• Jadviga,
  • Laura
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Notiks hernhūtiešu dziesmu vakars ar akadēmisku priekšlasījumu

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 05:03, 26.09.2022


Šodien plkst. 18:00 izstādes "Modināšana. Stāsts par hernhūtiešiem" laikā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Korē notiks starpdiscplinārs pasākums "Pieminot Loskīlu. Hernhūtiešu dziesmu vakars".


Publicitātes foto.

Hernhūtiešu jeb brāļu draudzes kustība esot viens no neparastākajiem stāstiem Latvijas 18.-19. gadsimta vēsturē. Sākusies kā reliģiska kustība, nākamās paaudzes tā ietekmējusi daudz plašāk - modinājusi cīņai par latviešu tiesībām, cēlusi pašapziņu, veicinājusi izglītības un kordziedāšanas attīstību, informē pasākuma rīkotāji.

Mūzikai hernhūtiešu dzīvē bijusi liela nozīme, dziedāšana papildināja teju visus pasākumus, viņi paši arī spēlējuši mūzikas instrumentus.

Hernhūtieši izdevuši iespiestas dziesmu grāmatas, dziesmas izplatījuši arī rokrakstos. Tās bija vācu brāļu tulkotas vai sacerētas, ar laiku dziesmas sāka sacerēt arī latviešu hernhūtieši.

Populārākais garīgo dziesmu autors 19. gadsimtā bija Georgs Heinrihs Loskīls, ap kura personību centrēts arī pasākums "Pieminot Loskīlu. Hernhūtiešu dziesmu vakars".

Pasākuma programmu veidos Paula Daijas ievadvārdi, Jāņa Krēsliņa dzejoļa "Pieminot Juri Indriķi Loskīlu" lasījums aktiera Jāņa Kroņa izpildījumā, Māras Grudules priekšlasījums ""Mēs šeitan esam viesi...". Ieskats Georga Heinriha Loskīla dzīvē un darbos" un hernhūtiešu dziesmu koncerts mūziķu Zanes Šmites un Ilzes Gruntes interpretācijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Eksperts paskaidro, kā uz 100% izmantot viedtālruni (+VIDEO)

Ne tikai drošības sistēmas, bet arī kiberuzbrukumi kļūst arvien komplicētāki.

Sabiedrība Visi Valsts kontroles 2023.gada finanšu revīzijās atzinumi ir bez iebildēm

Valsts kontrole pabeigusi darbu pie 2023.gada finanšu revīzijām, kurās visi 26 sniegtie atzinumi ir bez iebildēm, aģentūru LETA informēja Valsts kontroles pārstāvji.

Pasaule Polijas prezidents Duda neformāli ticies ar Trampu Ņujorkā

Polijas prezidents Andžejs Duda trešdienas vakarā Ņujorkā "privātā vizītē" tikās ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Sabiedrība Ministrs: Šogad situācija slimnīcās «būs ok»

Pagājušajā gadā finanšu situācija slimnīcās bija smaga, bet šogad tā, lai arī nebūs ideāla, bet "būs ok", ceturtdien intervijā LTV "Rīta panorāmai" izteicās veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).