• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas iedzīvotāji savu imunitāti var stiprināt ar bišu maizi (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 13:38, 08.01.2024


Sevišķi ieteicams lietot pēc slimošanas.


Noderīgs enzīmu avots.

VS.LV korespondents vienā no tirgiem pie lielveikaliem Rīgā vērsa uzmanību uz izstādīto biškopības produktu - bišu maizi. Ārēji tas patiešām atgādina lielas maizes drupatas un garšo saldi. Lūk, ko mēs uzzinājām no biškopjiem.

Bišu maizes - vērtīga, fermentēta dabas produkta lietošana uzturā palielinās enerģiju un stiprinās imunitāti.

Tie ir ziedputekšņi, kurus bites noglabā stropā un kas bišu saimei kalpo kā vienīgais olbaltumvielu avots tajā laikā, kad dabā nav pieejami ziedputekšņi. Ziedputekšņiem ievākšanas laikā tiek pievienoti fermenti, kas savukārt veicina ziedputekšņu rūgšanu, bagātinot masu ar ogļhidrātiem, D, E un K vitamīniem, kā arī padarot to par bitei un cilvēka organismam viegli izmantojamu produktu.

Ienesot ziedputekšņus stropā, lidojošās bites tos samet šūnās, savukārt jaunās, nelidojošās bites ar galvām kā stampiņām tos cieši sablīvē. Ja ieskatīsieties ciešāk, bišu maizes granulās skaidri saskatāma šī kārtainā struktūra. Šūnas augšējo daļu bites piepilda ar medu, tāpēc sablīvēto ziedputekšņu virsējā kārta piesūcas ar medu un kļūst gaisa necaurlaidīga. Baktēriju un fermentu ietekmē notiek pienskābā rūgšana, kas iekonservē šūnu saturu un pārvērš ziedputekšņus par bišu maizi ar tai raksturīgo brūno krāsu un skābeno garšu.

Ko satur bišu maize? Bišu maize pēc savas vērtības atgādina Ķīnas citronu un zināmā mērā pat žeņšeņu. Bišu maize satur 16 gan aizstājamās, gan neaizstājamās aminoskābes, 13 taukskābes, fermentus un minerālvielas, vitamīnus C (140-205 mg/100 gramos masas), E (170), A (50), P (60), D (0,2-0,6), B1 (0,4-1,5), B2 (0,54-1,9) un B6 (0,5-0,9). Bišu maize satur samērā daudz kālija, magnija, dzelzs, joda. Bišu maize satur no 240 līdz pat 380 aktīvo vielu.

Bišu maize nodrošina organismam papildus enerģiju, uzlabo vielmaiņu, apetīti un zarnu mikrofloras darbību, kā arī stiprina imunitāti un palīdz cīnīties pret vīrusiem un infekcijām.

Sevišķi ieteicams lietot pēc slimošanas, lai atjaunotu organisma aizsargspējas un mazinātu nogurumu. Pieaugušiem ieteicams lietot 1 tējkaroti un bērniem 1/2 tējkaroti dienas pirmā pusē. Pieejama gan tīrā veidā, gan medū (50% bišu maize 50% medus) dažādos tilpumos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Kā latvieši gatavo pārtikas krājumus ziemai (+VIDEO)

C vitamīni un daļēji B grupas vitamīni nav termiski stabili un saldēšanas laikā izzūd.

Interesanti fakti Uzstādīti četri torņi Latvijas-Baltkrievijas robežas novērošanai Daugavas posmā

Uzlabojot valsts robežas aizsardzību Daugavas posmā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas, šobrīd ir uzstādīti četri no sešiem torņiem robežas novērošanai, informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Lasiet arī