• Ādolfs,
  • Ilgonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lūznavas muižā slavinās Latgales babu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 14:20, 26.09.2024


Tiks izmantoti mākslīgā intelekta rīki, lai attēlotu nākotnes vecmammu paaudzi.


Lūznavas muiža ir kļuvusi par brīnišķīgu pikniku vietu.

9.oktobrī 18.00 Lūznavas muižā tiks atklāta ceļojošā izstāde "Vecmamma, kuru digitālie bērni vairāk nepiedzīvos", kas liks aizdomāties par to, kā, mainoties paaudzēm, mainās mūsdienu vecmāmiņas loma ģimenē un sabiedrībā.

Baba ir Latgales fenomens, kura ada zeķes, lasa avīzes, marinē konservus ziemai, slauc govis un uz piena galda nodod pienu, ravē dārzu, cep speķa pīrāgus un dara citas lietas, ko babas parasti dara. Taču tādas babas mūsdienās piedzīvos vien retais. Attīstoties tehnoloģijām un dzīves līmenim uzlabojoties, jaunā Alfa paaudze jeb digitālie mazuļi tādu babu neatcerēsies.

Tomēr daudzi joprojām atceras vasaras laukos pie vecmammas, kad pēc siena savākšanas šķūnī uz tā varēja nakšņot. No rudzu stiebra dzert siltu pienu vai govs pļekas dekorēt kā kūkas, kamēr vecmamma slauca govi. Diemžēl lauki pamazām izmirst un līdz ar pēdējo govi izmirs arī šīs atmiņas.

Apvienojot klasisko un laikmetīgo, izstādē "Baba, kurū škārsteikla bārni vaira napīdzeivuos" tiks attēlota 75 gadus vecās Valentīnas Priževoites dzīve Latgales laukos. Izstādē tiks izstādītas Amandas Anusānes gan iepriekš dokumentētās, gan speciāli izstādei fotografētās bildes. To apstrādē tiks izmantoti mākslīgā intelekta rīki, lai attēlotu nākotnes vecmammu paaudzi. Izstādes ekspozīciju veidos Liāna Merņaka-Ņikitina, tajā būs fotogrāfijas, dažādi sadzīves priekšmeti un teksti latgaliski. Izstādes mērķis nav romantizēt šo laiku vai dzīvesveidu, taču panākt, lai apmeklētājs pēc iespējas izteiktāk izjūt šo babu ikdienu un apzinās, ka šī babu paaudze mazbērniem drīz vien būs pavisam nezināmā paaudze.

Izstādes īstenošanu atbalsta Lūznavas muiža un Rēzeknes novada pašvaldība ar līdzfinansējumu no Radošo darbu konkursa.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Saeimā būs jauns Administrācijas juridiskais direktors

Saeima ir izsludinājusi konkursu uz Administrācijas juridiskā direktora amatu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Interesanti fakti «X» atjauninājums ļauj apiet platformas aizliegumu Brazilijā

Īlona Maska sociālo mediju platforma "X" ir veikusi automātisku atjauninājumu tālruņu lietotnēs, kas ļauj apiet šīs platformas aizliegumu Brazīlijā, trešdien paziņoja Brazīlijas interneta pakalpojumu sniedzēju asociācija.

Interesanti fakti Šodien Valmierā atceras traģiskos 1944. gada notikumus (+VIDEO)

Pilsētas degšanas stāstu vairākus gadu desmitus noteica padomju propaganda.

Lasiet arī

Sabiedrība Politoloģe skaidro zemo vēlēšanu aktivitāti Latgalē

Zemā vēlēšanu aktivitāte Latgalē varētu būt skaidrojama ar reālā iedzīvotāju skaita neatbilstību reģistrētajam, tādu viedokli pauda Rīgas Stradiņa universitātes lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle, komentējot zemo vēlētāju aktivitāti Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Ekonomika OECD publiskos ieteikumus Latgales ekonomiskās attīstības sekmēšanai

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) pēc vizītes Latgalē rudenī plāno publiskot ieteikumus reģiona ekonomiskās attīstības sekmēšanai, pastāstīja Balvu novada domes un Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs (Latgales partija).

Kultūra «Prūjam juoīt»: ir jauns hīts no Borowa MC (+VIDEO)

Latgales grupa ienes tautasdziesmas motīvu.

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.