• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā ir ap 500 pārgājienu vietu ziemā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 10:08, 22.01.2024


Sasaluma laikā jāatceras, ka ledus uz ūdenstilpēm vienmēr ir paaugstinātas bīstamības objekts.


Asas laikapstākļu svārstības prasa sagatavotu apģērbu un apavus pārgājieniem.

Latvija ir krāšņa visu gadu, un ikvienā novadā var gūt fantastiskus piedzīvojumus un aizraujošu pieredzi arī ziemā. Taču Dabas aizsardzības pārvalde (pārvalde) vērš uzmanību, ka dabas takās valda dabiski apstākļi, tās netiek tīrītas, var būt apledojušas un sniegotas. Tādēļ, plānojot ziemas pastaigu dabā, ikviens ir aicināts piemeklēt savām fiziskajām spējām un azartam atbilstošākos galamērķus, piemērotu apģērbu un apavus.

Īpaši aizsargājamajās dabas teritorijās koka laipas, skatu torņi, kājāmgājēju maršruti un citi dabas objekti ziemā netiek tīrīti, šeit valda dabiski apstākļi. Plānojot aktivitātes dabā, jāņem vērā šī brīža sniega sega, zem kuras vietām ir ledus. Tas var ievērojami apgrūtināt gan pašu pastaigu, gan piekļūšanas iespējas objektiem. Taču, lai došanās dabā sagādātu prieku, iesakām parūpēties par piemērotu ziemas apģērbu un apaviem, šobrīd īpaši vēlamas ir arī apavu radzes.

Sasaluma laikā jāatceras, ka ledus uz ūdenstilpēm vienmēr ir paaugstinātas bīstamības objekts. Ledus biezums dažādās vietās var ievērojami atšķirties, jo zem ūdens var būt straumes un avotu izplūdes vietas, kas neļauj veidoties vienmērīgai ledus kārtai. Tādēļ aicinām nebūt pārgalvīgiem un ziemas un ledus priekus baudīt vietās, kur ūdens dziļums zem ledus nepārsniedz 30-50 cm, piemēram, pārplūdušās un sasalušās palieņu pļavās un mežos, gar seklo piejūras ezeru krastiem un tamlīdzīgās vietās.

Ziema ir pateicīgs gadalaiks, lai klusā brīdī mēģinātu saskatīt savvaļas zvērus, bet jo īpaši redzamas būs to atstātās zīmes, piemēram, pēdu nospiedumi sniegā, bebru apgrauztie koki, koku galotnē esošās putnu ligzdas, nagu skrāpējumi stumbros un dobumi. Atstāto zīmju un pēdu noteikšanai lieti noderēs pārvaldes sagatavotais "Dzīvnieku pēdu noteicējs", kas pieejams pārvaldes tīmekļvietnē www.daba.gov.lv sadaļā "Informatīvo materiālu katalogs".

Šobrīd jāatturas no smilšakmens alu apmeklēšanas, jo cilvēka siltums izmaina alas temperatūru, kas var traucēt sikspārņiem ziemas guļā, tos pāragri pamodinot un tādējādi pakļaujot bojāejas riskam.

Iesakām šajā ziemā atklāt piemirstus vai neredzētus dabas objektus - Burtnieku ezera Silzemnieku torni, Kristakrūga skatu torni Jēkabpilī, skatu torni Jelgavas Pilssalā vai Ventas rumbu Kuldīgā. Ikviena dabā gājēja galamērķu izvēli atvieglos pārvaldes izveidotā un uzturētā mobilā lietotne Dabas Tūrisms, kā arī tīmekļvietne www.tiekamiesdaba.lv. Te apkopoti vairāk nekā 500 dažādi dabas tūrisma galamērķi - dabas takas, skatu vietas un torņi, laipas, vēlākos mēnešos tik aktuālie velo un laivu maršruti, sniedzot iespēju īsā laikā saplānot dienu skaistai pastaigai vai izbraucienam dabā jebkurā Latvijas vietā.

Lieti atcerēties, ka visā valstī nevalda vienādi laikapstākļi. Un, ja noskatīts kāds attālāks apskates objekts un nav skaidri zināms, kāds ir tā stāvoklis, ir iespēja darba laikā sazināties ar pārvaldes reģionālajām administrācijām vai dabas centriem un noskaidrot reālo situāciju dabā. Kontaktinformācija pieejama vietnē www.daba.gov.lv sadaļā "Kontakti".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 26. un 27. aprīlī (+VIDEO)

Rēzeknē pulcējās gan latviešu apdzīvoto novadu apvienošanās idejas piekritēji, gan pretinieku.

Interesanti fakti No maija stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Trešdien, 1.maijā, stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijā, VS.LV informēja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Interesanti fakti Maija pirmajās dienās sāks atslēgt apkuri RNP apsaimniekotajām mājām

Namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) maija pirmajās dienās sāks apkures atslēgšanu mājām, kas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādei, informēja RNP.

Interesanti fakti Londonas centrā izbēguši armijas zirgi ievaino četrus cilvēkus (VIDEO)

Londonas centrā trešdien sava vaļā izkļuvuši pieci armijas zirgi, un ar to saistītos negadījumos ievainoti četri cilvēki, pavēstīja bruņotie spēki un ārkārtas dienesti.

Lasiet arī

Sports Taku skrējienu seriāls «Stirnu buks» dodas uz Suitu zemi (+VIDEO)

Pirmajā sezonas posmā Saulkrastos piedalījušies 4265 taku skrējēji, nūjotāji un gājēji.

Ekonomika Digitālajās platformās rezervēto viesu nakšu skaits pērn pieaudzis par 21,6%

Latvijā pagājušajā gadā tika pavadīti 1,43 miljoni viesu nakšu, kas rezervētas digitālajās platformās "Booking", "Airbnb", "Expedia" un "Tripadvisor", kas ir par 21,6% vairāk nekā 2022.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) un Eiropas statistikas biroja "Eurostat" sadarbības projektā iegūtie dati.

Interesanti fakti Kalsnavas arborētums aicina apmeklēt brīnišķīgo augu pasauli (+VIDEO)

Apmeklētājus gaida burvju lazdas, tulpjukoki, parūkkoki, čūskegles un vēl daudzi brīnumi.

Ekonomika Tūrisma eksporta apjomam 3 gados vajadzētu pārsniegt 1,5 miljardus (+VIDEO)

"Latvijā būtiskas ir tradīcijās balstītas aktivitātes, kas bieži vien ir ģimenes uzņēmumi", - pauž ministrs Valainis.