• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Saeimas namā atklās Satversmei un tās veidotājiem veltītu izstādi

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 04:24, 24.11.2022


Par godu Satversmes spēkā stāšanās simtgadei šodien plkst.10.35 Saeimas nama Lielajā vestibilā parlamenta priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS) atklās izstādi "Satversme un tās veidotāji. Brīvība. Neatkarība. Demokrātija", informēja Saeimas Preses dienestā.

Izstādes atklāšanas pasākumā klātesošos uzrunās arī Latvijas Nacionālā arhīva direktora vietnieks Gatis Karlsons.

Izstādē būs aplūkojamas gan valsts pamatlikuma tapšanas liecības, tostarp Satversmes Sapulces plenārsēžu stenogrammu oriģināli un likumprojekts par Latvijas Republikas Satversmes spēkā stāšanos un ieviešanu, gan dokumenti, kas vēsta par Satversmes sapulces deputātu likteņiem.

Smiltēns pauda, ka simts gados Satversme ir pierādījusi, ka tā ir drošs mūsu valsts pamats, kas sargā valsti un iedzīvotājus. "Tā sargā no tirānijas, varas ļaunprātīgas izmantošanas un nonākšanas radikālu kļūdu purvā. Sarežģītajā parlamentāras demokrātijas procesā nodrošina līdzsvaru un prognozējamību. Taču tā nav muzejs vai laikā sastindzis piemineklis. Ar kādu dzīvu saturu to piepildām, cik prasmīgi un tālredzīgi izmantojam tās dotās iespējas, tas atkarīgs no mums visiem," sacīja Saeimas spīkers.

Proklamējot Latviju kā neatkarīgu valsti, tās dibinātāji Satversmes sapulces sasaukšanu izvirzīja kā vienu no pirmajiem uzdevumiem. 1922.gadā pieņemtā Satversme laika gaitā ir pierādījusi savu dzīvotspēju, pauda Saeimas Preses dienesta pārstāvji, sakot, ka tā ir unikāla, jo citas valstis, pēc okupācijas atgūstot vai iegūstot neatkarību, izstrādāja jaunas konstitūcijas, taču Latvija atjaunoja jau pirms simts gadiem pieņemto Satversmi, kas joprojām ir spēkā.

Izstādi veidojis Latvijas Nacionālais arhīvs sadarbībā ar Latvijas Republikas Saeimu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Latvieši pērk dārgāku sadzīves tehniku, lai to varētu salabot (+VIDEO)

Sabiedrības apziņa par ilgtspējīgu dzīvesveidu pieaug, un cilvēki kļūst arvien izglītotāki attiecībā uz to, kā viņu izvēles ietekmē vidi.

Ekonomika Inovāciju Akadēmijā ieguvumus sniedza 23 industriālas nozares (+VIDEO)

Visu trīs Inovācijas Akadēmijas programmas gadu laikā, daudzas komandas ir pierādījušas savu spēkuю

Ekonomika Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Merirands

VSIA "Autotransporta direkcija" (ATD) valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāres vietnieks Dins Merirands, informēja SM pārstāvji.

Sabiedrība Braži pārliecinoši apstiprina ārlietu ministres amatā

Saeima šodien ārlietu ministres amatā apstiprināja ilggadējo diplomāti Baibu Braži.