• Bruno,
  • Telma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ja viesojaties Lielstraupē, apskatiet porcelāna izstādi pilī (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 10:23, 04.08.2024


Šī kolektīvā sadarbība atklāj Latvijas vēsturi, dizaina attīstību un sabiedrības noskaņojumu dažādos laika posmos.


Padomju gados Rīgā ražotie porcelāna trauki kļuva par ikdienas neatņemamu sastāvdaļu.

Lielstraupes pils aicina līdz 11.augustam apmeklēt izstādi "Trauslais mantojums", kurā apskatāmi vairāk nekā 700 Rīgā ražotie porcelāna trauki un priekšmeti. Šo unikālo kolekciju apkopojusi vietējā kopiena, iesaistoties tuvāko māju iedzīvotājiem, kuri izstādei piešķīra no mājām savāktos porcelāna priekšmetus.

Izstāde stāsta par Rīgā ražotajiem porcelāna traukiem, kas lietoti Straupes un apkārtējās apkaimēs, sākot no 19.gadsimta beigām. Šī izstāde ir vietējās kopienas iniciatīva, kuras mērķis ir izcelt un godināt sen aizmirstos, bet laika gaitā vērtību guvušos traukus. Tie atsauc atmiņā ģimenes svinības, bērnības garšu un kopīgas sanākšanas.

Ikviens iedzīvotājs no tuvākas un tālākas apkārtnes tika aicināts kļūt par izstādes veidotāju, daloties ar porcelāna priekšmetiem no savām mājām. Šī kolektīvā sadarbība atklāj Latvijas vēsturi, dizaina attīstību un sabiedrības noskaņojumu dažādos laika posmos. Tā arī sniedz iespēju ielūkoties ģimenes vēsturē, tradīcijās un atcerēties mīļos stāstus.

- ""Mamm, kopijs gatavs!" - tā, pasniedzot miežu un cigoriņu kafiju ērti lietojamā, ziediem rotātā krūkā, ik rītu saucis vecaistēvs. Tagad līgatniešu ģimene, nododot 1940.gadā ražoto trauku izstādei, ar smaidu nopūtusies, ka šovasar būs jāiztiek bez tās," stāsta Lielstraupes pils tūrisma informācijas konsultante Rudīte Vasile.

Kā izrādās, 20.gadsimta sākumā porcelāna trauki mūsu pusē lietoti ne tikai pilīs un muižās, bet arī mazpilsētu dzīvokļos un zemnieku sētās. Pusdienu servīzes saņemtas kāzu dāvanās, graciozas tasītes dāvinājuši radinieki iesvētībās. Bufešu plauktus greznojušas figūriņas, kas jo īpaši iepriecinājušas bērnus.

Padomju gados Rīgā ražotie porcelāna trauki kļuva par ikdienas neatņemamu sastāvdaļu, tomēr tagad mēs apjaušam, ka katram traukam ir sava vēsture un radīšanas stāsts. Pateicoties sadarbībai ar Rīgas Porcelāna muzeja direktori Ilianu Veinbergu, izstādes organizatoriem ir izdevies identificēt daudzus autorus un viņu darbus.

Tomēr Rīgas porcelāna trauku izstāde Lielstraupes pilī nav tikai atmiņu izstāde. Tā ir kā krāšņa, apbrīnas vērta buķete, kas pārsteidz ar formu daudzveidīgumu, eleganci, mūsdienīgumu, zīmējumu kvalitāti. Buķete, kas piešķir krāsas gan Latvijas vēstures, gan mūsu ģimenes stāstam un dod cerību, ka Latvijā spēsim saglabāt un atjaunot gan porcelāna izveides, gan ražošanas prasmes.

Lielstraupes pils, kas tagad nonākusi Cēsu novada pašvaldības īpašumā, atvērusi durvis vietējās kopienas iniciatīvām. Lielstraupes pils biedrības rīkotā Rīgas porcelāna izstāde "Trauslais mantojums" ir pirmā, kas spējusi apvienot Straupes un plašākas tās apkaimes - Stalbes, Limbažu un Liepupes, Līgatnes un Cēsu, Inciema un Siguldas iedzīvotājus vienotā, vērtīgā pasākumā. Izstāde tapusi ar Cēsu novada pašvaldības kultūras projektu konkursa finansējumu.


Lielstraupes pils.
Lielstraupes pils.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Latvijas Nacionālajā dabas muzejā varēs aplūkot sēņu izstādi

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā no 11.septembra līdz 15.septembrim būs apskatāma "Lielā sēņu izstāde 2024", pavēstīja muzeja pārstāvji.

Interesanti fakti Šīgada jūnija-augusta periods bijis karstākais, kāds jebkad reģistrēts

2024.gada jūnija-augusta periods ir bijis karstākais, kāds jebkad reģistrēts, un šis gads kopumā varētu kļūt par karstāko uz Zemes, piektdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) Klimata pārmaiņu dienests "Copernicus" (C3S), kas veic klimata novērošanu.

Interesanti fakti Mēs atceramies mūsu valsts vēsturiskā notikuma 80. gadadienu (+VIDEO)

1944.gada 8.septembrī Saeimas priekšsēdētājs Pauls Kalniņš parakstīja Deklarāciju par Latvijas valsts atjaunošanu.

Interesanti fakti Saturns šonedēļ būs vislielākais un spožākais

Milzu gāzes planēta būs opozīcijā, un nākamreiz šāda parādība būs novērojama tikai pēc gada.

Lasiet arī