• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tas jāredz katram latvietim - diasporas tautastērpu izstāde

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 21:49, 02.06.2023


Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pirmā stāva izstāžu zālē 8.jūnijā atklās muzeja un pētniecības centra "Latvieši pasaulē" diasporas tautastērpu izstādi "Uzvilkt Latviju. Latvieša tautastērps pasaulē", informēja muzejs un pētniecības centra pārstāve Danute Grīnfelde.


Publicitātes foto.

Tautastērps ir gandrīz katrās latviešu mājās ārpus Latvijas. Tautastērps veido un uztur saikni ar Latviju. Izstāde aplūko tautastērpu kā nacionālās piederības simbolu, kurā emocionālais un sociālais aspekts ir tikpat svarīgs kā etnogrāfiskais. Iepazīstinot ar ārzemju latviešu pieredzi, izstāde paver plašāku skatu uz latviešu tautastērpu kopumā.

Izstādē 40 tautastērpi atklāj to darināju un valkāju pieredzi Eiropā, Austrālijā un abās Amerikās. Izstādē būs arī divi tautastērpi no Krievijas - ar grūtībām atvesti no Baškīrijas un Omskas šogad, par spīti kara pārtrauktajiem sakariem. Eksponātu vidū ir bēgļu gaitās līdzi paņemti, no kara materiālu pārpalikumiem bēgļu nometnēs veidoti, trimdā pašu darināti un no paaudzes paaudzē nodoti tautastērpi.

Daļa izstādes tērpu ir pašu rokām trūcīgos apstākļos darināti un apliecina to gatavotāju izdomu - krekls no izpletņu zīda, brunči no pārkrāsotas segas, saktas no lidmašīnu stikla un rotas no ūdens boileru kapara. Turpretī citi izstādītie tautastērpi apliecina latviešu daiļamatniecības meistarību un daudzveidību. Atšķirta no Latvijas, latviešu daiļamatniecība diasporā ieguvusi jaunu nozīmi un citas izpausmes.

Izstādi papildina priekšmeti un fotogrāfijas, kas atklāj, cik dažādiem mērķiem tautastērpi kalpojuši. Tos vilka ne tikai kāpjot uz skatuves, bet arī kā svētku apģērbu nozīmīgos dzīves notikumos - kāzās, arī izlaidumos. Tautastērpi bija iecienīts demonstrantu apģērbs trimdā - tie bija koši, atšķirīgi un pamanāmi. Tautastērpi mītņu zemēs reprezentēja Latviju - pieņemšanās, politiķu vizītēs, multikulturālās izstādēs un festivālos tie rādīja latviešu kultūru un vēsturi citām tautām.

Izstādē latvieša tautastērps pasaulē atklājas daudzveidībā. Mantoti no paaudzes paaudzē, nereti - izdiluši, nodzeltējuši, vairākkārt lāpīti, tērpi kļuvuši par dzimtu relikvijām. Muzejs un pētniecības centrs "Latvieši pasaulē" aicina ikvienu dalīties ar pasaules latviešu tautastērpu stāstiem, iesūtot fotogrāfijas un īsu aprakstu "muzejs@lapamuzejs.lv".

Spilgtākie piemēri redzami izstādes apmeklētājiem un sociālā medija "Instagram" kontā "@uzvilktlatviju". Izstādi bagātina audiostāsti, kas tautastērpu daudzveidībā palīdz ievērot detaļas. Pirmsskolas vecuma bērni var izkrāsot papīra leļļu tautastērpus un vīt etnogrāfiskus rakstus.

Izstādes norišu programma ietver pētnieku lekcijas un diasporas tautastērpu valkātāju stāstu pēcpusdienas. Izstādē varēs satikt sarunbiedrus - cilvēkus, kuriem uzdot jautājumus, dalīties savā pieredzē un kopīgi apspriest izstādē redzamo. Atsevišķās dienās apmeklētāji kopā ar audēju varēs izmēģināt aušanu stellēs, kuras darinātas Otrā pasaules kara bēgļu nometnē Vācijā.

Izstādi veidojis muzejs un pētniecības centrs "Latvieši pasaulē". Tās kuratores ir Marianna Auliciema un Ieva Vītola. Izstādes māksliniece ir Tatjana Raičiņeca. Savukārt konsultācijas sniegušas Anete Karlsone un Lauma Cenne.

Izstāde LNB būs skatāma no 9.jūnija līdz 2.septembrim. Ieeja izstādē brīva un tā apskatāma LNB darba laikā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Franču aktieri Depardjē oktobrī sāks tiesāt par seksuālu uzbrukumu

Franču kinoaktieris Žerārs Depardjē no oktobra tiks tiesāts par seksuālu uzbrukumu, pirmdien paziņoja Parīzes prokurors.

Kultūra Radīta mobilā lietotne ar vairāk nekā 400 Latvijas Radio audiopasakām

Latvijas Radio ir izstrādājis jaunu mobilo lietotni - "Latvijas Radio pasakas", kur apkopotas vairāk nekā 400 pasakas par visdažādākajām tēmām, informē Latvijas Radio pārstāvji.

Kultūra Rīgas Vāgnera teātra ēkā noslēdzies demontāžas posms

Rīgas Vāgnera teātra ēkā noslēdzies demontāžas posms, kā arī pabeigts ēkas tehniskais projekts, informē Rīgas Riharda Vāgnera biedrības (RRVB) pārstāvji.

Kultūra Leģendārais Dīters Bolens savā 70. jubilejas tūrē iekļāva Jūrmalu (+VIDEO)

Tieši pateicoties fanu lūgumiem Instagramā, viņš pēc 16 gadu pārtraukuma atgriezās uz skatuves.

Lasiet arī

Sabiedrība Ādažu poligonā notiks militārās mācības CAT 24

No šodienas līdz 4.maijam Ādažu militārajā poligonā notiks NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadīto militāro mācību "CAT 24" aktīvā fāze, informē Nacionālie bruņotie spēki.

Sports Porziņģis iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Austrumu konferences ceturtdaļfināla spēlē iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā, otrdien pavēstīja viņa pārstāvētā Bostonas "Celtics".

Pasaule Lielbritānijā skolā jaunietis sadūris trīs cilvēkus

Lielbritānijā trešdien aizturēts 17 gadus vecs jaunietis, kurš tiek turēts aizdomās par trīs cilvēku saduršanu skolā Anglijas ziemeļos, paziņojusi policija.