Izmisīgs plāns Arktikas glābšanai: ierosina to iesaldēt

Interesanti fakti
VS.LV 07:52, 12.06.2024 0

Pētnieki ir izstrādājuši vairākas ģeoinženierijas metodes, lai glābtu Ziemeļpolu no kušanas.

 

Lai glābtu sniegoto Arktiku no kušanas globālās sasilšanas rezultātā, daži zinātnieki strādā pie plāniem mainīt visa reģiona klimatu, raksta "Futurism".

Protams, Ziemeļpolu nevar ievietot milzu saldētavā, taču ir vairāki projekti reģiona atdzesēšanai, atstarojot saules gaismu.

Viens no šādiem projektiem paredz ūdens sūknēšanu uz virsmas, kur tas sasalst un veido aizsargkārtu virs Arktikas sniega. Citā eksperimentā zinātnieki ierosina izkliedēt atstarojošas stikla lodītes uz sniega Arktikā, lai atstarotu vairāk saules gaismas.

Visi ierosinātie projekti ir daļa no ģeoinženierijas, kas ir metode noteiktu vides aspektu veidošanai, lai kompensētu klimata pārmaiņu radītos postījumus. Fakts, ka zinātne nopietni apsver šādus eksperimentus, nozīmē, ka ar globāliem centieniem nepietiek, lai apturētu sasilšanu. Piemēram, pagājušais gads bija karstākais, kāds reģistrēts Arktikā.

Nīderlandes jaunuzņēmums "Arctic Reflections" ir ierosinājis savu eksperimentu, lai glābtu Arktiku. Pētījuma autori ierosina iesūknēt jūras ūdeni īpaši izvēlētās vietās Arktikas jūrā, lai atjaunotu Arktikas ledu, kas ziemas periodos sabiezējot kalpos kā siltuma vairogs.

“Mūs iedvesmoja Nīderlandes pieeja slidotavu celtniecībai daiļslidošanas sacensībām,” atzīst "Arctic Reflections" izpilddirektors Fongers Ipma.

Ziemā Nīderlandē dažus laukus appludina ar ūdeni, lai izveidotu slidotavas. Viņš saka, ka cilvēki varētu izveidot aizsargājošu ledus apvalku, kas varētu ilgāk saglabāt Arktiku, kamēr citas tehnoloģijas samazina globālās oglekļa emisijas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Svētdiena aizritēs bez lietus

Diennakts gaišās stundas aizritēs bez lietus, un debesis brīžiem skaidrosies, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Interesanti fakti Saeimā būs jauns Administrācijas juridiskais direktors

Saeima ir izsludinājusi konkursu uz Administrācijas juridiskā direktora amatu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Interesanti fakti «X» atjauninājums ļauj apiet platformas aizliegumu Brazilijā

Īlona Maska sociālo mediju platforma "X" ir veikusi automātisku atjauninājumu tālruņu lietotnēs, kas ļauj apiet šīs platformas aizliegumu Brazīlijā, trešdien paziņoja Brazīlijas interneta pakalpojumu sniedzēju asociācija.

Lasiet arī