• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" koncertēs Amsterdamas Karaliskajā "Concertgebouw" zālē

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 04:40, 27.11.2022


Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" šodien pirmo reizi savas pastāvēšanas vēsturē kāps uz pasaulslavenās Amsterdamas koncertzāles skatuves, informēja kamerorķestra pārstāvis Gints Ozoliņš.

Viņš atzīmēja, ka pie orķestra diriģenta pults stāsies mūziķis, Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra pirmā oboja Aleksejs Ogrinčuks.

Nedēļu pēc Latvijas proklamēšanas 104.gadadienai veltītā koncerta Latvijas Nacionālajā teātrī "Sinfonietta Rīga" par valsts kultūras sasniegumiem vēstīs no prestižās Amsterdamas "Concertgebouw" skatuves.

Koncertu tiešraidi nodrošinās Nīderlandes "Radio NPO 4" un sadarbībā ar Eiropas raidorganizāciju apvienību "EBU" to būs iespējams attālināti noklausīties arī vairākās citās Eiropas valstīs.

Īpaši šim notikumam sagatavotajā koncertprogrammā "Sinfonietta Rīga" atskaņos Jozefa Haidna, Sergeja Prokofjeva un Johana Sebastiana Baha mūziku.

Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" ir viena no pasaules atpazīstamākajām un vienlaikus arī akustiski izcilākajām koncertzālēm. Tās pirmsākumi meklējami 1882.gadā, kad Amsterdamas Odeona teātrī tika dibināta publiskā akciju sabiedrība modernas koncertzāles celtniecībai.

Vieta tika izvēlēta ārpus Amsterdamas vēsturiskā viduslaiku centra, kūdras purvos. Teritorija, kas Amsterdamas pašvaldībā tika iekļauta tikai 1896.gadā, tika intensīvi apgūta. Iepretim topošajai "Concertgebouw" ēkai 1885.gadā tika uzbūvēts arī Karaliskais mākslas muzejs.

Savukārt pēc arhitekta Ādolfa Leonarda van Genta projekta tapusī "Concertgebouw" ēka pēc piecu gadu celtniecības, ar svinīgo koncertu tika atklāta 1888.gada 11.aprīlī. Šajā notikumā piedalījās 120 mūziķu liels simfoniskais orķestris un 500 dziedātāju plašs koris, atskaņojot Riharda Vāgnera, Georga Frīdriha Hendeļa, Baha un Ludviga van Bēthovena mūziku.

Līdztekus Bostonas "Symphony Hall" un Vīnes "Musikvereinsaal", Amsterdamas "Concertgebouw" Lielā zāle tiek uzskatīta par vienu no pasaules izcilākajām akustiskajām koncertzālēm. Ēkas 125.gadadienas svinību laikā 2013.gadā "Concertgebouw" ieguva Karalisko titulu, turpmāk nesot Karaliskās "Concertgebouw" zāles nosaukumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kastaņolā, Šveicē vēl gadu būs izstāde par Raini un Aspaziju (+VIDEO)

Ekspozīcijā dzejnieku dzīves un darbības kontekstā iezīmēti Šveices un Latvijas sakaru būtiskākie punkti laika posmā no 1893. gada līdz mūsdienām.

Kultūra Pirmizrādi piedzīvos Ozola koncertfilma

Kinoteātrī "Forum Cinemas" šodien plkst.19 pirmizrādi piedzīvos hiphopa mākslinieka Ozola koncertfilma "No rajona līdz arēnai", aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Inese Grīnberga.

Kultūra Īrijas mākslinieki aicina boikotēt Eirovīziju Izraēlas dalības dēļ

Vairāki simti Īrijas mākslinieku pirmdien aicināja šīs valsts pārstāvi Eirovīzijas dziesmu konkursā būt "vēstures pareizajā pusē" un boikotēt šo konkursu tāpēc, ka tajā piedalās Izraēla.

Lasiet arī

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Kriminālziņas VID aptur PVN izkrāpēju grupējuma darbību - uzlikti aresti 58 automobiļiem

Veicot virkni operatīvo un izmeklēšanas darbību, noskaidrots, ka shēmā iesaistītie uzņēmumi no 2022.gada sākuma līdz 2023.gada beigām izvairījās no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 367 221 eiro apmērā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.