• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šīgada jūnija-augusta periods bijis karstākais, kāds jebkad reģistrēts

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
LETA 09:13, 06.09.2024


2024.gada jūnija-augusta periods ir bijis karstākais, kāds jebkad reģistrēts, un šis gads kopumā varētu kļūt par karstāko uz Zemes, piektdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) Klimata pārmaiņu dienests "Copernicus" (C3S), kas veic klimata novērošanu.



Šajā vasarā visā pasaulē tika piedzīvoti karstuma viļņi, kurus pēc zinātnieku atzinuma pastiprināja cilvēku veicinātās klimata pārmaiņas.

"Pēdējo triju mēnešu laikā zemeslode ir pieredzējusi karstāko jūniju un augustu, karstāko jebkad reģistrēto dienu, un karstāko jebkad reģistrēto ziemeļu [puslodes] vasaru," ziņojumā atzina C3S vicedirektore Samanta Bērdžesa.

"Šī rekordlielo temperatūru virkne palielina iespējamību, ka 2024.gads būs karstākais, kāds jebkad reģistrēts."

Vidējā globālā temperatūra uz Zemes virsmas augustā bija 16,8 grādi pēc Celsija.

Jūnija un augusta globālā temperatūra par 1,5 Celsija grādiem pārsniedza vidējo temperatūru laika posmā no 1850. līdz 1900.gadam, kas ir atskaites periods pirmsindustriālajam laikmetam.

Karstumu 2023.gadā un 2024.gada sākumā saasināja cikliskā meteoroloģiskā parādība "El Nino", tomēr C3S zinātnieks Žiljēns Nikolā sacīja, ka tā ietekme nebija tik stipra, kāda tā reizēm bijusi.

Pretējā cikliskā meteoroloģiskā parādība "La Nina" vēl nav sākusies.

Pretēji globālajai tendencei tādos reģionos kā Aļaska, ASV austrumi, daļa Dienvidamerikas, Pakistāna un Sāhelas tuksnešu zona Āfrikas ziemeļos augustā temperatūra bija zemāka par vidējo.

Savukārt citur, tostarp Austrālijā, daļā Ķīnas, Japānā un Spānijā, augustā bija rekordliels karstums.

Globālā mērogā 2024.gada augusts atbilda šī mēneša iepriekšējam globālās temperatūras rekordam pirms gada, toties šī gada jūnijs bija karstāks par iepriekšējo, liecina C3S ziņojuma dati.

2023.gada jūlijs bija nedaudz karstāks par šīgada jūliju, bet trīs mēnešu periods no jūnija līdz augustam šogad uzstādīja jaunu rekordu.

Arī okeāni sakarsa līdz jauniem rekordlīmeņiem, palielinot spēcīgāku vētru risku.

Ārpus Zemes poliem vidējā jūras virsmas temperatūra augustā bija nedaudz zem 21 grāda pēc Celsija, kas ir otrs augstākais jebkad reģistrētais līmenis šim mēnesim.

Lielākajā daļā kontinentālās Eiropas augusts bija sausāks par vidējo, informēja C3S, atzīmējot savvaļas ugunsgrēkus tādās valstīs kā Grieķija. Toties Krievijas rietumos un Turcijā augusts bija mitrāks un vietām izcēlās plūdi.

ASV austrumos bija vairāk lietus nekā parasti, tostarp rajonos, kurus piemeklēja viesuļvētra "Debija".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Interesanti fakti Latvietis izstrādājis datorspēli, kas mudina staigāt (+VIDEO)

Darbības, piemēram, cirst kokus, ir iespējams uzstādīt pirms došanās pastaigā.

Interesanti fakti Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Šī asarveidīgo kārtas suga nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Lasiet arī

Sabiedrība Piektdien daudzviet īslaicīgi līs, vietām gaidāms pērkona negaiss

Piektdien Latvijā būs pārsvarā mākoņains laiks, daudzviet īslaicīgi līs, vietām gaidāms stiprs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Latvijas centrālajos novados gaiss iesils līdz +23 grādiem

Maksimālā gaisa temperatūra ceturtdien Latvijā gaidāma no +17 grādiem Kurzemes piekrastē līdz +22..+23 grādiem vietām Zemgalē un Vidzemes rietumos.

Sabiedrība Nedēļas otrajā pusē vietām stipri līs un dārdēs pērkons

Tuvākajās diennaktīs laikapstākļus Latvijā noteiks zema spiediena ieplaka, palaikam gaidāms lietus, vietām līs stipri un dārdēs pērkons, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Rīgas līča Kurzemes piekrastē ūdens vietām atdzisis līdz septiņiem grādiem

Dienvidu vēja ietekmē ūdens temperatūra Rīgas līča Kurzemes piekrastē pazeminājusies līdz 7..12 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.