• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīga-Biksti: ar vilcienu var doties uz Kurzemes iekšzemi (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 14:24, 21.08.2023


Latvijas brīvvalsts laikā celtā stacija ar savu autentiskumu izraisīja filmu veidotāju interesi.


Bikstu stacijai joprojām ir saistība arī ar pasažieru pārvadājumiem.

Ceļošana mūsu valstī arvien vairāk tiek saistīta ar lidmašīnām, pie mums ar automašīnām. Un kāpēc gan neatcerēties veco labo vilcienu?

Bikstu stacijai joprojām ir saistība arī ar pasažieru pārvadājumiem. Gan vēsturiski, gan mūsdienās, Rīgas – Liepājas maršruta pasažieru vilcienam šovasar te atkal piestājot katru dienu.

Netālu no stacijas atrodas Bikstu muiža, un tās nosaukuma izcelsmei ar dzelzceļa vēsturi nav nekāda sakara. Toties dzelzceļa vēsturei ir liela saistība ar pašu Bikstu staciju. Kaut vai vēsturiskās stacijas ēkas dēļ, kura ir iekļauta Latvijas kultūras mantojuma pieminekļu sarakstā.

Bikstu stacija atklāta reizē ar Liepājas dzelzceļa līnijas atklāšanu 1927. gada 10. oktobrī. Tagadējā stacijas ēka uzbūvēta 1932. gadā (arhitekts J. Šarlovs, 1875—1940).

Saglabājusies arī vecā dzelzceļnieku dzīvojamā ēka (kazarma), tā atrodas otrā dzelzceļa pusē, tuvāk pārbrauktuvei.

Bikstu stacijā 2014. gadā filmēta režisora Viestura Kairiša spēlfilma "Melānijas hronika" un 2021. gada grupas "Very Cool People" videoklips “Alone in Biksti”.

Biksti (agrāk arī Griezes, Jaunbiksti, Bērzukrogs) ir ciems Dobeles novada Bikstu pagastā, pagasta centrs. Izvietojies Bērzes upes krastos autoceļu A9 un P104 krustojumā 22 km no novada centra Dobeles un 86 km no Rīgas.

1712. gadā Biksti izdalīti kā atsevišķa administratīva vienība. Ciemats ar daudzdzīvokļu mājām izveidojies pēckara gados pie Bērzukroga un Palejas (Bikstu) dzirnavām 4 km no bijušās Bikstu muižas (Bixten) un Bikstu stacijas kā kolhoza «Biksti» ciemats.

Bikstos atrodas pagasta pārvalde, tautas nams, bibliotēka, veikals, viesu nams «Dzirnaviņas». Bikstu ūdensdzirnavas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Atsevišķi arhitektūras pieminekļi ir arī muižas pils (1847. gads, valsts nozīmes, kā celtniecības gadi citos avotos minēti arī 1865.-1866.gg), dzīvojamā māja (vecā kungu dzīvojamā māja celta 17. gadsimtā,[2] vietējas nozīmes piemineklis), klēts (1836. gads, vietējas nozīmes), kalpu māja (19. gadsimta otrā puse, vietējas nozīmes) un parks (19. gadsimta otrā puse, vietējas nozīmes).

Pēc agrārās reformas Bikstu muižu ieguva Līvenu ģimene, kurai 1922. gadā valsts piešķīra nomā bijušo muižas zemi un ēkas, 1927. gadā ģimene to varēja no valsts izpirkt. Bikstu muižas pili Līvenu ģimene nomāja. 1935. nomas līgums tika lauzts. 1938. gadā Līvenu ģimene pārvācās uz viņiem piederošo un kapitāli izremontēto veco muižas pili ""Līviem". 1940. gadā jaunajā Bikstu muižas pilī padomju vara ierīkoja traktoristu skolu. Kopš 1942. gada 12. oktobra pilī atrodas skola, mūsdienās Bikstu pamatskola.


Bikstu muiža.
Bikstu muiža.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 26. un 27. aprīlī (+VIDEO)

Rēzeknē pulcējās gan latviešu apdzīvoto novadu apvienošanās idejas piekritēji, gan pretinieku.

Interesanti fakti No maija stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Trešdien, 1.maijā, stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijā, VS.LV informēja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Interesanti fakti Maija pirmajās dienās sāks atslēgt apkuri RNP apsaimniekotajām mājām

Namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) maija pirmajās dienās sāks apkures atslēgšanu mājām, kas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādei, informēja RNP.

Interesanti fakti Londonas centrā izbēguši armijas zirgi ievaino četrus cilvēkus (VIDEO)

Londonas centrā trešdien sava vaļā izkļuvuši pieci armijas zirgi, un ar to saistītos negadījumos ievainoti četri cilvēki, pavēstīja bruņotie spēki un ārkārtas dienesti.

Lasiet arī

Pasaule Iespēju bez maksas apceļot Eiropu ieguvuši 155 Latvijas jaunieši

Eiropas Savienības (ES) programmas "Erasmus+" iniciatīvas "DiscoverEU" 2023.gada otrajā kārtā bezmaksas ceļošanas kartes ieguvuši 155 jaunieši no Latvijas, informē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA).

Sabiedrība ĀM aicina pirms ceļošanas rūpīgāk izzināt situāciju galamērķa valstī (VIDEO)

Līdz ar ziemas ceļojumu sezonu Ārlietu ministrija (ĀM) aicina Latvijas iedzīvotājus pirms ceļošanas rūpīgāk izzināt situāciju galamērķa valstīs.

Interesanti fakti Latvijas bērni un viņu vecāki vēlas apmeklēt Lapzemi (+VIDEO)

Ziemā tieši Somijas Ziemeļi kļūst par ceļotāju iecienītāko galamērķi.

Kultūra Izzini dzimto zemi garajā nedēļas nogalē: idejas Latvijas apceļošanai (+VIDEO)

Valsts svētki sniedz labu iespēju izpētīt vairākas pilsētas.