• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šajā nedēļas nogalē Ruсavā notiks siera svētki (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 07:22, 27.05.2024


Vietējos iedzīvotājus un tūristus priecēs folkloras ansambļi un radošās darbnīcas.


Kurzemniekiem ļoti patīk gatavot gardu sieru.

Rucavas Tradīciju nama “Zvanītāji” sētā 1. jūnijā no pulksten 11 līdz 16 norisināsies “Siera diena” un Jāņu ielīgošana kopā ar visu trīs Dienvidkurzemes kultūrtelpu – Rucavas, Bārtas un Nīcas sieru meistariem, lai rādītu kā top sietais – cietais ķimeņu siers, kurš paaudžu paaudzēs Lejaskurzemē ir zināms kā īstākais Jāņu siers.

Pasākuma laikā taps arī miltu putra, ko tautā dēvē par kunkulīni vai skābputru, medalus un maizes kvass.

Būs arī Rucavas baltā sviesta meistarklase tradīciju nama saimnieču vadībā, vainagu pīšanas meistarklase kopā ar Līgu Ati (radošā darbnīca “Ligate”), mājražotāju un amatnieku tirdziņš un citas aktivitātes, informē Dienvidkurzemes novada sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Elbere.

“Sasiesim drānā, ieliksim siera spiedē un akmeni virsū, tad sālījumā, un pakārsim pažobelē, lai labi nokalst līdz Saulgriežu laikam. Saulgriežos, 22. jūnija vakarā, Lejaskurzemes lielo sieto – cieto ķimeņu sieru dalīs Jāņu māte Papes “Vītolniekos” visiem Jāņa bērniem, kas kopā nākuši no malu maliņām,” stāsta Tradīciju kluba pārstāve Natālija Grauduže.

Dienu kuplinās Rucavas, Bārtas, Nīcas, Otaņķu etnogrāfiskie ansambļi, Rucavas pamatskolas folkloras kopa “Ķocītis”, kapela “Paurupīte” un citi viesi.

Pasākuma noslēgumā “Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova un Ginta Dzerkale no Zemkopības ministrijas sniegs padomus, kā Lejaskurzemes sietais – cietais ķimeņu siers var uzsākt ceļu uz Eiropas Savienības aizsargāto produktu sarakstu līdzās Rucavas baltajam sviestam un citiem īpašiem Latvijas produktiem.

Starpnozaru mākslas grupas “Serde” vadītāja Signe Pucena prezentēs jaunāko tradīciju burtnīcu “Ēdieni Dienvidkurzemē”, kurā apkopotas mūsu novada tradicionālo ēdienu receptes caur saimnieču stāstiem.

Sagaidāmi vēl citi stāsti un pārsteigumi, galda dziesmas un apdziedāšanās.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Kultūra Kurzemes kultūras programmā šogad apstiprināti 67 projekti

Kurzemes plānošanas reģiona izsludinātajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" projektu konkursā "Kurzemes kultūras programmā 2024" šogad apstiprināti 67 projekti.

Ekonomika Kāpēc uzņēmēji nedrīkst Grobiņā būvēt biznesa centru (+VIDEO)

"Mēs ilgus gadus maksājam nomas maksu par zemes gabalu".

Sabiedrība Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.