• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Līgatnes dabas takās notiks pasaules Savvaļas sugu dienas pasākums

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 23:01, 25.02.2023


4.martā no plkst.11.00 līdz plkst.15.00 Līgatnes dabas takās būs iespēja uzzināt par pasaulē apdraudētajām dzīvnieku un augu sugām, to nelegālo ieguvi un tirdzniecību, informēja Līgatnes dabas taku izglītības un komunikācijas speciāliste Arta Krūmiņa.


Ilustratīvs foto.

Pasākuma laikā Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) darbinieki skaidros, kā nejauši nekļūt par kontrabandistu, kā, iegādājoties eksotiskus suvenīrus, nenodarīt pāri dabai.

Pasākums veltīts pasaules Savvaļas sugu dienai, ko visā pasaulē atzīmē 3.martā - dienā, kad 1973.gadā tika parakstīta konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas augu un dzīvnieku sugām jeb CITES.

DAP Dabas aizsardzības departamenta savvaļas sugu aizsardzības nodaļas vecākais eksperts Rihards Miķelsons informē, ka šogad CITES konvencijai aprit 50.gadadiena. Šo gadu laikā CITES ir bijusi nozīmīgs starpposms starp tirdzniecību un dabas aizsardzību, kur dalībvalstis strādā ar vienotiem mērķiem, lai nodrošinātu ilgtspējīgu savvaļas sugu izmantošanu.

Viens no CITES konvencijas principiem ir pārķert nelegālos dzīvniekus, augus un to izstrādājumus to tirdzniecības brīdī vai laikā, kad tie tiek vesti pāri valstu robežām. Līgatnes dabas taku apmeklētājiem pasākuma laikā DAP speciālisti stāstīs par apdraudētajām pasaules savvaļas sugām, kā arī ļausim aplūkot daļu no konfiscēto dzīvnieku un augu izstrādājumiem, skaidro Miķelsons.

Latvijā savvaļā dzīvo vairākas CITES pielikumos iekļautās sugas, daļa no tām aplūkojama arī Līgatnes dabas takās. Līgatnes dabas taku vadītāja Inta Lange akcentē, ka CITES ir iekļauti ne tikai lāči un lūši, bet arī, piemēram, pūces un citi Latvijā sastopamie plēsīgie putni.

Atšķirībā no dienvidu zemēm, kur notiek CITES sugu nelegāla ieguve, Latvijā šo sugu lielākais apdraudējums ir cilvēku darbība, kas izjauc vai pat pilnībā iznīcina šo dzīvnieku dabiskās dzīvotnes. Tāpēc īpaša loma aizsargājamo sugu saglabāšanā ir zooloģiskajiem dārziem, kas veic dzīvnieku populācijas saglabāšanas funkcijas.

4.martā Līgatnes dabas takas apmeklētājiem būs atvērtas no plkst.9.00 līdz 17.00. CITES pasākums notiks dabas taku teritorijā, pie dabas izglītības centra "Pauguri". Dalība pasākumā iespējama ar Līgatnes dabas taku apmeklētāju biļeti.

CITES konvencija ir otra lielākā starptautiskā vienošanās dabas aizsardzības jomā, aptverot vairāk nekā 35 000 sugu un 184 valstis. CITES apdraudēto sugu sarakstā ir iekļautas ziloņu, tīģeru, plēsīgo putnu, kaktusu un orhideju, gandrīz visas bruņurupuču, daudzas čūsku, gliemežu, jūras zīdītāju un daudzas citas sugas. No Latvijas savvaļas sugu klāsta CITES pielikumos sastopams brūnais lācis, vilks, ūdrs, lūsis, kā arī ērgļu, klijānu, liju un pūču sugas. No augu sugām Latvijas sarakstā atrodamas dažādas orhideju dzimtas sugas, tai skaitā dzegužkurpīšu, dzegužpirkstīšu, naktsvijoļu sugas, no kurām kā apdraudētākā ir norādīta dzeltenā dzegužkurpīte.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.