• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vācu fotogrāfe izveidojusi grāmatu par Sibīrijas trimdiniekiem

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
LETA 19:40, 24.03.2024


Trešdien, 27.martā, plkst.17 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Klīversalas zālē notiks vācu fotogrāfes no Nīderlandes Klaudijas Heinermanes grāmatas "Sibīrijas trimdinieki - brīvības cīnītāji" ("Siberian Exiles - Freedom Fighters") prezentācija.



Kopš 2016.gada Heinermane strādāja pie fotogrāmatu triloģijas "Sibīrijas trimdinieki" par padomju režīma deportācijām no Baltijas valstīm uz Sibīriju. Trīs daļās aculiecinieki stāsta par sieviešu un bērnu izsūtīšanu uz attāliem Sibīrijas nostūriem, dzīvi Gulaga nometnēs, organizēto pretošanos padomju okupācijai un aukstā kara sākumu.

Projekta gaitā Heinermane daudzkārt apmeklēja Baltijas valstis, lai ierakstītu četrpadsmit pretošanās kustības dalībnieku iespaidīgos dzīvesstāstus. Fotogrāfe iedziļinājās arhīvu materiālos un klejoja pa plašajiem mežiem, kas tik ilgi bija daudzu nacionālo partizānu slēptuve.

Grāmatā apkopoti astoņu Latvijas brīvības cīnītāju - Ernesta Rudzrogas, Birutas Rodovičas, Hildas Miezītes, Imanta Grāvīša, Jāņa Zemanta, Lidijas Lasmanes, Martas Vuškānes un Mihalīnas Supes - dzīvesstāsti.

"Neviens nekad nav ticis notiesāts par padomju varas noziegumiem pret cilvēci. Putina Krievijā Staļina pagātne atkal tiek paslaucīta zem tepiķa, tāpēc man ir tik svarīgi saglabāt stāstus, kas mums bija apslēpti aiz dzelzs priekškara. Tie ir jāuzklausa, lai palīdzētu veidot pareizu historiogrāfiju," motivāciju triloģijas veidošanai skaidrojusi Heinermane.

Heinermane (1967.gadā Izerlonā, Vācijā) studējusi tēlotājmākslu un dokumentālo fotogrāfiju. Šobrīd ir ārštata fotogrāfe, kas dzīvo Delftā, Nīderlandē. Galvenokārt pievēršas ilgtermiņa dokumentāliem projektiem un mūsdienu vēstures problēmām, kā arī genocīdam un kara sekām. Heinermane līdz šim ir izdevusi septiņas fotogrāmatas un piedalījusies daudzās publikācijās gan Nīderlandē, gan ārvalstīs. Viņas darbi ir atrodami dažādās kolekcijās un tika eksponēti vairākos muzejos.

2015.gada novembrī viņa izdeva savu godalgoto fotogrāmatu "Vilku bērni. Pēckara stāsts" ("Wolfskinder A Post-War Story"). Septiņus gadus Heinermane strādāja pie savas triloģijas "Sibīrijas trimdinieki", kas 2023.gadā tika izstādīta Nīderlandes fotomuzejā Roterdamā. No 2020. līdz 2023.gadam viņa izdeva visas triloģijas daļas. "Sibīrijas trimdinieki 1., 2. un 3. daļa" ieguva Vācijas fotogrāmatu (Deutscher Fotobuchpreis) sudraba balvu un 3. daļa tika izvēlēta kā viena no labākajām 2020./2022.gada fotogrāmatām Nīderlandē. 2024.gada februārī Klaudija Heinermane tika apbalvota ar Igaunijas Māras Zemes krusta ordeni.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Mainīs makšķerniekiem atļauto paturamo zivju loma apjomu

Valdībā otrdien atbalstīja grozījumus makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumos, mainot atsevišķām zivju sugām atļauto paturamā loma apjomu, informēja Zemkopības ministrija (ZM).

Interesanti fakti Iedzīvotājus aicina izveidot jaunu biezpiena sieriņu

Piena pārstrādes koncerns "Food Union" aicina iedzīvotājus izveidot jaunu biezpiena sieriņa "Kārums" garšu kampaņā "Svinam KRĀ!".

Interesanti fakti LNB pastāstīs, kāpēc latvieši mīl filozofu Kantu (+VIDEO)

Grāmatu izdošanā vieno apgaismības laikmetu un mūsdienas.

Interesanti fakti «Tesla» atsauc visus klientiem piegādātos «Cybertruck»

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" atsauc visas klientiem piegādātās "Cybertruck" automašīnas saistībā ar defektu, kas var izraisīt nejaušu automobiļa paātrināšanos, tādējādi palielinot avarēšanas riskus, vēstī ASV Ceļu satiksmes drošības pārvalde (NHTSA).

Lasiet arī

Kultūra LNB izdevusi grāmatu par Rīgas parkiem cauri dažādiem laikiem

Kultūrtelpā "Smilga" 23.novembrī plkst.18 ar dizaineru un arhitektu sarunām atvērs Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) izdoto grāmatu "No Arkādijas līdz Marsam", kas stāsta par Rīgas parkiem cauri dažādiem laikiem.

Sabiedrība Vairāk nekā 100 organizācijas lūdz pārtraukt grāmatas «Tur lejā» tirdzniecību

Biedrības "Vecāku alianse" iesniegumam Valsts policijai un prokuratūrai pievienojušās 146 organizācijas, kuras aicina izvērtēt tirdzniecībā grāmatnīcās nonākušās izdevniecības "Pētergailis" grāmatas "Tur lejā" atbilstību Latvijas likumiem.

Sabiedrība Pieticīgos mājas apstākļos prezidenta balvu saņēma rakstnieks Bels (+VIDEO)

Vairāk nekā 50 prozas darbu un tulkojumu autors svinēja savu 85. dzimšanas dienu.

Kriminālziņas Gruzijas pilsonim cietumsods par trīs vērtīgu grāmatu izkrāpšanu no LNB

Rīgas pilsētas tiesa ir piespriedusi cietumsodu Gruzijas pilsonim, kurš 2022.gada pavasarī palīdzēja izkrāpt no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) trīs vērtīgas grāmatas, tostarp, Aleksandra Puškina darbu, liecina publiski pieejamais tiesa spriedums.