• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kāpēc apelsīnus pārdod sarkanos tīklos: zinātnieki atklājuši patieso iemeslu

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 07:42, 30.08.2024


Zinātnieki ar skaidru piemēru ir parādījuši, kā darbojas optiskā ilūzija, kas maldina pircējus.



Pētījumi rāda, ka apelsīnu iesaiņošana sarkanajos tīklos lielveikalos ir gudrs triks, lai ietekmētu pircēju uztveri, raksta IFL Science.

Iemesls ir tāds, ka sarkanais vai oranžais plastmasas siets palīdz apelsīna mizu padarīt tumši oranžāku. Tādējādi augļi pircēju acīs izskatās sulīgāki un pievilcīgāki.

Pat ja apelsīns ir nedaudz zaļš, siets piešķirs tam nobriedušāku izskatu, mīkstinot zaļo nokrāsu un uzlabojot oranžo nokrāsu.



Līdzīgā veidā citronus iepako dzeltenos tīklos, lai izceltu to dabisko krāsu. Ja citronus iepako apelsīnu tīklos, pircējiem produkts izskatītos mazāk pazīstams, kas varētu ietekmēt pārdošanu.

Šis princips balstās uz konfeti ilūziju, kas parāda, ka cilvēka krāsu uztvere ir ļoti atkarīga no apkārtējā konteksta. Lai demonstrētu šo optisko ilūziju, neitrālas krāsas bumbiņu parasti ievieto daudzkrāsainu līniju režģī. Kad līnijas priekšplānā ir vienas krāsas, bumbiņas krāsa tiek sajaukta ar līniju krāsu.

Jaunā pētījumā psihologs Karls R. Gegenfurtners no Gīsenes universitātes Vācijā detalizēti aprakstījis, kā apelsīnu siets lielveikalā izmanto konfeti ilūziju.

"Esam noskaidrojuši, ka krāsu asimilācija spēcīgi ietekmē objekta izskatu, piemēram, zaļganu nokrāsu pārvēršot oranžā. Lieki piebilst, ka augļu pārdevēji to sapratuši jau sen. Jebkurā lielveikalā var redzēt, ka citroni, sīpoli vai pat kartupeļi ir iepakoti tīklos, kas atbilst ideālajai krāsai,” stāsta pētniece.

Pētījumā arī norādīts, ka konfeti ilūzija balstās uz principu, ka mūsu smadzenes ir ieprogrammētas, lai apstrādātu perifēro redzi un krāsu uztveri.

Būtībā cilvēka smadzenes cenšas atvieglot krāsu uztveri. Turklāt mūsu vizuālā sistēma ir noregulēta, lai uztvertu vienmērīgumu un pārejas. Kad sarkans vai oranžs režģis ir uzklāts uz oranža, mūsu smadzenes apvieno blakus esošās krāsas, lai vienkāršotu redzamo attēlu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Interesanti fakti Latvietis izstrādājis datorspēli, kas mudina staigāt (+VIDEO)

Darbības, piemēram, cirst kokus, ir iespējams uzstādīt pirms došanās pastaigā.

Interesanti fakti Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Šī asarveidīgo kārtas suga nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Lasiet arī

Ekonomika Rīt Liepājas Tirgoņu iela kļūs par mazā biznesa oāzi (+VIDEO)

Sestdien skanēs mūzika, smaržos kafejnīcā tikko ceptie kruasāni un ciabatas maize.

Ekonomika FM: tirdzniecības konfidences rādītāju pasliktinājums nav būtisks (+VIDEO)

Tomēr augstais cenu līmenis straujās inflācijas dēļ iepriekšējos divos gados neļauj strauji kāpināt patēriņu.

Sabiedrība Tirdzniecības centriem Rīgā būs mainīts darba laiks

Rīgā lielāko tirdzniecības centru darba laiks šodien, Līgo dienā, būs mainīts, bet Jāņos pirmdien, 24.jūnijā, vairums tirdzniecības centru veikalu būs slēgti.

Sabiedrība Svētku laikā tirdzniecības centriem Rīgā būs mainīts darba laiks

Rīgā lielāko tirdzniecības centru darba laiks Līgo dienā, svētdien, 23.jūnijā, būs mainīts, bet Jāņos pirmdien, 24.jūnijā, vairums tirdzniecības centru veikalu būs slēgti.