• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā ar mākslinieciskajām aktivitātēm aizraujas sievietes un laucinieki

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 20:04, 29.06.2023


Pērn brīvajā laikā ar mākslinieciskajām aktivitātēm - mūzikas instrumentu spēlēšanu, dejošanu, dziedāšanu, aktiermākslu, fotografēšanu, zīmēšanu u.tml. - nodarbojās 38,5% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 16 gadiem, un biežāk ar to aizraujas jaunieši, sievietes un lauku iedzīvotāji, informēja Centrālās statistikas pārvaldē (CSP).


Ilustratīvs foto.

Laukos ar mākslinieciskajām aktivitātēm nodarbojās 40,9% iedzīvotāju, bet pilsētās - 37,4%. Turklāt lauku iedzīvotāji biežāk nekā pilsētnieki brīvo laiku pavadīja radoši. 5,2% lauku iedzīvotāju norādīja, ka ar mākslinieciskajām aktivitātēm nodarbojas katru dienu, un 23,1% - reizi nedēļā vai vairākas reizes mēnesī. Savukārt pilsētās 4% iedzīvotāju savam mākslinieciskajam vaļaspriekam veltīja katru dienu un 20,9% - reizi nedēļā vai vairākas reizes mēnesī.

2022.gadā māksliniecisks vaļasprieks bija 51,6% iedzīvotāju vecumā no 16 līdz 24 gadiem. Brīvajā laikā ar mākslinieciskajām aktivitātēm biežāk nodarbojās jaunietes - 63,7%. 7,4% no jaunietēm šajā vecumā ar māksliniecisku vaļasprieku nodarbojās katru dienu un 43,6% - reizi nedēļā vai vairākas reizes mēnesī. Jaunieši ar mākslinieciskajām aktivitātēm nodarbojās retāk - 41,8% vecumā no16 līdz 24 gadiem veltīja laiku mākslinieciskām aktivitātēm.

Jo vecāki, jo mazāk iedzīvotājiem ir māksliniecisks vaļasprieks. Brīvajā laikā ar mākslinieciskām aktivitātēm nodarbojās 43,4% iedzīvotāju 25 līdz 49 gadu vecumā, 36,8% iedzīvotāju 50 līdz 64 gadu vecumā un tikai 27,9% iedzīvotāju vecumā virs 65 gadiem. Visās vecuma grupās sievietes vairāk nekā vīrieši nodarbojas ar māksliniecisko vaļasprieku, visvairāk - starp jauniešiem, bet ar katru nākamo vecuma grupu šī starpība samazinās.

Dati iegūti 2022.gada iedzīvotāju aptaujā par ienākumiem un dzīves apstākļiem, kurā piedalījās 10 300 respondentu vecumā no 16 gadiem no 5800 mājsaimniecību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra AB dambī notiks festivāls «‎bez narkotikām un alkohola»‎ (+VIDEO)

"Мēs cenšamies rūpēties par naturālu un īstu pieredzi".

Kultūra Durbes pils pagalmā ar albuma prezentācijas koncertu debitē Afroedīte (+VIDEO)

Dziedātāja sevi jūlijā pieteica ar albumu "Mīlestības dziesmas iesācējiem".

Kultūra 13. septembrī Rotko centrā atklās ebreju mākslinieka no Krievijas (+VIDEO)

Starp Geršova nozīmīgākajiem darbiem jāmin sērijas “Mikelandželo” un “Atmiņas par Vitebsku”, cikli “Par Dmitrija Šostakoviča septīto simfoniju” un “Rekviēms”, kā arī Marka Šagāla un Pāvela Filonova portreti.

Kultūra Amerikāņu vokālie speciālisti meklē talantus Rīgā un Liepājā (+VIDEO)

Latvijas speciālistiem būs iespēja klausīties tieši viņiem pielāgotas lekcijas.