Elegantais Melngalvju nams. Ieskatīsimies tā vēsturē…

Interesanti fakti
EKSKLUZĪVI! 20:03, 27.03.2023 0

Melngalvju nams senajos rakstos pirmo reizi pieminēts 1334. gadā kā viena no Lielās ģildes jaunajām mājvietām. Ēka piedzīvojusi daudz, tā vairākkārt pārbūvēta, bet Otrā pasaules kara laikā pilnībā nopostīta. Melngalvju namu restaurēja no 1996. līdz 2000.gadam un tagad kā Latvijas iedzīvotājiem, tā arī ārvalstu viesiem tīk šī lepnā galvaspilsētas rota.

 

13. gadsimta beigās Melngalvju namā uzturējās brālība Sv. Džordžs, kas pieņēma jaunus, neprecētus ārzemju tirgotājus. Sākotnēji viņa patrons bija Sv. Džordžs - bruņinieku un karotāju pavēlnieks, vēlāk - Sv. Maurīcijs (simbols - melna galva, atradās brālības ģerbonī), tāpēc tam tika dots nosaukums - Melngalvju nams. Korporācija bija laicīga.



Uzņēmuma dibinātāji, bagātākie un ietekmīgākie no tobrīd pastāvošajiem, bija Rīgas un ārvalstu firmu komisāri, aģenti un klerki. Viņi nodarbojās ar preču iegādi un piegādi Rīgā. Šī nodarbošanās bija saistīta ar lielu risku, atšķirībā no vietējo tirgotāju drošajiem darījumiem, kuri bija apmetušies Lielajā ģildē. Klejojošie klerki un ārzemju tirgotāji radīja Rīgā pretsvaru - Melngalvju uzņēmumu. Tikai 17. gadsimta beigās viņiem beidzot izdevās atbrīvoties no Lielās ģildes aizbildnības.

Māju publiskai lietošanai uzcēla amatnieku ģilde. Laika gaitā, investējot ēkas apdarē un atjaunošanā, Melngalvji kļuva par nozīmīgiem nomniekiem ar virkni priekšrocībām. Pēcpusdienā māja kalpoja kā tirdzniecības un apmaiņas vieta, vakaros pārvēršoties par atpūtas un izklaides vietu pilsētniekiem, zāli svinībām, dejām, ballēm un koncertiem.

Līdz 16. gadsimta otrajai pusei organizācija Rīgas sabiedrisko dzīvi vadīja uz līdzvērtīgiem pamatiem un bieži vien kopīgi ar Lielo ģildi. Melngalvji aktīvi piedalījās pilsētas aizsardzībā, bija aktīvi reformu un jauninājumu atbalstītāji.


Vēsturisks foto.

1895. gadā biedrība pārtrauca savu darbību kā muižas korporācija un kļuva par vācu tirgotāju klubu, kas tika likvidēts pēc etnisko vāciešu repatriācijas 1939. gadā.

Melngalvju namā dažādos laikos svētkos gan oficiāli, gan inkognito bija klāt Krievijas cari un carienes. Zāles vienmēr bija rotātas ar Krievijas un Zviedrijas monarhu portretiem. Turklāt pie sienas karājās, personīgi dāvināts, Katrīnas II portrets.

Goda apmeklētāju grāmatā varēja redzēt Vācijas kanclera Bismarka autogrāfu, kā arī citu augstmaņu ierakstus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Kā latvieši gatavo pārtikas krājumus ziemai (+VIDEO)

C vitamīni un daļēji B grupas vitamīni nav termiski stabili un saldēšanas laikā izzūd.

Interesanti fakti Uzstādīti četri torņi Latvijas-Baltkrievijas robežas novērošanai Daugavas posmā

Uzlabojot valsts robežas aizsardzību Daugavas posmā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas, šobrīd ir uzstādīti četri no sešiem torņiem robežas novērošanai, informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.