• Paulis,
  • Pauls,
  • Pāvils,
  • Pēteris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā gadā parādās aptuveni 200 tonnas veco akumulatoru (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 12:00, 25.06.2024


Speciālisti runā par bīstamo atkritumu apglabāšanu.


Mūs ieskauj daudz dažādu ierīču un sīkrīku, kam nepieciešamas baterijas un akumulatori.

Vienu no videi un cilvēkiem bīstamākajiem atkritumiem - baterijas - iespējams atrast teju ikvienā mājsaimniecībā, birojā, ražotnē un citviet. Kad TV pultī, bērnu rotaļlietās, datora pelēs un citās ierīcēs izmantoto bateriju lietošanas laiks ir beidzies, tās ātri vien tiek nomainītas pret jaunām. Lai arī pēc jaunākajiem datiem* izlietotās baterijas Latvijā šķiro aptuveni puse sabiedrības, desmitā daļa iedzīvotāju tās mēdz izmest sadzīves atkritumos. "Latvijas Zaļais punkts" uzsver, ka bateriju nepareiza apsaimniekošana rada nopietnas sekas vidē, un atgādina par rīcību, kā no tām atbrīvoties pareizi.

Kā liecina Valsts vides dienesta (VVD) pēdējie apkopotie dati, 2021.gadā Latvijas tirgū tika realizētas 428 tonnas galvanisko elementu, tajā skaitā ikvienam pazīstamās un izplatītās "pirkstiņbaterijas". No tām atbilstoši valstī noteiktajām normām atpakaļ tika savākta nepilna puse. Tas nozīmē, ka lielākā daļa bateriju netiek pareizi apsaimniekotas un var kļūt par draudu videi.

"Latvijas Zaļā punkta" direktors Kaspars Zakulis skaidro, ka viena medaļas puse ir izpildīt valstī noteiktās videi kaitīgo atkritumu savākšanas normas, kas tiek veiksmīgi izdarīts, taču otra - tā, ko daudzi nemaz neapzinās -, kas notiek ar tām baterijām, ko cilvēki nesašķiro. "Lai arī biežāk izmantotās baterijas ir neliela izmēra, tās var nodarīt būtisku kaitējumu videi un cilvēka veselībai. Iespējams, kādam var šķist - ko gan viena niecīga baterija, izmesta sadzīves atkritumos, var ietekmēt? Tomēr, kā rāda dati, runa ir par kopumā vairāk nekā 200 tonnām. Šis apjoms pielīdzināms vairāk nekā 8 miljoniem AA izmēra pirkstiņbateriju, kas gada laikā tiek izmestas tām nepiemērotās vietās, vai tiek ilgstoši glabātas mājās. Iespējams, vien retais zina, cik graujošu postu dabai un nākamajām paaudzēm nodara viena sadzīves atkritumos izmesta baterija," saka K. Zakulis.

Bateriju sastāvā ir tādas ķīmiskas, videi un cilvēka veselībai kaitīgas vielas kā cinks, kadmijs, dzīvsudrabs u.c. Tāpat kā jebkurš cits atkritumu veids, arī baterijas laika gaitā sāk noārdīties. Lai arī tās ir šķietami mazas, vienas nelielas zemē nomestas baterijas ietekme vidē var atstāt toksisku nospiedumu pat kubikmetra platībā, kā rezultātā dabā nonāk videi un cilvēkam bīstamas ķīmiskās vielas, kas var tur saglabāties un indēt visu dzīvo pat simts un vairāk gadu.

Izlietotās baterijas ikviens iedzīvotājs var nodot speciālajos šķirošanas punktos, kas pieejami tirdzniecības vietās, kurās tiek tirgotas jaunas baterijas. Sadarbībā ar partneriem "Latvijas Zaļais punkts" izvietojis vairāk nekā 350 speciālās bateriju šķirošanas kastes. To atrašanās vietas pieejamas vietnē www.zalais.lv sadaļā "Šķirot". Baterijas un citus atkritumu veidus var arī nogādāt uz kādu no vairāk nekā 70 atkritumu šķirošanas laukumiem visā Latvijā. Speciālās bateriju šķirošanas kastes arvien aktīvāk tiek izvietotas arī dažādās publiskās un privātās vietās, piemēram, izglītības iestādēs, birojos, daudzdzīvokļu namos un citviet.

"Latvijas Zaļais punkts" atgādina, ka, pareizi atbrīvojoties no baterijām, iespējams ne tikai pasargāt vidi no toksiska piesārņojuma, bet arī saglabāt dabas daudzveidību. Pēc sašķirošanas baterijas tiek novirzītas otrreizējā pārstrādē, kur no tām tiek iegūts cinks, mangāns, dzelzs un citas ķīmiskas vielas, ko var atkārtoti izmantot jaunu preču ražošanā. Tādējādi tiek samazināta izsīkstošo pirmreizējo dabas materiālu izmantošana.

Bateriju veidi:

-Bāziskas baterijas – cilindrveida, tās lieto kabatas baterijās, zibspuldzēs.

-Atkārtoti uzlādējamas baterijas lieto telefonos, darbarīkos, rotaļlietās. Tās satur niķeli, kadmiju, litiju, svinu.

-Pogveida baterijas lieto rokas pulksteņos un dzirdes aparātos. Tās satur dzīvsudrabu, sudrabu, kadmiju, litiju vai citus smagos metālus. Šīs baterijas tiek pārstrādātas, lai atgūtu vērtīgo materiālu un samazinātu ietekmi uz vidi.

-Svinu un skābi saturošas baterijas lieto automašīnās, furgonos, motociklos, laivās, autoiekrāvējos, golfa ratos, zāles pļāvējos un ratiņkrēslos.

-Nemitīgas strāvas piegādātājbaterijas – datori.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Daugavpilī pārspēts nacionālais 27.jūnija karstuma rekords

Daugavpilī šodien pārspēts nacionālais 27.jūnija karstuma rekords, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Interesanti fakti Kas nomāc tomātus Latvijā: palīgā nāk zinātnieki (+VIDEO)

Siltumnīcā, kur konstatēts vīruss, inficētos augus var atstāt augam līdz augļu novākšanas sezonas beigām.

Interesanti fakti NASA izraudzījusies «SpaceX» SKS ievadīšanai Zemes atmosfērā

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) izraudzījusies kompāniju "SpaceX" kosmosa kuģa būvei, kas pēc Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) ekspluatācijas beigām 2030.gadā ievadīs to Zemes atmosfērā, kur stacija izjuks.

Interesanti fakti Līgām auto remonts izmaksā dārgāk nekā Jāņiem

Jāņu periodā ceļu satiksmes negadījumos iekļuvušo Līgu un Jāņu īpatsvars ir proporcionāli aptuveni vienāds, ņemot vērā katra vārda izplatību, tomēr Līgu piedzīvoto avāriju seku novēršana izmaksā dārgāk, informē apdrošināšanas kompānijas "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Ekonomika Ropažu atkritumu rūpnīca kalpos kā tūrisma un aktīvās atpūtas objekts (+VIDEO)

Ražotnes darbības īstenošanā tiks ievēroti gan saistošie Ministru kabineta noteikumi, gan jaunākajās Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvās.

Sabiedrība LVM: pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi

Pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi, lielākos apjomus sasniedzot pavasara un rudens mēnešos, liecina LVM publiskotā informācija.

Sabiedrība Iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla

Ražotāju atbildības sistēmas uzņēmums "Zaļā josta" sadarbībā ar "Stikla servisu" rīko ikgadējo akciju, kurā līdz aprīļa beigām iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla, informē rīkotāji.