un tā pārraudzībā ir konstatējuši būtiskus pārkāpumus, piemēram, nav izstrādāta vidēja termiņa darbības stratēģija, uzņēmumā netiek veikta budžeta plānošana un kontrole, netiek nodrošināta informācijas atklātība.

Nebija izstrādāta iepirkumu uzraudzības kārtība, kā arī tika pieļauta virkne citu pārkāpumu. Ministrija no auditoru ziņojuma ir secinājusi, ka pārkāpumus laika periodā no 2017.-2019.gadam ir pieļāvusi ne tikai kapitālsabiedrības valde un kapitāla daļu turētājs - tā brīža domes priekšsēdētājs Ence, bet arī Babītes novada dome kā kapitālsabiedrības dalībnieks.

Babītes novada dome nolēma veidot komisiju, kas vērtēs "Babītes siltuma" valdes un uzņēmuma kapitāla daļu turētāja Ences darbības efektivitāti un tiesiskumu.

Mārupes novads ir administratīvi teritoriālās reformas gaitā 2021.gada 1.jūlijā izveidota Latvijas pašvaldība, kurā tika apvienots Mārupes novads un Babītes novads.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas «Biju vienā Rīgas policijas iecirknī un man radās jautājums...»‎ (+VIDEO)

Premjera partija nevar uzturēt kārtību tiesībsargājošo iestāžu darbā.

Kriminālziņas Policija sākusi kriminālprocesu par mūziķa Horena Stalbes piekaušanu Dobelē

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par mūziķa Horena Stalbes piekaušanu 13.aprīļa rītā Dobelē vietējā benzīntankā pēc pilsētā nospēlētas diskotēkas.

Kriminālziņas Nedēļas nogalē novērsti 76 mēģinājumi nelikumīgi šķērsot robežu

Valsts robežsardze pēdējās trīs dienās novērsusi 76 nelegālo migrantu mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu.

Kriminālziņas Raidījums: Vienotība astoņus gadus bez maksas izmantojusi IT sistēmu

Partija "Vienotība" astoņus gadus bez maksas izmantojusi IT uzņēmuma "SOAAR" veidoto sistēmu vēlēšanām kongresos, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Lasiet arī

Sports Latvijas hokeja izlase aizvada pirmo no divām pārbaudes spēlēm ar Šveici

Latvijas vīriešu hokeja izlase šodien Lozannā aizvadīs pirmo no divām pārbaudes spēlēm ar Šveici.

Sabiedrība Piektdien gaiss iesils līdz +13 grādiem un daudzviet īslaicīgi līs

Piektdien Latvijā, starp mākoņiem spīdot saulei, gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +8..+13 grādiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Kriminālziņas Par nelikumīgu senlietu glabāšanu piespriež sešu mēnešu nosacītu cietumsodu

Augstākā tiesa (AT) šodien atteica ierosināt kasācijas tiesvedību, un lietā par nelikumīgu valstij piederošu senlietu glabāšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums, ar kuru personai ir piespriesta brīvības atņemšana uz sešiem mēnešiem, notiesājot nosacīti, aģentūru LETA informēja AT.