• Līga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Krētā atklāts vēl viens 4 tūkstošus gadu vecs labirints (+FOTO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 08:54, 13.06.2024


Jaunas lidostas būvniecība Krētā jau ir palīdzējusi zinātniekiem atklāt 35 arheoloģiskās vietas. Nesen šo sarakstu papildināja sens labirints, kas datēts ar Mīnojas civilizācijas laiku.


x.com/cultureGR
Foto: twitter

Netālu no Krētas pilsētas Kastelli, Grieķijā, vietā, kur paredzēts būvēt radiolokācijas staciju jaunai lidostai, arheologi atklāja lielu labirinta ēku 1800 kvadrātmetru platībā. Šis atklājums izraisīja lielu interesi zinātnieku vidū, kuri cenšas izprast tā mērķi, ziņo Phys.org.

Grieķijas Kultūras ministrija atradumu nodēvēja par "unikālu un ārkārtīgi interesantu", attiecinot to uz Mīnojas civilizāciju, kas pazīstama ar izsmalcinātajām pilīm, krāsaino mākslu un noslēpumaino rakstību. Neskatoties uz ilgstošiem izrakumiem, struktūras mērķis joprojām nav skaidrs. Eksperti liek domāt, ka tā varētu būt pildījusi rituālas vai reliģiskas funkcijas.

Ēku ieskauj astoņas pakāpienveida akmens sienas, kuru augstums ir līdz 1,7 metriem, un tai ir mazākas savienojuma vietas. Iespējams, tai bija sekls konisks jumts. Iekšpusē atrastais ievērojamais dzīvnieku kaulu daudzums liecina, ka tā tika izmantota ceremonijās, kas saistītas ar pārtiku un vīnu.

Ministrija norādīja, ka ēka nav mājoklis, uzsverot tās komunālo raksturu, lieluma un sarežģītā dizaina dēļ, kam nepieciešamas specializētas zināšanas un centralizēta vadība. Kultūras ministre Līna Mendoni apliecināja, ka arheoloģiskais atradums tiks saglabāts, un radiolokācijas stacijai tiks izvēlēta jauna vieta.


x.com/cultureGR
x.com/cultureGR
Foto: twitter

Šis lēmums līdzsvaros mantojuma aizsardzību ar lidostas attīstību. Jauno lidostu plānots atklāt 2027. gadā, un tās mērķis ir aizstāt Heraklionas lidostu, kas ik gadu apkalpo līdz 18 miljoniem ceļotāju.

Struktūra, kas galvenokārt tika izmantota no 2000. līdz 1700. gadam p.m.ē., tika uzcelta aptuveni tajā pašā laika posmā kā pirmās Krētas pilis, piemēram, Knosā un Fistosā. Dažas arhitektūras iezīmes atgādina agrīnās Mīnojas bišu stropu kapenes ar pakāpju konusveida jumtiem.

Grieķijas kultūras mantojums bieži saduras ar būvniecības projektiem, par ko liecina izrakumi un sekojošā iznīcināšana Atēnu starptautiskās lidostas būvniecības laikā, kur tika atklāta apmetne no 3. gadu tūkstoša p.m.ē.

Jaunais Kastelli lidostas projekts ir palīdzējis atklāt vismaz 35 arheoloģiskās vietas, uzsverot pastāvīgo izaicinājumu līdzsvarot attīstību un vēsturisko dārgumu saglabāšanu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Pasaule Atēnu Akropolē no šodienas ielaidīs ne vairāk kā 20 000 cilvēku dienā

Atēnu Akropoles apmeklētāju skaits no šodienas tiks ierobežots līdz 20 000 cilvēku dienā.

Pasaule Asiņaini! Atēnās līdzjutēju sadursmēs nogalināts grieķu futbola fans

Pirmdien Atēnu piepilsētā Neafiladelfejā Atēnu AEK un Zagrebas "Dinamo" līdzjutēju sadursmēs nodurts kāds grieķu futbola fans.

Pasaule Atēnu Akropolē ielaidīs līdz 20 000 cilvēku dienā

Atēnu Akropoles apmeklētāju skaits tiks ierobežots līdz 20 000 cilvēku dienā, trešdien paziņoja Grieķijas Kultūras ministrija.

Pasaule Grieķijā parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējuši konservatīvie

Grieķijā parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā visvairāk balsu izcīnījusi premjerministra Kirjaka Micotaka vadītā konservatīvā partija "Jaunā demokrātija", liecina rezultāti, kas iegūti pēc teju visu balsu apkopošanas.