• Alīna,
  • Rūsiņš,
  • Sandris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Turpinās LU rektora krimināllietas iztiesāšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 08:36, 17.11.2022


Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā šodien plkst.10 turpinās skatīt Latvijas Universitātes (LU) rektora Indriķa Muižnieka krimināllietu par pabalstu nelikumīgu izmaksu no darba aizejošajiem augstskolas darbiniekiem, aģentūra LETA uzzināja tiesā.


Foto: LETA

Pret Muižnieku sāktās lietas pamatā ir ar vairākiem darbiniekiem panāktā vienošanās par viņu profesionālās darbības ierobežojumu pēc darba attiecību izbeigšanas ar LU. Prokuratūra uzskata, ka rektors pārkāpis likumu, slēdzot šādu vienošanos, bet Muižnieks ir pārliecināts, ka darbojies likumīgi un augstskolas interesēs.

Prokuratūra aģentūru LETA informēja, ka saskaņā ar apsūdzību LU rektors 2019.gadā ar četriem darbiniekiem noslēdza vienošanos par darba tiesisko attiecību izbeigšanu pēc pušu vienošanās. Saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu, izbeidzot darba tiesiskās attiecības pēc savstarpējas vienošanās, atlaišanas pabalstu var izmaksāt 70% apmērā no darbiniekam noteiktās mēneša vidējās izpeļņas, taču LU rektors katram no šiem darbiniekiem apņēmās izmaksāt atlaišanas kompensāciju četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā.

Tādējādi LU rektors, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, ar ko viņam piešķirtas ekskluzīvas tiesības vienpersoniski pieņemt lēmumus par līgumu un vienošanās slēgšanu, tīši izšķērdēja LU finanšu līdzekļus, nodarot tai materiālos zaudējumus 63 379 eiro, uzskata prokuratūra.

Par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, var piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Muižnieks iepriekš aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka ir darbojies likumīgi un LU interesēs. Par to, kā apgalvo Muižnieks, liecina 2020.gada janvāra Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmums atzīt bijušajiem LU darbiniekiem izmaksāto naudu par likumīgu, kā arī Valsts kontroles padomes 2021.gada aprīļa un 2022.gada maija lēmumi. Muižnieks uzsvēra, ka ir ieinteresēts, lai šī lieta tiktu pabeigta iespējami ātri tiesiskā, likumā noteiktā kārtībā.

Prokuratūra apliecinājusi, ka lieta sākta tieši pēc Valsts kontroles iesnieguma, jo konstatēta nelikumīga pabalstu izmaksa LU.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas «Biju vienā Rīgas policijas iecirknī un man radās jautājums...»‎ (+VIDEO)

Premjera partija nevar uzturēt kārtību tiesībsargājošo iestāžu darbā.

Kriminālziņas Policija sākusi kriminālprocesu par mūziķa Horena Stalbes piekaušanu Dobelē

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par mūziķa Horena Stalbes piekaušanu 13.aprīļa rītā Dobelē vietējā benzīntankā pēc pilsētā nospēlētas diskotēkas.

Kriminālziņas Nedēļas nogalē novērsti 76 mēģinājumi nelikumīgi šķērsot robežu

Valsts robežsardze pēdējās trīs dienās novērsusi 76 nelegālo migrantu mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu.

Kriminālziņas Raidījums: Vienotība astoņus gadus bez maksas izmantojusi IT sistēmu

Partija "Vienotība" astoņus gadus bez maksas izmantojusi IT uzņēmuma "SOAAR" veidoto sistēmu vēlēšanām kongresos, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Lasiet arī

Kriminālziņas Apsūdz Latvijas pilsoni par došanos uz Ukrainu veikt diversijas aktu

Publiski pieejamais tiesas kalendārs liecina, ka apsūdzēts ir Ivans Tarabanovs un Rīgas pilsētas tiesa Mazā Nometņu ielā lietu plāno skatīt 7.jūnijā.

Kriminālziņas Piespriež gada cietumsodu vecākiem, kuru bērns saindējās ar metadonu

Kurzemes rajona tiesa diviem vecākiem, kuru bērns saindējās ar metadonu, piespriedusi cietumsodu uz vienu gadu.

Pasaule Par ECT tiesnesi no Latvijas ievēlēts ST tiesnesis Artūrs Kučs

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja otrdien par Latvijas tiesnesi Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ar absolūto balsu vairākumu ievēlēja pašreizējo Satversmes tiesas (ST) tiesnesi Artūru Kuču, informēja Ārlietu ministrijā.

Sabiedrība Skatīs tiesneša lietu par nesaskaņotu strādāšanu kažokādu rūpnīcā Dānijā

Administratīvā apgabaltiesa rakstveida procesā 2.oktobrī skatīs tiesneša Renāra Jūrmaļa lietu par nesaskaņotu strādāšanu kažokādu rūpnīcā Dānijā atvaļinājuma laikā.