• Erlends,
  • Rolanda,
  • Rolands,
  • Ronalds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā ir izstrādāta programmatūra viltotu video atklāšanai (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 07:02, 15.10.2024


“Mākslīgā intelekta izmantošana piedzīvo uzvaras gājienu".



Baltijā pirmajā mākslīgā intelekta hakatonā “Baltic AI Hackathon” uzvaras laurus plūc studentu ideja par rīku “ClaimCap”, ar ko analizēt sociālajos medijos pieejamo videoklipu patiesumu brīdī, kad tos skatās lietotāji. Šāda sistēma ļautu cīnīties ar ļoti aktuālo viltus ziņu un faktu pārbaudes problēmu tiešsaistes vidē, ziņo vietne labsoflatvia.lv.

“Baltic AI Hackathon” dažādu nozaru un līmeņu studenti strādāja pie ģeneratīviem mākslīgā intelekta risinājumiem, kuriem par pamatu tika izmantoti Rīgas Stradiņa universitātes, Tartu Universitātes, Latvijas Valsts radio un televīzijas centra, Autotransporta direkcijas, Patērētāju tiesību aizsardzības centra un Centrālā finanšu līgumu aģentūras definētie izglītības, sociālās iekļaušanas, ilgtspējas un sabiedrisko pakalpojumu izaicinājumi.

Uzvarētāji hakatonā tika noteikti 34 komandu un 150 Baltijas studentu konkurencē:

-pirmo vietu ieguva komanda “Ppkdr” no Latvijas Universitātes, balvā iegūstot iespēju apmeklēt mākslīgā intelekta laboratoriju “Meta Fair” Parīzē, Francijā;

-otro vietu ieguva RTU komanda “Stopp” ar risinājumu riskantu iepirkumu identificēšanai, padarot publisko iepirkumu procesus caurskatāmākus;

-trešo vietu izcīnīja Igaunijas studentu komanda “BinFinder” ar aplikāciju, kas ļautu ar mākslīgā intelekta palīdzību padarīt atkritumu pārstrādes procesu vienkāršāku un saprotamāku, informējot par piemērotāko pārstrādes metodi atbilstoši vietējiem ieteikumiem un prasībām.

Lai dalībniekiem dotu iespēju reālā laikā izstrādāt un testēt izstrādāto risinājumu konceptus, uzņēmums “IBM” pasākumā nodrošināja piekļuvi augstas veiktspējas infrastruktūrai ar iespēju izmantot “Meta” lielo valodu modeli “Llama3” un “IBM” mākslīgā intelekta platformu “Watsonx”.

“Mākslīgā intelekta izmantošana piedzīvo uzvaras gājienu, turklāt varam novērot situāciju, kurā piedāvājums ir lielāks par spēju mākslīgā intelekta risinājumus ieviest, jo tas prasa gan resursus, gan atbilstošu kompetenci. Studenti 48 stundu laikā ir radījuši risinājumus, kas gan atvieglotu darbu valsts pārvaldē un privātajā sektorā, gan dotu pienesumu sabiedrībai kopumā. Tas parāda, ka prasmes izmantot mākslīgā intelekta sniegtās iespējas ir nepieciešamas ikvienam. Īpašs prieks ir par Baltijas tehnisko universitāšu ciešo sadarbību šī pasākuma īstenošanā, kā arī par lielo uzņēmumu un politikas veidotāju interesi veicināt reģiona attīstību mākslīgā intelekta jomā,” vērtē Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) inovāciju prorektore Liene Briede.

Hakatonu organizēja RTU Zinātnes un inovāciju centrs sadarbībā ar uzņēmumiem “Meta”, “IBM”, Tallinas Tehnoloģiju universitāti, Tartu universitāti un Viļņas Ģedimina Tehnisko universitāti.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti 18 gadus vecs nepālietis kļūst par jaunāko, kas iekarojis visas 8000 m virsotnes

Vien 18 gadus vecais nepālietis Nima Rindži Šerpa trešdien kļuva par jaunāko alpīnistu, kurš sasniedzis visas 14 pasaules 8000 metru un augstākas smailes.

Interesanti fakti Rīgas Porcelāna muzejā ikviens var apgūt seno amatu prasmi (+VIDEO)

Dekols ir dekorēšanas materiāls - uzlīme jeb līmpapīrs, kas apdrukāts ar keramikas krāsu.

Interesanti fakti ASV tiesa liek «Google» atvērt «Play Store» citiem veikaliem

ASV tiesa uzdevusi tehnoloģiju kompānijai "Google" atvērt savu "Android" lietotņu veikalu "Play Store" citiem veikaliem.

Interesanti fakti CSDD deviņos mēnešos izsniegusi par 0,2% vairāk vadītāja apliecību

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) šogad deviņos mēnešos izsniegusi 11 586 jauniegūtas autovadītāja apliecības, kas ir par 0,2% vairāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina direkcijas apkopotie dati.

Lasiet arī

Interesanti fakti SVF: mākslīgais intelekts ietekmēs 60% darbavietu attīstītajās valstīs

Mākslīgais intelekts ietekmēs 60% darbavietu attīstītajās tautsaimniecībās, intervijā ziņu aģentūrai AFP pavēstīja Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristalina Georgijeva.

Sabiedrība Augstskolas: studējošie reti negodprātīgi izmanto mākslīgo intelektu

Augstskolās jau ir vai vēl tiek izstrādāts regulējums mākslīgā intelekta lietošanai studiju procesā, taču liela nozīme studentu izpratnes veicināšanā esot studiju kursa vadītājiem.

Interesanti fakti Valodas tehnoloģiju platformā Hugo.lv integrēts sarunu bots ChatGPT

Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) pārvaldītajā valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platformā "Hugo.lv" īstenota integrācija ar "Microsoft Azure" "Open AI" platformā iestrādāto globālo sarunu botu "ChatGPT", informē KISC pārstāvji.