• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kāpēc lidmašīnas aiz sevis atstāj baltas svītras un kāpēc tas ir bīstami Zemei

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
LETA 09:12, 14.08.2024


Pētnieki ir noskaidrojuši, ka lidmašīnu atstātās svītras mainās, attīstoties tehnoloģijām, un tas negatīvi ietekmē planētas klimatu.



Lielākā daļa no mums ir redzējuši baltas svītras, ko lidmašīnas atstāj aiz sevis debesīs. Šīs svītras, kuras sauc par kondensācijas sliedēm, faktiski ir mākslīgi mākoņi, kas veidojas no lidmašīnu dzinēju izdalītajiem ūdens tvaikiem, raksta IFLScience.

Vēl viena cilvēka radīta mākoņa parādīšanās debesīs var nešķist bīstama, taču jaunā pētījumā noskaidrots, ka attīstoties tehnoloģijām, mainās arī mūsdienu lidmašīnu kondensācijas sliedes. Diemžēl šīs izmaiņas negatīvi ietekmē Zemes klimatu.

Kondensācijas sliedes ir baltas līnijas, kas parādās debesīs aiz lidmašīnām. Tās veidojas, reaktīvajiem dzinējiem sadedzinot degvielu un radot ūdens tvaikus kā degšanas blakusproduktu. Tā kā Zemes mākoņi ir izgatavoti no ūdens tvaikiem, kondensācijas sliedes vizuāli līdzinās mākoņiem, un faktiski tās arī ir mākoņiem līdzīgas. Zinātnieki norāda, ka kondensācijas sliedes visvairāk līdzinās spalvu mākoņiem, kas padara tās bīstamas planētas klimatam.

Saskaņā ar pētījuma vadošo autoru Dr. Edvardu Grīzpērdtu, Karaliskās biedrības biedru no Grantham institūta, dabiskie mākoņi nav bīstami, taču iepriekšējie pētījumi jau ir pierādījuši, ka spalvu mākoņi patiešām ietekmē Zemes klimatu. Tas ir tāpēc, ka tie var aizturēt siltumu, kas izplūst no planētas virsmas — kondensācijas sliedes būtībā dara to pašu, pievienojot lidošanas radītajiem kaitējumiem vēl vienu negatīvu aspektu.

Nav noslēpums, ka lidošana kaitē planētas klimatam, taču lielākā daļa cilvēku neapzinās, ka reaktīvo dzinēju radītās kondensācijas sliedes un oglekļa emisijas kopā izraisa vēl lielāku klimata sasilšanu.

Savā darbā Grīzpērdta komanda atklāja, ka kondensācijas sliedes faktiski saglabājas ilgāk nekā jebkad agrāk. Zinātnieki uzskata, ka tas ir saistīts ar faktu, ka mūsdienās lidmašīnas lido lielākā augstumā. Lidošana 12 kilometru augstumā ir gudrs solis, lai samazinātu pretestību un tādējādi samazinātu emisijas. Taču zinātnieki ir pamanījuši arī blakusparādību – tagad kondensācijas sliedēm ir nepieciešams ilgāks laiks, lai pilnībā izkliedētos.

Pēc Dr. Grīzpērdta domām, viņa un viņa kolēģu darba rezultāti nenozīmē, ka efektīvākas un modernākas lidmašīnas ir slikta lieta. Zinātnieki atzīst, ka jaunās tehnoloģijas var būtiski samazināt lidošanas radītās oglekļa emisijas, taču komanda uzstāj, ka jāņem vērā arī citas problēmas, kas saistītas ar kondensācijas sliedēm.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Interesanti fakti Latvietis izstrādājis datorspēli, kas mudina staigāt (+VIDEO)

Darbības, piemēram, cirst kokus, ir iespējams uzstādīt pirms došanās pastaigā.

Interesanti fakti Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Šī asarveidīgo kārtas suga nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Lasiet arī

Ekonomika Aviokompāniju pārvadāto pasažieru skaits šogad sasniegs rekordaugstu līmeni

Aviokompānijas pasaulē šogad pārvadās rekordlielu pasažieru skaitu, kā arī gūs visu laiku lielākos ieņēmumus, pirmdien prognozē Starptautiskā Gaisa satiksmes asociācija (IATA).

Ekonomika British Airways palielinās lidojumu skaitu starp Rīgu un Londonu

Lielbritānijas nacionālā aviokompānija "British Airways" no šā gada 28.oktobra palielinās lidojumu skaitu starp Rīgu un Hītrovas lidostu Londonā, informē Rīgas lidostas pārstāvji.

Ekonomika «Norwegian» ziemas sezonā plāno paplašināt galamērķu skaitu no Rīgas

Aviokompānija "Norwegian" šī gada ziemas sezonā un nākamajā vasaras sezonā plāno paplašināt galamērķu skaitu no Rīgas, otrdien aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgās bāzes Rīgā atklāšanas pasākumā sacīja "Norwegian" izpilddirektors Geirs Karlsens.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.