• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptuveni 44% migrējošo sugu populācijas samazinās - ANO

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
LETA 20:35, 12.02.2024


Aptuveni 44% migrējošo sugu populācijas samazinās un vairāk nekā piektajai daļai no gandrīz 1200 sugām, ko uzrauga ANO, draud izmiršana, teikts jaunajā ANO ziņojumā.



Mainoties gadalaikiem, daudzi dziedātājputni, jūras bruņurupuči, vaļi, haizivis un citi migrējošie dzīvnieki pārvietojas uz citām vidēm, un tos apdraud biotopu izzušana, nelegālas medības un zveja, piesārņojums un klimata pārmaiņas.

"Tās ir sugas, kas pārvietojas pa visu pasauli. Tās pārvietojas, lai barotos un vairotos, un pa ceļam tām ir vajadzīgas arī apstāšanās vietas," norāda ziņojuma vadošā autore Kellija Malša. Ziņojums publiskots ANO konferencē Samarkandā, Uzbekistānā.

"Dažām sugām migrācija ir būtiska. Ja jūs pārtrauksiet migrāciju, jūs iznīcināsiet sugu," norādīja Djūka Universitātes ekologs Stjuarts Pimms, kurš nepiedalījās ziņojuma sagatavošanā.

Ziņojums cita starpā balstās uz Sarkano grāmatu, kas ir Starptautiskās dabas un dabas resursu aizsardzības savienības 1966.gadā sākts sistemātisks informācijas apkopojums par retajām un izmirstošajām sugām.

ANO sanāksmes dalībnieki plāno izvērtēt priekšlikumus par aizsardzības pasākumiem, kā arī to, vai oficiāli iekļaut sarakstā vairākas jaunas apdraudētas sugas.

"Viena valsts viena pati nevar izglābt nevienu no šīm sugām," uzsvēra bezpeļņas organizācijas "Wildlife Conservation Society" viceprezidente starptautiskās politikas jautājumos Sūzena Lībermane.

Paredzams, ka sanāksmē astoņu Dienvidamerikas valstu valdības kopīgi ierosinās iekļaut divas Amazones samu sugas ANO sarakstā ar migrējošām sugām, kuru populācija raisa bažas, atklāja Lībermane.

2022.gadā ANO Bioloģiskās daudzveidības konferencē Monreālā valdības apņēmās aizsargāt 30% planētas sauszemes un ūdens resursu, lai saglabātu sugu daudzveidību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti No maija stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Trešdien, 1.maijā, stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijā, VS.LV informēja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Interesanti fakti Maija pirmajās dienās sāks atslēgt apkuri RNP apsaimniekotajām mājām

Namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) maija pirmajās dienās sāks apkures atslēgšanu mājām, kas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādei, informēja RNP.

Interesanti fakti Londonas centrā izbēguši armijas zirgi ievaino četrus cilvēkus (VIDEO)

Londonas centrā trešdien sava vaļā izkļuvuši pieci armijas zirgi, un ar to saistītos negadījumos ievainoti četri cilvēki, pavēstīja bruņotie spēki un ārkārtas dienesti.

Interesanti fakti Jaunajā Okupācijas muzeja grāmatā - par ģenerāli Boļšteinu un taisnu Lipki

Stāsti par ikdienu Latvijā, izsūtījumā un trimdā un fotogrāfijas no sadzīves padara grāmatas notikumus lasītajam ļoti tuvus.

Lasiet arī

Sabiedrība Aicina dot vārdu Durbes ligzdas jaunajam jūras ērglim

Latvijas Dabas fonds (LDF) aicina dot vārdu Durbes ligzdas jaunajam jūras ērglim, kas pagaidām tiek dēvēts par H kungu, liecina LDF tviterī publiskotais aicinājums.

Interesanti fakti Dabas aizsardzības pārvalde aicina brīvprātīgos glābt krupjus

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) jau trešo gadu, īstenojot kampaņu "Misija - Krupis. Izglāb princi!", aicina pieteikties brīvprātīgos krupju glābējus, lai aktīvajā migrācijas laikā noteiktā ceļa posmā palīdzētu krupjiem droši šķērsot brauktuvi.

Interesanti fakti Jūras ērgļu ligzdā Durbē izdēta pirmā ola

Durbē esošajā jūras ērgļu ligzdā, kuras norises Latvijas Dabas fonds (LDF) translē videotiešraidē, sestdienas, 23.marta, pēcpusdienā ir izdēta šosezon pirmā ola.

Sabiedrība Ragu meklētāju sarunas aizbaida jūras ērgļus no ligzdas Durbē

Ragu meklētāju sarunas aizbaidījušas jūras ērgļus no videotiešsaistē skatāmās ligzdas Durbē, apstiprināja Latvijas Dabas fonda (LDF) padomes loceklis, ornitologs Jānis Ķuze.