• Ausma,
  • Ausmis,
  • Inguna,
  • Inguns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tukumā tika prezentēta Sibīrijā izdzīvojušā tautieša grāmata (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti / Vēsturiskie
VS.LV 10:00, 17.06.2024


"Eiropas austrumos atkal notiek karadarbība un tūkstošiem bērnu ir deportēti nezināmā virzienā Krievijā".


Visā zīmējumu kladē, kas tagad glabājas Tukuma muzejā, deportēto kurzemnieku pieredzējums ir dokumentēts ar lielu precizitāti.

Tukuma bibliotēkā Tukuma muzejs atvēris grāmatu “Ceļojuma piezīmes Sibīrijā. 1941–1943. Daumanta Birznieka zīmējumi ar Agritas Ozolas komentāriem”.

Tukuma muzeja direktore, vēsturniece un deportāciju pētniece Agrita Ozola: “Grāmatā publicētie Daumanta Birznieka zīmējumi ir spilgta liecība par noziegumu pret cilvēci, kas īstenots pret Baltijas valstu iedzīvotājiem 20. gadsimta 40. gados un atstājis traģiskas pēdas vairākās paaudzēs. Izdevums iznāk laikā, kad Eiropas austrumos atkal notiek karadarbība un tūkstošiem bērnu ir deportēti nezināmā virzienā Krievijā".

Zīmējumu autors Daumants Birznieks (1925–2018) deportēts uz Sibīriju 1941. gada. Viņa tēvs Jānis Birznieks, Valdgales dzelzceļa stacijas priekšnieks, nonāca Vjatlagā. Viņš tika apsūdzēts par pretpadomju izteikumiem. Ņemot vērā aģentūras ziņojumus un viņa radniecību ar K. Ulmaņa valdības ministru Jāni Blumbergu, apsūdzība pieprasīja viņu sodīt ar nāves sodu. NKVD Sevišķā apspriede tomēr piesprieda tikai 8 gadus labošanas darbu nometnē. Daumants, viņa jaunākais brālis Teobalds un māte Baiba Katrīne ģimenes galvu pēdējo reizi redzēja dzelzceļa stacijā, kur ģimenes sadalīja. Vīriešus nošķīra un ieslodzīja stingri apsargātos vagonos ešelona galā.

Daumants bija 16 gadus vecs un tikko pabeidzis 8. klasi Talsu ģimnāzijā. Aizturēšanas brīdī viņš iemeta somā piezīmju burtnīcu. Vaļas brīžos tapa zīmējumi, kas detalizēti atspoguļo 1941. gada 14. jūnija deportācijas norisi un Sibīrijas galējo ziemeļu apvidos nometināto latviešu dzīvi visā tās skaudrumā. Daumanta zīmējumi ietver daudzslāņainu un emocionāli spēcīgu vēstījumu par pieredzēto maršrutā: Valdgale–Stende–Tukums–Zilupe–Veļikije Luki–Bologoje–Bežecka–Ribinska–Jaroslavļa–Krasnojarska un par trim gadiem piespiedu nometinājuma vietās: Kazačinska–Turuhanska–Janovstana–Krasnoseļkupa–Cerkovenska.

“Es ļoti mīlēju topogrāfiju - vairāk vilka uz to pusi, kartes zīmēt,” savulaik stāstījis Daumants Birznieks. Dienasgrāmatā ir nometinājuma vietu zīmējumi, kam pat norādītas koordinātas. Daumants ir attēlojis ne tikai mājvietas, nodarbes un notikumus, bet arī zīmējis pārvietošanās maršrutu plānus un fiksējis pārtikas normas un ēdienkarti.

Daumants Birznieks, vēl savas dzīves laikā, savu zīmējumu burtnīcu uzdāvināja Tukuma muzejam. Ideja izdot zīmējumus radās pēc sadarbības ar franču producentu kompāniju “ETHAN PRODUCTION”. Režisore Debora Forda veido filmu “Bāreņu Odiseja” par bērnu likteņiem Otrā pasaules kara un pēckara gados un tajā ir iekļāvusi 15 Daumanta zīmējumus. Gatavojot informāciju filmai, vēsturniece un deportāciju pētniece Agrita Ozola aprakstīja katru zīmējuma lapu un sagatavoja arī informāciju par Daumanta likteņa biedriem, kas pieminēti viņa atmiņās, tostarp tukumnieci Veru Ābelti un Kārli Miķelšteinu un kandavnieka Voldemāra Eimaņa ģimeni.

Grāmatas dizainu sagatavojis Ģirts Bārenis, tekstu angļu valodā tulkojis Kārlis Streips, literāro rediģēšanu veikusi Liene Akmens, attēlus atlasījusi Anita Neimane, Dace Kleinhofa un Dace Valdmane. Atbalstu sniedza konsultanti: Juris Berjoza un Ritvars Jansons. Projekta vadītāja Egita Volinska.

Grāmatas izdošanai finansiālais atbalsts saņemts Kurzemes plānošanas reģiona īstenotās “Kurzemes kultūras programmas 2024” ietvaros Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma””.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Vāc parakstus par atļauju Latvijā rīkot automašīnu postīšanas sacensības

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par atļauju Latvijā rīkot automašīnu postīšanas sacensības.

Interesanti fakti Smiltenes pusē ir varenākais ozols Baltijā, iespējams Eiropā (+VIDEO)

Dižkoku pētnieki atklāj jaunus tūristus interesējošus objektus.

Interesanti fakti Globālās sasilšanas dēļ Latvijā ziemās iespējams 40 grādu sals

Globālās sasilšanas ietekmē kūstot ledājiem un palielinoties nokrišņu daudzumam, var apstāties jūras straumes Atlantijas okeānā, kas nozīmētu krasu temperatūras kritumu Ziemeļeiropā, brīdina zinātnieki.

Lasiet arī

Sabiedrība Ārlietu ministrija piešķīrusi naudu Lukašenko noziegumu izmeklēšanai (+VIDEO)

Konsorcijā ir iesaistītas Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija Redress un Starptautiskā spīdzināšanas izmeklēšanas Baltkrievijā komiteja.

Kultūra Filma «Marijas klusums» stāsta par aktrises Leiko traģisko likteni (+VIDEO)

Kolektīva jukšana prātā un totalitārisma smārds ir ne tikai pagātnes, bet arī satraucoša mūsdienu realitāte.

Sabiedrība Rinkēvičs: Mūsu valsts traģiskās vēstures lapaspuses nedrīkst atkārtot (+VIDEO)

Politiski represētie ar savu darbu ikdienā atgādina, ka mūsu valsts traģiskās vēstures lapaspuses nedrīkst atkārtot, Latvijas politiski represēto personu salidojumā Ikšķilē šodien savā uzrunā dalībniekiem teica Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.