• Alens,
  • Jorens,
  • Žanis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Iespējams, būs jāglābj NASA astronauti, kas «nav iestrēguši» SKS

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 07:29, 12.07.2024


Abiem astronautiem, kuri orbītā ieradās ar kosmosa kuģi "Boeing Starliner", bija paredzēts atgriezties uz Zemes jūnijā. Tomēr tagad viņi kosmosā uzturēsies vismaz līdz augusta vidum.


Foto: NASA

Tas, kam vajadzēja būt nedēļu ilgai misijai, ir pārvērties par mēnešiem ilgu uzturēšanos ar nezināmu iznākumu. Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) pieslēgtā kosmosa kuģa "Boeing Starliner" apkalpei jāpaliek orbītā vismaz līdz augusta vidum. NASA neizslēdz glābšanas misiju, lai atgrieztu astronautus, kuri “nav iestrēguši” orbītā, raksta New Atlas.

Pirmais lidojums ar "Starliner" astronautiem radīja neparedzētus sarežģījumus gan NASA, gan "Boeing" uzņēmumam, kas radīja transportlīdzekli. Pirmā testa lidojuma ar cilvēkiem uz klāja laikā kuģis devās uz SKS 5. jūnijā.

Sākotnējais plāns paredzēja, ka NASA astronauti Sunita Viljamsa un Barijs Vilmors paliks orbītā apmēram septiņas dienas. "Boeing" bija jāpierāda, ka tā kuģis var droši nogādāt astronautus un kravas uz SKS un atpakaļ, lai NASA izsniegtu nepieciešamās atļaujas šādiem lidojumiem.

Tomēr pirms palaišanas kuģa dzinējā bija hēlija noplūde, kas aizkavēja lidojumu, un lidojuma laikā tika atklātas piecas hēlija noplūdes, kā arī sabojājās četri kuģa dzinēji. Starliner ar dažām grūtībām spēja pieslēgties SKS 6. jūnijā.

NASA uzstāj, ka neskatoties uz visām problēmām un nespēju mēneša laikā atgriezt astronautus uz Zemi, viņi “nav iestrēguši” orbītā un viss ir kārtībā. NASA norādīja, ka kuģa akumulatori var izturēt 45 dienas, un tos var uzlādēt vēl 45 dienas uz orbitālās stacijas. Kopumā "Starliner" kuģis ir paredzēts darbam septiņus mēnešus.

Tā kā NASA nevēlējās sniegt jaunu informāciju par misijas statusu, informatīvajā telpā sāka izplatīties baumas, ka problēma ar kuģi ir daudz lielāka, nekā NASA apgalvo. Trešdien, 10. jūlijā, NASA tiešraidē sazinoties ar abiem astronautiem, norādīja, ka viņi jūtas labi un ērti uz SKS.

Taču zināms, ka "Starliner" kuģis joprojām nevar atstāt orbitālo staciju, izņemot avārijas gadījumā. Inženieri uz Zemes turpina veikt kuģa dzinēju testus, lai noskaidrotu, kas ir nepareizi. Paredzams, ka šie testi beigsies jūlija beigās, kas nozīmē, ka abu astronautu atgriešanās uz Zemes varētu notikt tikai augusta vidū. Taču nav oficiālu datumu astronautu atgriešanās laikam, kuri “nav iestrēguši” kosmosā. Iespējams, NASA un "Boeing" ir piesardzīgi šajā jautājumā, jo uz spēles ir liktas divu cilvēku dzīvības. NASA neizslēdz glābšanas misiju, lai atgrieztu astronautus uz Zemi, taču pagaidām sīkākas ziņas nav pieejamas.

Jo ilgāk "Starliner" paliks uz SKS, jo ilgāks laiks būs nepieciešams, lai NASA atļautu tā darbību. Nav zināms, vai šāda atļauja tiks dota. Sākotnēji kosmosa kuģa "Starliner" otrais lidojums uz SKS bija plānots 2025. gada februārī. Šo lidojumu varētu pārplānot, un tādējādi šo misiju varētu veikt "SpaceX Dragon" kuģis.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Sestdien spīdēs saule un nelīs

Sestdien Latvijā laiks būs saulaināks un siltāks, prognozē sinoptiķi.

Interesanti fakti airBaltic balsošanā noskaidrotas pilsētas, kuru vārdos nosauks lidmašīnas

Lidsabiedrības "airBaltic" rīkotajā balsošanā noskaidrotas 16 Latvijas pilsētas, kuru vārdos nosauks lidmašīnas, VS.LV informēja "airBaltic" pārstāvji.

Interesanti fakti Botsvānā atrasts pasaulē otrs lielākais dimants

Kanādas kompānijas "Lucara Diamond" raktuvēs Botsvānā atrasts 2492 karātu dimants, kas ir otrs lielākais jebkad atrastais neapstrādātais dimants aiz 3106 karātu lielā "Cullinan" dimanta, kas tik atrasts 1905.gadā.

Lasiet arī

Interesanti fakti 16 Saules uzliesmojumi: Kad gaidāma ģeomagnētiskā vētra?

NASA kosmosa kuģis ir pieredzējis ārkārtēju saules aktivitāti.

Interesanti fakti Zinātnieki iesaka sagatavoties veselas nedēļas magnētiskajām vētrām

Eksperti prognozē, ka ģeomagnētiskās vētras turpināsies līdz nedēļas beigām.

Interesanti fakti Kas notika ar cilvēku atstātajiem karogiem un priekšmetiem uz Mēness (foto)

Pētnieki ir aprakstījuši, kā mūsdienās izskatās karogi un fotogrāfijas, ko astronauti atstājuši pirmās nolaišanās laikā uz Zemes pavadoņa.

Interesanti fakti Laiks uz Mēness rit ātrāk nekā uz Zemes. Par cik daudz?

Lai nākotnē varētu veiksmīgi izpētīt Zemes pavadoni, ir ļoti svarīgi saprast, cik precīzi laiks plūst uz Mēness.