• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīgā notiks Lielās dienas saules sagaidīšanas rituāli

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 05:34, 20.03.2023


Šodien no plkst.6 rītā Rīgā folkloras kopu pavadībā notiks vairāki Lielās dienas sagaidīšanas rituāli, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.


Ilustratīvs foto.
Foto: LETA

Saules sagaidīšanas pasākumi notiks trīs vietās - Arkādijas parkā, Lucavsalā un pirmo gadu arī Zaķusalā.

Zaķusalas Austrumu galā, aiz Radio un televīzijas torņa, apmeklētājus gaidīs folkloras kopas "Grodi" un "Garataka", Lucavsalas atpūtas parkā - Jasjukeviču ģimene, savukārt Arkādijas parkā rituālu vadīs Latvijas Folkloras biedrība.

Bez Saules sagaidīšanas notiks arī tādas rituālās darbības kā putnu dzīšana, gavilēšana, šautru mešana, šūpoļu rotāšana, mutes mazgāšana un citas.

Šajā dienā saule uzlēks plkst.6.27.

Šogad Rīgā pilsētvides plakātos izvietoti attēli ar pirmajiem pavasara vēstnešiem - sniegpulkstenītēm, krokusiem un tulpēm. Iedzīvotājus gaida arī īpaši rotātas svētku norišu vietas - plakātos redzamie pavasara ziedi telpiskā veidolā uzplaukuši Bastejkalnā, Vērmanes dārzā un Līvu laukumā, bet šodien zālienu uzplaukšana ar ziedu vides objektiem turpināsies iepretim Mežaparka Lielās estrādes ēkas ieejai, kultūras pils "Ziemeļblāzma" zaļajā zonā un pie kultūras centriem "Imanta" un "Iļģuciems".

Šīs dekorācijas tiks eksponētas līdz 21.aprīlim.

Līdzīgi kā pērn, Doma laukumā izvietots vides objektu grupa "Saules dzirnas". Tāpat galvaspilsētā dažādās apkaimēs pie maģistrālo ielu krustojumiem izvietoti seši izgaismoti vides objekti "Saules birzis".

No šodienas līdz 21.aprīlim pavasaris tiks modināts arī Lucavsalā - tur kokus rotās 120 krāsaini putni, bet tālāk atpūtas zonā būs redzama vides objektu grupa "Mājup ziedos".

Pie Rīgas Kultūras un atpūtas centra "Imanta" būs apskatāma Lieldienām veltīta interaktīva mūzikas instrumentu instalācija.

Lieldienu laikā rīdzinieki aicināti ne tikai apmeklēt koncertus un Lieldienu pasākumus, bet arī izšūpoties. Šogad šūpoles 9.aprīlī un 10.aprīlī atradīsies septiņās vietās gan pilsētas centrā, gan apkaimēs - Lucavsalā, Doma laukumā, Līvu laukumā, kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā, pie Mežaparka Lielās estrādes ēkas, kā arī pie kultūras centriem "Imanta" un "Iļģuciems".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra AB dambī notiks festivāls «‎bez narkotikām un alkohola»‎ (+VIDEO)

"Мēs cenšamies rūpēties par naturālu un īstu pieredzi".

Kultūra Durbes pils pagalmā ar albuma prezentācijas koncertu debitē Afroedīte (+VIDEO)

Dziedātāja sevi jūlijā pieteica ar albumu "Mīlestības dziesmas iesācējiem".

Kultūra 13. septembrī Rotko centrā atklās ebreju mākslinieka no Krievijas (+VIDEO)

Starp Geršova nozīmīgākajiem darbiem jāmin sērijas “Mikelandželo” un “Atmiņas par Vitebsku”, cikli “Par Dmitrija Šostakoviča septīto simfoniju” un “Rekviēms”, kā arī Marka Šagāla un Pāvela Filonova portreti.

Kultūra Amerikāņu vokālie speciālisti meklē talantus Rīgā un Liepājā (+VIDEO)

Latvijas speciālistiem būs iespēja klausīties tieši viņiem pielāgotas lekcijas.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā varētu demontēt astoņus komunisma un Krievijas imperiālisma simbolus

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, pašreizējais mēra pienākumu izpildītājs Edvards ratnieks (NA/LRA) vērsies Pieminekļu padomē ar aicinājumu demontēt astoņus komunisma un Krievijas imperiālisma simbolus Rīgas pilsētvidē.

Sabiedrība Šovasar Rīgā uzlabos segumu 90 grantētajās ielās

Šovasar Rīgā uzlabos segumu 90 grantētajās ielās. Pašvaldība šim mērķim atvēlējusi aptuveni trīs miljonus eiro.

Sabiedrība Rīgā tiltu remontos un būvniecībā plāno ieguldīt vairāk nekā 300 miljonus eiro

Līdz 2030.gadam Rīgā tiltu remontos un būvniecībā plānots ieguldīt vairāk nekā 300 miljonus eiro, šodien preses konferencē teica Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV).

Sabiedrība Rīgā lielajos pasākumos obligāti jāizmanto vairākkārt lietojamās glāzes

Rīgā lielajos pasākumos vairākkārt lietojamās glāzes būs obligāti jāizmanto no nākamā gada, paredz šodien Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas sēdē akceptētais saistošo noteikumu projekts Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība.