Latvijas pavāru komanda nākamnedēļ startēs šefpavāru konkursa "Bocuse d’Or" finālā Francijā, informē restorāna "Ferma" pārstāvji.
Konkursa komandām būs jāgatavo ēdieni, ko servēt uz divām īpašām platēm. Uz pirmās plates tiks pasniegts omārs un akmens asaris ar seleriju un tās kātu, savukārt otrā plate sastāvēs no stirnas muguras veselā gabalā, pīrāga, kā arī valstij raksturīgas nacionālās uzkodas. Tāpat katrai komandai jāuztaisa ravioli ar dzidrinātu buljonu.
Katrai komandai papildu ēdienu gatavošanai ir jāizceļ arī aktuāla sociāli atbildīgā tēma, un Latvijas komandai tā ir ilgtspēja ēdināšanas nozarē.
Latvijas komandu "Bocuse d’Or" finālā pārstāvēs restorāna "Ferma" šefpavārs Nils Ģēvele, kuram gatavošanas procesā palīdzēs konkursa "Latvijas Gada pavārs 2024" uzvarētāja Agate Batraga, savukārt komandas trenere un Latvijas "Bocuse d’Or" prezidente Svetlana Riškova palīdzēs pavāriem gatavošanas procesā, sekojot līdzi laika grafikam. Latvijas komandu konkursā pārstāvēs arī iepriekšējo gadu "Bocuse d’Or" Eiropas atlases Latvijas kandidāts Dinārs Zvidriņš, kurš šogad būs degustācijas žūrijā.
Ģēvele norāda, ka ar komandu aizvadījuši daudz stundu treniņos, lai godam pārstāvētu Latviju. "Produkti, kas konkursā jāizmanto, nav gluži tādi, ko esam raduši gatavot ikdienā, kā arī izaicinājumu radīs ierobežotais laiks vairāku sarežģītu ēdienu servēšanai, tomēr esam sagatavojušies un mēģināsim izdarīt vislabāko," saka Ģēvele.
Latvijas komanda sacentīsies fināla otrajā dienā, 27.janvārī. Katrai komandai būs piecas stundas un 35 minūtes, lai pagatavotu visus ēdienus. "Bocuse d’Or" fināla rezultāti tiks paziņoti 27.janvāra vakarā.
Līdz šim Latvija "Bocuse d’Or" konkursā tikusi līdz pusfinālam, bet šogad pirmo reizi startēs finālā. Pērnā gada sākumā, startējot pusfinālā, Nils Ģēvele izcīnīja 12. vietu Eiropas atlasē, tomēr konkursa žūrija oktobra sākumā piešķīra Latvijai īpašo biļeti startam finālā.
Pasaules šefpavāru konkursā "Bocuse d’Or" tiek vērtēta katra detaļa, piemēram, darba organizācijas virtuvē, sadarbība ar palīgiem, tai skaitā trešo palīgu, kurš iepriekš nav zināms un komandai pievienosies tikai konkursa dienā, gatavošanas tehnika, inovācijas gatavošanā, ēdiena noformējums, garša un ilgtspēja.
"Bocuse d’Or" ir kulinārijas konkurss, kas notiek reizi divos gados Lionā, Francijā. Konkursu 1987.gadā izveidoja šefpavārs Pols Bokīzs.