• Kitija,
  • Viestards,
  • Viesturs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gustavs Le Bons latviešu valodā skaidro, kā savaldīt pūli (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 17:21, 24.10.2023


Mūsdienās dominē virtuālās pasaules un patērētāju sabiedrība, pūļa ietekmēšana un manipulēšana notiek intensīvāk, kā nekad agrāk.


Domātājs Le Bons mums atstājis mantojumā zināšanas un vērojumus, ko var izmantot tad, kad kārtējo reizi ar mums kāds vēlas manipulēt.

Ieraudzījia gaismu Latvijā franču sociologa, fiziologa un ceļotāja Gustava Le Bona (1841-1931) grāmata "Pūļa psiholoģija". Šis klasiskais socioloģijas darbs arī 21.gadsimtā joprojām palīdz izgaismot daudzus politiskos un sociālos procesus. Grāmatas jaunais izdevums ir papildināts ar Edgara Zeldera priekšvārdu.

Edgars Zelderis raksturo Le Bona grāmatas aktualitāti mūsdienu lasītājam: "Šo grāmatu kā rokasgrāmatu manipulēšanai ar pūli un tā pakļaušanai izmantojuši 20.gadsimta Eiropas diktatori, bet PSRS laikā tās pieejamība tika ierobežota, piemēram, lai cilvēki mazāk saprastu režima darbības un to patiesos mērķus. Ņemot vērā, ka mūsdienās dominē virtuālās pasaules un patērētāju sabiedrība, pūļa ietekmēšana un manipulēšana notiek intensīvāk, kā nekad agrāk. Tādēļ šī grāmata var būt ļoti labs palīgs, lai spētu pieņemt pēc iespējas objektīvākus un neatkarīgākus lēmumus, mazāk ļauties savtīgai ietekmēšanai un kontrolei. Tā teikt, atsijāt graudus no pelavām!"

Gustava Le Bona revolucionārais darbs par pūļa psiholoģiju ir atstājis ilgstošu ietekmi uz 20.gs intelektuālajiem un politiskajiem procesiem. Jau savas dzīves laikā viņš pieredzēja, ka grāmatā paustās idejas izmanto gan tāds psihoanalīzes pamatlicējs kā Zigmunds Freids, gan arī dažādu politisko nostāju politiķi. Tomēr viņa ieskati kolektīvās uzvedības dinamikā ir joprojām aktuāli mūsdienu sabiedrībā pat vairāk nekā gadsimtu kopš Le Bona ietekmīgās grāmatas publicēšanas.

Pasaulē, kuru arvien vairāk raksturo masu komunikācija, sociālie mediji un globālās kustības, Le Bona pētījums joprojām ir viens no atskaites punktiem, lai izprastu pūļa psiholoģiju un to, kādi ir pūļa veidošanās nosacījumi. Viņa darbs par šo tēmu lika pamatu daudziem turpmākiem pētījumiem psiholoģijas, socioloģijas un politikas zinātnes jomās.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Kas nomāc tomātus Latvijā: palīgā nāk zinātnieki (+VIDEO)

Siltumnīcā, kur konstatēts vīruss, inficētos augus var atstāt augam līdz augļu novākšanas sezonas beigām.

Interesanti fakti NASA izraudzījusies «SpaceX» SKS ievadīšanai Zemes atmosfērā

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) izraudzījusies kompāniju "SpaceX" kosmosa kuģa būvei, kas pēc Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) ekspluatācijas beigām 2030.gadā ievadīs to Zemes atmosfērā, kur stacija izjuks.

Interesanti fakti Līgām auto remonts izmaksā dārgāk nekā Jāņiem

Jāņu periodā ceļu satiksmes negadījumos iekļuvušo Līgu un Jāņu īpatsvars ir proporcionāli aptuveni vienāds, ņemot vērā katra vārda izplatību, tomēr Līgu piedzīvoto avāriju seku novēršana izmaksā dārgāk, informē apdrošināšanas kompānijas "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) pārstāvji.

Interesanti fakti Aptauja: četras piektdaļas Latvijas iedzīvotāju ceļo uz ārvalstīm (+VIDEO)

Tomēt cilvēkiem ir lieli ikdienas tēriņi, radot ierobežojumus baudīt regulāru braucienu prieku.

Lasiet arī

Veselība Latvijas vīriešu garīgā veselība rada bažas mediķu vidū (+VIDEO)

Katrā grupā ir vērojami tā saucamie “sarkanie karogi”.

Veselība Rīgas psihoterapeite atklāja attiecību noslēpumu ar vēzi (+VIDEO)

“Neapsvērtu neko” – aptaujāto vidū šis ir bijis vispopulārākais atbilžu variants.

Veselība Latvijā 25% iedzīvotāju darba devējs rūpējas par viņu emocionālo veselību

Latvijā 25% iedzīvotāju apliecina, ka darba devējs rūpējas par viņu emocionālo veselību, informēja apdrošināšanas kompānijas pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Veselība Psihiatrijas un narkoloģijas centrs ieviesis konsultācijas dežūrtālruni

Saistībā ar pieaugošo sabiedrības interesi par psihisko veselību un dažādiem psihiskās veselības aprūpes pakalpojumiem Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) ievieš psihiatriskās konsultācijas dežūrtālruni.