• Bruno,
  • Telma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kas notika ar cilvēku atstātajiem karogiem un priekšmetiem uz Mēness (foto)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 07:25, 30.07.2024


Pētnieki ir aprakstījuši, kā mūsdienās izskatās karogi un fotogrāfijas, ko astronauti atstājuši pirmās nolaišanās laikā uz Zemes pavadoņa.


Foto: NASA

1969. gada jūlijā astronauti uz Mēness virsmas uzlika Amerikas karogu. Vairāk nekā pusgadsimtu vēlāk daudzi vēlas uzzināt, vai šie karogi un citi objekti ir izturējuši laika pārbaudi. Zinātniekiem ir atbilde uz šo jautājumu, raksta IFLScience.

Novērot karogus, ko astronauti atstājuši uz Mēness, ir sarežģīti. Pēc astrofotogrāfa Roberta Rīvesa teiktā, Mēness atrodas vairāk nekā 384 000 kilometru attālumā no Zemes. Mazākie objekti uz Mēness, kurus var redzēt, izmantojot lielākos pētniecības teleskopus, ir aptuveni 1,2 kilometru diametrā. Savukārt karogi, ko uz Mēness atstāja "Apollo" astronauti, ir tikai aptuveni 1,2 metrus plati. Diemžēl tas ir 1000 reižu mazāks nekā objekti, kurus mēs varam redzēt no Zemes. Pat jaudīgais "Habla" kosmiskais teleskops to nespēj.

Par laimi, NASA rīcībā ir nepieciešamais instruments – kosmosa kuģis "Lunar Reconnaissance Orbiter" (LRO), kas riņķo ap Mēnesi. Pētnieki atzīmē, ka tas var pamanīt ēnas, ko met uz Mēness virsmas atstātie karogi.


Foto: NASA

NASA dati, kas balstīti uz LRO fotogrāfijām, liecina, ka "Apollo 12", "Apollo 16" un "Apollo 17" misiju karogi joprojām stāv. Tos nevar tieši redzēt uz Mēness virsmas, taču zinātnieki uzskata, ka tas ir labs rādītājs.

Astronauts Bazs Oldrins stāsta, ka starta laikā viņš pamanījis pirmo karogu, ko atstāja "Apollo 11" misijas astronauti. Šo informāciju apstiprina arī LRO attēli. Kas attiecas uz "Apollo 14" un "Apollo 15" karogiem, pētnieki uzskata, ka to statuss ir "neskaidrs", jo LRO nevar iegūt pietiekami detalizētus attēlus.

Uz Mēness ir palikuši arī daudzi citi objekti, kuru liktenis, visticamāk, nebūs zināms, līdz cilvēki atkal nolaidīsies uz Zemes pavadoņa virsmas. Piemēram, zinātnieki nevar būt pārliecināti, kas noticis ar 96 maisiem cilvēku atkritumu, kas atstāti uz Mēness. Ja tos kādreiz atradīs un nogādās atpakaļ uz Zemi analīzei, tas, iespējams, būs viens no dīvainākajiem pētījumiem, ko zinātnieki ir veikuši.

Uz Mēness virsmas tika atstāta arī ierāmēta fotogrāfija, ko uzņēmis "Apollo 16" astronauts Čārlzs Djūks. Zinātnieki precīzi nezina, kas ar to noticis, taču viņi pieļauj, ka fotogrāfija, iespējams, ir izbalējusi saules iedarbības rezultātā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Latvijas Nacionālajā dabas muzejā varēs aplūkot sēņu izstādi

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā no 11.septembra līdz 15.septembrim būs apskatāma "Lielā sēņu izstāde 2024", pavēstīja muzeja pārstāvji.

Interesanti fakti Šīgada jūnija-augusta periods bijis karstākais, kāds jebkad reģistrēts

2024.gada jūnija-augusta periods ir bijis karstākais, kāds jebkad reģistrēts, un šis gads kopumā varētu kļūt par karstāko uz Zemes, piektdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) Klimata pārmaiņu dienests "Copernicus" (C3S), kas veic klimata novērošanu.

Interesanti fakti Mēs atceramies mūsu valsts vēsturiskā notikuma 80. gadadienu (+VIDEO)

1944.gada 8.septembrī Saeimas priekšsēdētājs Pauls Kalniņš parakstīja Deklarāciju par Latvijas valsts atjaunošanu.

Interesanti fakti Saturns šonedēļ būs vislielākais un spožākais

Milzu gāzes planēta būs opozīcijā, un nākamreiz šāda parādība būs novērojama tikai pēc gada.

Lasiet arī

Interesanti fakti NASA atliek astronautu došanos uz SKS

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) otrdien atlikusi plānoto astronautu došanos uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), jo vēl nav atrisinātas problēmas ar kompānijas "Boeing" kosmosa kuģi "Starliner".

Interesanti fakti 16 Saules uzliesmojumi: Kad gaidāma ģeomagnētiskā vētra?

NASA kosmosa kuģis ir pieredzējis ārkārtēju saules aktivitāti.

Interesanti fakti Zinātnieki iesaka sagatavoties veselas nedēļas magnētiskajām vētrām

Eksperti prognozē, ka ģeomagnētiskās vētras turpināsies līdz nedēļas beigām.

Interesanti fakti Iespējams, būs jāglābj NASA astronauti, kas «nav iestrēguši» SKS

Abiem astronautiem, kuri orbītā ieradās ar kosmosa kuģi "Boeing Starliner", bija paredzēts atgriezties uz Zemes jūnijā. Tomēr tagad viņi kosmosā uzturēsies vismaz līdz augusta vidum.