• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Medumos atklāts Pirmā pasaules kara muzejs

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 19:33, 02.03.2023


1. martā Augšdaugavas novada Medumos atklāts jaunizveidotais Pirmā pasaules kara muzejs informē Augšdaugavas novada pašvaldība.


Publicitātes foto.

Muzejs izveidots laikā, kad Eiropā plosās karš un arvien vairāk kļūst redzams, ka daļa sabiedrības neizprot kara iemeslus, jo nezina vēsturi, atklāšanā uzsvēra Augšdaugavas novada pašvaldības iestādes "TAKA" direktors Rolands Gradkovskis.

Pirmā pasaules kara laikā Latvijas un Lietuvas teritorijā vairākus gadus atradās frontes "Dzīvības un nāves" līnija. Tās abās pusēs tika būvēta sarežģīta nocietinājumu sistēma ar ierakumiem, tranšejām un bunkuriem. Tūkstošiem karavīru te cīnījās un krita sīvās kaujās. Augšdaugavas novada Demenes, Sventes un Medumu pagasta mežos līdz mūsdienām ir saglabājušies ļoti daudzi vācu karavīru veidotie betona bunkuri, iespaidīgas lielgabalu un munīcijas novietnes, ierakumu līkloči.

2015.gadā pašvaldības iestāde "TAKA" izveidoja tūrisma maršrutu "Pa Pirmā pasaules kara bunkuriem", līdzīgu maršrutu Lietuvā izveidoja arī Zarasu tūrisma un informācijas centrs. Savukārt 2019.gadā radās ideja uzrakstīt kopīgu projektu, lai minētās aktivitātes ļautu pasniegt daudz augstākā līmenī.

Muzejs izveidots ēkā, kur agrāk atradās Medumu pamatskolas darbnīcas. Ēka jau sen netika apsaimniekota un bija sliktā stāvoklī. Piesaistot pārrobežu projekta finansējumu, izdevās renovēt ēku un izveidot ekspozīciju, kuras apskate nav vienīgais piedāvājums šajā projektā.

Muzeja apmeklētāji vispirms tiek iepazīstināti ar Medumu vēsturi, lai parādītu, ka arī pirms kara te kūsājusi dzīve. Viena no emocionāli iespaidīgākajām ir ekspozīcijas daļa ar krievu armijas bunkura imitāciju. Šeit fonā skan šāviņi un sprādzieni. Gan uz muzeja izkārtnes, gan pie ārdurvīm dzeloņstiepļu vāzē ir sarkanas magones, kas simbolizē kritušo kareivju dvēseles, skaidro Medumu pamatskolas vēstures skolotāja Miropija Petkune, kura muzejā vadīs ekskursijas.

Projekta gaitā ir izveidota Pirmā Pasaules kara ekspozīcija arī Turmantā Lietuvā, kas apmeklētājiem durvis vērs 17.martā.

Muzeja ekspozīcija izveidota Latvijas un Lietuvas pierobežu sadarbības programmas projektā "Pirmā pasaules kara mantojuma un ekspozīcijas izveide ar mērķi piesaistīt apmeklētājus pierobežā". Projekts īstenots "Interreg V-A" Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".