• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šodien Rīgas cirkā pasniegs Literatūras gada balvas

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 10:16, 28.04.2023


Rīgas cirkā šodien plkst.19.00 notiks Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) pasniegšanas ceremonija, informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta direktore Eva Eglāja-Kristsone.



Mūža balvu par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas literatūrā piešķirs tulkotājai Elgai Saksei. Viņa daudzus gadu desmitus ir bijusi vienīgā ungāru literatūras tulkotāja Latvijā. Sakse dzimusi 1930.gadā Rīgā, no ungāru valodas sākusi tulkot 1960.gadu vidū.

Kategorijā "Labākais prozas autordarbs" nominēts Daces Vīgantes darbs "Romantiķis", Jāņa Joņeva darbs "Decembris", Kristīnes Ilziņas darbs "Es neliecināšu pret jums" un Osvalda Zebra darbs "Mežakaija".

Kategorijā "Labākais dzejas autordarbs" nominēta Andra Manfelde ar darbu "Poēma ar mammu", Artis Ostups ar darbu "Variācijas par mēness tēmu", Gaiķu Māris ar darbu "Traka lapsa pār ceļu", Ivars Šteinbergs ar darbu "Jaunība" un Ronalds Briedis ar darbu "Nulles summa".

Kategorijā "Labākais literatūras autordarbs bērniem" par balvu sacentīsies Elizabete Lukšo-Ražinska un Ieva Melgalve ar darbu "Emī un Rū. Draudzības kods", Kristīne Ulberga ar darbu "Kas mammai somā?", Marts Pujāts ar darbu "Zenīts", Viesturs Ķerus ar darbu "Korras pasaules" un Žebers ar darbu "Ejas un asakas".

Kategorijā "Labākais atdzejojums latviešu valodā" nominēts Juliana Tuvima darbs "Pans Trallalnieks", ko atdzejojis Māris Salējs, Paula Cēlana darbs "Melnās pārslas", ko atdzejojusi Jana Vērdiņa, Tomasa Stērnsa Eliota "Dzejas izlase", ko atdzejojuši Ieva Lešinska, Kārlis Vērdiņš un Vizma Belševica.

Par uzvaru kategorijā "Labākais prozas tulkojums latviešu valodā" sacentīsies Donalda Kajoka darbs "Ezers un citas to pavadošās personas", ko tulkojusi Dace Meiere, Jāņa Kaplinska darbs "Ledus un Titāniks", ko tulkojusi Rūta Karma, Jichoka Baševa Zingera darbs "Šoša", ko tulkojušas Irēna Birzvalka un Māra Poļakova, Lēlo Tungala darbs "Biedrs bērns", ko tulkojis Guntars Godiņš, un Penti Sārikoski darbs "Ir vai nav. Eiropas mala. Bretaņas dienasgrāmata", ko tulkojusi Maima Grīnberga.

Kategorijā "Spilgtākā debija" nominēts Ilmārs Zvirgzds ar darbu "Reģistratūra", Marija Luīze Meļķe ar darbu "Nerealizēto potenciālu klubs", Māris Bišofs ar darbu "Dom-raxti" un Toms Deimonds Barvidis ar darbu "Zaļā dzīle".

Savukārt kategorijā "Spilgtākais darbs literatūrzinātnē" nominēta Anita Rožkalne ar darbu "Brīvie vektori", Arnis Koroševskis ar darbu "Lielais noliedzējs", Benedikts Kalnačs ar darbu "Pavērsiens" un Ieva Struka ar darbu "Par skaisto un aplamo dzīvi".

Ekspertu komisija lēmusi šogad piešķirt speciālbalvu Lešinskai par apgāda "Neputns" izdotajiem Eduarda Veidenbauma atdzejojumiem angļu valodā. Uzsverot un cildinot platformas "Latvian Literature" lomu literatūras tulkošanas un izdošanas veicināšanā ārvalstīs, LALIGABA žūrija vērš uzmanību uz atsevišķa Latvijas literatūras tulkotājiem paredzēta apbalvojuma nepieciešamību nākotnē.

LALIGABA ekspertu komisijā līdzās tās priekšsēdētājai Ingmārai Balodei darbojas kultūras žurnāliste Anda Buševica, dzejnieks un rakstnieks Andris Akmentiņš, tulkotājs Dens Dimiņš, rakstniece un publiciste Ilze Jansone, dzejniece un ilustratore Lote Vilma Vītiņa un literatūrzinātnieks Ojārs Lāms.

LALIGABA ir gada nozīmīgākais notikums literatūras nozarē Latvijā. Tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par gada izcilākajiem darbiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Kultūra AB dambī notiks festivāls «‎bez narkotikām un alkohola»‎ (+VIDEO)

"Мēs cenšamies rūpēties par naturālu un īstu pieredzi".

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.