• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Notiks Eiropas kultūras mantojuma dienas Durbes pilī (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 08:36, 08.09.2024


Ēkas un apkārtnes pilnveides un uzlabošanas darbi turpinās.


Pilij piemīt unikāls šarms.

8.septembrī 12.00 notiks ekskursiju ar kuratori izstādē "Mednieku stāsti". Būs skatāmi izcilu gleznotāju Johana Heinriha Baumaņa un Jākoba Samuēla Beka, graviera Johana Eliasa Rīdingera un tēlnieka Žila Muanjēza mākslas darbi. Gleznās, gravīrās un statuetēs, kas tapušas 18.-19.gadsimtā, iemūžināti dzīvnieki un medību ainas, ekspozīciju papildina trofejas, ieroči un cita medību atribūtika.

Kultūras mantojums ir ne tikai pagātnes liecība, bet arī svarīgs resurss nākotnei. Šogad uzmanība pievērsta kultūras mantojuma publiskajai pieejamībai, tai skaitā cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, un drošībai, kas saistīta gan ar sabiedrības atbildību, gan zināšanām par kultūras vērtību saglabāšanu.

Eiropas Kultūras mantojuma diena ir lieliska iespēja iepazīt Durbes pili - vienīgo no agrākajām Latvijas muižu kungu mājām, kur pilnībā rekonstruēts 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta sākuma vēsturiskais interjers un radīts priekšstats par vācbaltu kultūru. Durbes muižas kompleksa kungu nams uzskatāms par vienu Kurzemes klasicisma arhitektūras pērlēm.

Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons", apmeklējot Durbes pili, atzinīgi novērtējusi vēsturisko telpu pielāgošanu modernām prasībām, vienlaikus saglabājot kultūras un arhitektonisko vērtību un nodrošinot kultūras mantojuma pieejamību visai sabiedrībai. Durbes pils rekonstrukcijas laikā uzstādīts pacēlājs, kas cilvēkiem ar kustību traucējumiem nodrošina ērtu piekļuvi 3 pils stāviem, sniedzot iespēju skatīt gan vēsturisko muižas interjeru, gan arī daudzveidīgas izstādes. Ēkas un apkārtnes pilnveides un uzlabošanas darbi turpinās.

Muižas kompleksu ietver apkārtmūris, kas savu galīgo izskatu ieguvusi ap 1820.gadu, kad Durbes pusmuiža bija grāfa Žanno Mēdema īpašums. Mūris, kultūras mantojuma kontekstā, vērtējams kā arhitektoniski un ainaviski nozīmīga būve, kas pakāpeniski, atgūstot kādreizējo vizuālo veidolu, palīdz novērtēt Durbes muižas apbūves ansambļa autentiskumu. Savukārt pili un 19. gs. sākumā izveidoto ainavu parku joprojām savieno garākais gājēju tilts Latvijā, kas šķērso Slocenes upes senleju. No tilta paveras izcils skats uz Tukuma pilsētu, apkārtnes mežiem un pakalniem. No mazajām arhitektūras formām parkā apskatāma rotonda - neliela, apaļa kolonnu ietverta celtne ar kupolu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Interesanti fakti Latvietis izstrādājis datorspēli, kas mudina staigāt (+VIDEO)

Darbības, piemēram, cirst kokus, ir iespējams uzstādīt pirms došanās pastaigā.

Interesanti fakti Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Šī asarveidīgo kārtas suga nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Lasiet arī