Ķīmiķe Liene Grigorjeva saņēma prestižu starptautisku balvu (+VIDEO)

Interesanti fakti
VS.LV 12:45, 14.10.2023 0

Pētījumi palīdz ietaupīt resursus un sakopt vidi.

 

Šoruden Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadošā pētniece, Dr.chem. Liene Grigorjeva saņēma prestižo L`Oréal-UNESCO balvu par pētījumu, kura mērķis ir izveidot jaunas, videi un cilvēkam pēc iespējas nekaitīgākas organisko savienojumu iegūšanas metodes. Viņasprāt, zinātniskā vide Latvijā ir labvēlīga pētījumu attīstīšanai un starptautiskai sadarbībai, tomēr joprojām ir jāmācās piesaistīt finansējumu. Bieži vien tādēļ, ka projekts beidzas un nav finansējuma, labas idejas paliek līdz galam neizpētītas, pētījumi netiek publicēti.

Liene Grigorjeva: “Pētījuma mērķis ir izveidot jaunas, videi un cilvēkam pēc iespējas nekaitīgākas organisko savienojumu iegūšanas metodes. Organiskās vielas ir pamatā vairākām ar ķīmiju saistītām nozarēm – gan medicīnai, gan agroķīmijai, gan farmācijai. Lai šīs jomas varētu attīstīties, nepieciešamas modernas un efektīvas vielu iegūšanas metodes.

Mūsdienīgām organisko savienojumu iegūšanas metodēm jāatbilst noteiktiem standartiem, piemēram, resursu ekonomijai un draudzīgumam apkārtējai videi. Tomēr nereti klasiskās, līdz šim izmantotās metodes neatbilst minētajiem standartiem, kā arī ar tām nevar sasniegt vēlamo rezultātu. Mana pētījuma pamatā ir fundamentāla pieeja, proti, tieša oglekļa–ūdeņraža (C–H) saites aktivēšana, izmantojot pārejas metālu katalizatorus.”

"Pēc Rīgas Tehniskās universitātes doktorantūras studiju pabeigšanas 2013. gadā devos uz ASV. Hjūstonas Universitātē profesora Olafa Dauguļa vadībā veicu pēcdoktorantūras pētījumus", - stasta Liene.

"Šis ir fundamentāls pētījums, - stasta L.Grigorjeva vietnei lvportals.lv, -Tā kā C–H saite ir izteikti inerta, parasti jebkādai šīs saites aizvietošanai ir vajadzīgas laikietilpīgas reakciju sekvences. Vienlaikus saites tiešas aktivēšanas metode, izmantojot pārejas metālu katalizatorus, dod iespēju vienā reakcijas stadijā ievadīt molekulā jaunu funkcionālo grupu, aizvietojot ūdeņraža atomu. Tādējādi ir iespējams panākt resursu ekonomiju un izvairīties no nevēlamiem reakciju blakusproduktiem. Visbiežāk šai metodei izmanto dārgmetālu katalizatorus, piemēram, palādiju un rodiju, taču patlaban ir pieaudzis pieprasījums pēc lētākiem un videi draudzīgiem katalizatoriem. Kobalts ir viena no alternatīvām, tomēr pētījumi ir uzsākti samērā nesen – tikai kopš 2013. gada. Lai jaunā metodoloģija iegūtu plašu pielietojumu industrijā, vēl ir jāpieliek samērā daudz pūļu. Ir jāiegūst plašas zināšanas un jāizpēta jaunās metodoloģijas iespējas un ierobežojumi".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Kā latvieši gatavo pārtikas krājumus ziemai (+VIDEO)

C vitamīni un daļēji B grupas vitamīni nav termiski stabili un saldēšanas laikā izzūd.

Interesanti fakti Uzstādīti četri torņi Latvijas-Baltkrievijas robežas novērošanai Daugavas posmā

Uzlabojot valsts robežas aizsardzību Daugavas posmā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas, šobrīd ir uzstādīti četri no sešiem torņiem robežas novērošanai, informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Lasiet arī

Interesanti fakti Latviešu pētnieces atgriezušās no ekspedīcijas Arktikā

Latvijas Hidroekoloģijas institūta (LHEI) mikroplastmasas pētniecības grupas zinātniskās darbinieces atgriezušās no ekspedīcijas Svalbāras salu arhipelāga, Norvēģijā, kur pētīha tur esošo mikroplastmasas piesārņojumu, informē LHEI vadošā pētniece Inta Dimante-Deimantoviča.

Interesanti fakti Kosmosa pētnieki no Ventspils veikuši svarīgu atklājumu (+VIDEO)

Matemātiskajā modelī pētīta molekulu spēja sasalt uz mikroskopiskiem minerālu putekļiem.

Interesanti fakti Kaut kas neparasts notiek ar Zemes atmosfēras polārajiem virpuļiem

Dienvidu polārais virpulis var drīzumā sabrukt, kas var izraisīt pēkšņas un radikālas laikapstākļu izmaiņas.

Sabiedrība Piebalgā pēc 87 gadiem tiek pētīta latviešu antropoloģija (+VIDEO)

Ir atrastas jau četras sievietes, kuras tika mērītas tālajā 1937. gadā.