• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Japāna paziņo par tās zondes nosēšanos uz Mēness

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 21:36, 19.01.2024


Japānas kosmosa aģentūra JAXA piektdien paziņoja, ka tās zonde nosēdusies uz Mēness, taču joprojām pārbauda tās statusu.



Zonde "Smart Lander for Investigating Moon" jeb SLIM nosēdās uz Mēness plkst.17.20 pēc Latvijas laika.

Ja SLIM ir veiksmīgi nolaidies, Japāna kļūst par piekto valsti pēc ASV, Padomju Savienības, Ķīnas un Indijas, kas sasniegusi šādu panākumu.

Kad zonde nolaidās, JAXA misijas vadības dienests paziņoja, ka viss notiek, kā plānots, un vēlāk paziņoja, ka SLIM ir uz Mēness virsmas. Taču netika minēts, vai nolaišanās bija veiksmīga.

Vieglās automašīnas izmēra zonde SLIM, kas iesaukta par "Mēness snaiperi", izmantoja "precīzas nolaišanās" tehnoloģiju, kas sola daudz lielāku kontroli nekā jebkura iepriekšēja nolaišanās Mēness.

Lielākā daļa iepriekšējo nolaišanās aparātu izmantoja aptuveni desmit kilometrus platas nolaišanās zonas, bet SLIM mērķis bija tikai 100 metrus plats.

JAXA pie precīzās tehnoloģijas izstrādes nopūlējās divas desmitgades.

Misijas galvenais mērķis ir izmēģināt jaunu nolaišanās tehnoloģiju, kas ļautu Mēness misijām nolaisties "tur, kur mēs vēlamies, nevis tur, kur ir viegli nolaisties", paziņoja JAXA. Ja nosēšanās būs veiksmīga, zonde meklēs norādes par Mēness izcelsmi, tostarp analizēs minerālus ar īpašu kameru.

Misija notiek tikai desmit dienas pēc tam, kad ASV privāta uzņēmuma misija uz Mēnesi cieta neveiksmi, kad dažas stundas pēc starta kosmosa kuģim radās degvielas noplūde.

SLIM tika palaista ar raķeti "Mitsubishi Heavy H2A" septembrī. Sākotnēji zonde riņķoja ap Zemi un 25.decembrī iegāja Mēness orbītā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 26. un 27. aprīlī (+VIDEO)

Rēzeknē pulcējās gan latviešu apdzīvoto novadu apvienošanās idejas piekritēji, gan pretinieku.

Interesanti fakti No maija stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Trešdien, 1.maijā, stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijā, VS.LV informēja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Interesanti fakti Maija pirmajās dienās sāks atslēgt apkuri RNP apsaimniekotajām mājām

Namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) maija pirmajās dienās sāks apkures atslēgšanu mājām, kas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādei, informēja RNP.

Interesanti fakti Londonas centrā izbēguši armijas zirgi ievaino četrus cilvēkus (VIDEO)

Londonas centrā trešdien sava vaļā izkļuvuši pieci armijas zirgi, un ar to saistītos negadījumos ievainoti četri cilvēki, pavēstīja bruņotie spēki un ārkārtas dienesti.

Lasiet arī

Interesanti fakti Irāna kosmosā nogādājusi kapsulu ar dzīvniekiem

Irāna trešdien pavēstīja, ka tā kosmosā nogādājusi kapsulu art dzīvniekiem, gatavojoties tuvāko gadu laikā izplatījumā nosūtīt arī cilvēkus.

Kultūra Eiropas Kosmosa aģentūra brīdina par pieaugošiem sadursmju draudiem orbītā

Satelītu skaits kosmosā strauji pieaug, palielinot risku izraisīt sadursmes un ķēdes reakcijas, kas var radīt milzīgu kaitējumu, brīdinājusi Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA).

Ekonomika Kosmosa eksperts: mazo pavadoņu skaits aug, Latvijai ir vieta nozarē (+VIDEO)

Tā kā satelīti paliek lētāki, tie kļūst pieejamāki arī mazākām valstīm.

Interesanti fakti Starship eksplodē astoņas minūtes pēc starta (VIDEO)

ASV uzņēmumam "SpaceX" sestdien izdevās palaist savu jaudīgo raķeti "Starship", taču dažas minūtes pēc starta uzsprāga nesējraķete un pēc tam arī kosmosa kuģis.