• Salvis,
  • Selva,
  • Venta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valstspilsēta Rēzekne pieminēs novadnieku, krievu rakstnieku Tiņanovu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
09:15, 10.10.2023


Muzejā tynyanov.rezekne.lv var iepazīties ar reāliem muzeja materiāliem.


Rakstnieks bija viens no retajiem, kas protestēja pret represijām.

Iepretim Rēzeknes Centrālajai bibliotēkai, pie vēsturiskās sarkano ķieģeļu ēkas, atrodas valstspilsētas slavenākā novadnieka Jurija Tiņanova piemineklis.

Par viņu – rakstnieku, zinātnieku, vēsturnieku – rēzeknieši atceras katru gadu Nacionālo biedrību kultūras nama rīkotajā pasākumā “Tiņanova rudens Rēzeknē”.

Šogad līdz 18. oktobrim Nacionālo biedrību kultūras nams (NBKN) aicina piedalīties video maratonā – ikviens interesents var izveidot līdz 60 sekundēm garu video, kur dažādās valodās tiek deklamēti nelieli fragmenti no J. Tiņanova prozas un dzejoļiem.

Kopš 2009. gada oktobra, kad tika atzīmēta Jurija Tiņanova 115. gadadiena, aizsākās NBKN tradīcija šai tēmai veltīt koncertus, izrādes un dzejas vakarus pasākumā “Tiņanova rudens Rēzeknē”. Tā 2014., 2018. un 2021. gadā notika Starptautiskie teātru festivāli ar iestudējumiem pēc Jurija Tiņanova un viņa laikabiedru darbu motīviem, ziņo vietne rezekne.lv. Citos gados, kuri nebija rakstnieka jubilejas gadi, tika rīkoti vakari ar J. Tiņanova un Marinas Cvetajevas, Vladimira Majakovska un Sergeja Jeseņina dzejas un prozas lasījumiem.

Katru gadu NBKN aicināja rēzekniešus piedalīties akcijā “Ziedi Jurijam Tiņanovam” – nest ziedus pie pieminekļa, kas atrodas pie rakstnieka vecāku mājām, un dalīties ar fotogrāfijām sociālajā tīklā Facebook.

Savukārt 2022. gadā atvērās Jurija Tiņanova virtuālais muzejs tynyanov.rezekne.lv, kurā attālināti, trīs valodās var iepazīties ar reāliem muzeja materiāliem, kas jau daudzus gadus atrodas Rēzeknes 6. pamatskolā. Virtuālais muzejs tapa starptautiskajā projektā “Memo History”, ko īstenoja NBKN ar Eiropas Savienības programmas “Eiropa pilsoņiem” finansiālo atbalstu.

Pēc iepriekšēja pieraksta interesenti grupās var apmeklēt Jurija Tiņanova muzeju Rēzeknes 6. pamatskolā. Informācija pieejama tīmekļa vietnē tynyanov.rezekne.lv.

Jurijs Tiņanovs (1894—1943) bija ebreju cilmes krievu rakstnieks, literatūrzinātnieks, izcils Puškina dzīves un daiļrades pētnieks. Ievērojamākais J. Tiņanova darbs ir romāns "Puškins", kas autora slimības dēļ palika nepabeigts. Dzimis 1894. gada 6. (18.) oktobrī Rēzeknē ārsta Nasona Tiņanova un viņa sievas fabrikantes Soras Hasjas Epšteines ģimenē. Ar 1925. gadā publicēto stāstu „Ļeņingrada” Jurijs Tiņanovs debitēja kā prozas rakstnieks. Decembra sacelšanās 100 gadadienā 1925. gadā nāca klajā grāmata par Vilhelmu fon Kihelbekeru ar nosaukumu "Kihļa". 1927. gadā iznāca romāns par A.S. Gribojedovu "Vazir-Muhtara nāve". Romānos bija atspoguļoti patiesie fakti, dokumenti un laikabiedru liecības. Tiņanovs strādāja arī kā kinoscenārists. 1937. gadā viņš iznīcināja daļu no saviem pierakstiem un mēģināja izdarīt pašnāvību. 1939. gadā viņš kopā ar savu radinieku Veniaminu Kaverinu rakstīja vēstuli PSRS represīvajiem orgāniem, lūdzot attaisnot apcietinātos paziņas un radiniekus. Miris Otrā pasaules kara laikā 1943. gada 20. decembrī Maskavā.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Savus noslēpumus Jaunmoku pils atklās sestdien (+VIDEO)

Muiža vēstures avotos pirmoreiz pieminēta 1544. gadā.

Interesanti fakti Līdz jūlija beigām zvejot nēģus ir aizliegts (VIDEO)

Maijs ir upes nēģu (Lampetra fluviatilis) nārsta laiks. Suga ir īpaši aizsargājama un ierobežoti izmantojama, tādēļ līdz pat 31. jūlijam tos ir aizliegts zvejot ikvienā Latvijas upē, informēja VS.LV Ilze Reinika, Dabas aizsardzības pārvaldes
vecākā komunikācijas speciāliste.

Interesanti fakti Ceturtdien nav gaidāmas laikapstākļu izmaiņas

Ceturtdien Latvijā saglabāsies silts laiks un atsevišķās vietās valsts austrumu daļā gaidāms lietus, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Rēzeknes pilsētas dome beidzot apņemas sabalansēt budžeta izdevumus

Rēzeknes pilsētas domes ārkārtas sēdē ceturtdien pieņemts lēmums samazināt budžeta izdevumus, lai stabilizētu pilsētas finanšu situāciju.

Sabiedrība Rinkēvičs pieļauj Rēzeknes pilsētas domes atlaišanu

Ja Rēzeknes pilsētas dome nevar vienoties par šī gada budžetu un pasākumiem pašvaldības finanšu stabilizēšanai, tā ar likumu ir jāatlaiž, nerīkojot uzreiz jaunas vēlēšanas, intervijā Latvijas Radio vērtēja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Kriminālziņas Rēzeknē sāk darbu pašvaldības policija

Rēzeknē šodien sāk darbu pašvaldības policija, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Sabiedrība Rēzeknē uz Kovšu ezera tiks izveidots parks par 8 466 615,81 eiro (+VIDEO)

Projektā plānoto darbību rezultātā kopumā tiks radītas 15 jaunas darba vietas.