KASKO vidējā atlīdzība elektroauto Latvijā ir par aptuveni 20% lielāka (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 19:34, 27.10.2024 0

Remonts var izmaksāt vairākus desmitus tūkstošus eiro, jo ir jāmaina akumulators.

 

Modernās tehnoloģijas arvien vairāk ienāk apdrošināšanas nozarē, piemēram, telemātikas risinājumi, kas palīdz iegūt datus par vadītāja braukšanas paradumiem un piedāvāt vēl individuālākus apdrošināšanas piedāvājumus. Arī mākslīgais intelekts, kas nākotnē arvien vairāk tiks izmantots iespējamo risku izvērtēšanā un prēmiju noteikšanā, kā arī krāpniecisku gadījumu atklāšanā.

Tāpat arvien jaunas tehnoloģijas ienāk arī auto ražošanas nozarē, kas ietekmē arī auto apdrošināšanas jomu. Auto ražotāji arvien vairāk iegulda jaunos drošības risinājumos, kas kļūst būtiski palīgi autovadītājam. Paralēli tam aug elektroauto tirgus, kas arī ienes savu specifiku apdrošināšanas jomā. Kādas pārmaiņas tehnoloģijas jau ir ieviesušas auto apdrošināšanā un ko varam sagaidīt nākotnē?

Elektroauto apdrošināšana

Elektroauto izplatība ir ieviesusi jaunus izaicinājumus KASKO apdrošināšanā. Apdrošināšanas prēmiju noteikšanu elektroauto nosaka gan šo auto uzbūve, gan remontdarbu specifika. Piemēram, salīdzinoši dārgi remontējami un aizstājami ir elektroauto akumulatori. Ja akumulators ir iebūvēts automašīnas grīdā, tas var tikt bojāts pat salīdzinoši neliela negadījuma rezultātā, piemēram, uzbraucot augstākai ceļa apmalei. Šāds remonts var izmaksāt vairākus desmitus tūkstošus eiro, jo ir jāmaina akumulators. Nozīmīgs ir arī faktors, vai ražotājs paredzējis, ka var tikt nomainīti atsevišķi akumulatora moduļi, vai bojājuma gadījumā ir jāmaina viss akumulators.

Apdrošināšanas dati par Baltijas valstīm rāda, ka KASKO vidējā atlīdzība elektroauto ir par aptuveni 20% lielāka, nekā vidējā atlīdzība citu dzinēju veidu automobiļiem. Elektroauto remonts izmaksā vairāk ne tikai akumulatoru dēļ, bet arī remontdarbu specifikas dēļ. Piemēram, lai veiktu krāsošanas darbus, ir jāveic specifiski sagatavošanas darbi, ko var veikt tikai kvalificēts, ražotāja apmācīts speciālists. Sadārdzinājums ir saistīts arī ar elektroauto komplektāciju, kas bieži vien nozīmē dārgākas rezerves detaļas un sarežģītākus remontdarbus. Proti, pieaugot komforta līmenim un auto viedumam, pieaug arī izmaksas, lai novērstu negadījuma sekas.

Runājot par automašīnu drošības tehnoloģijām, kas kļūst arvien viedākas un palīdz nodrošināt papildu drošību uz ceļa, jāuzsver, ka galvenā atbildība par auto kontroli tik un tā ir vadītājam. Tāpēc vadītāji nedrīkst zaudēt modrību un paļauties tikai uz adaptīvo kruīza kontroli, braukšanas joslu asistentu, automātisko avārijas bremzēšanu, gājēju atpazīšanu, nakts redzamības sistēmu un citām palīgsistēmām. To mērķis ir mazināt riskus un palīdzēt vadītājiem, nevis nodrošināt pilnīgu kontroli par situāciju uz ceļa, tas joprojām ir vadītāja uzdevums.

Robots izraisa avāriju. Kurš atbildīgs?

Spilgta tehnoloģiju attīstības tendence ir pilnībā vai daļēji autonomu auto un robotizētu ierīču dalība ceļu satiksmē. Šī ir tēma, kas aizvien plašāk ienāks mūsu ikdienā un arī apdrošināšanas jomā. Pilnībā vai daļēji autonomi vadāmi auto, piegādes roboti un citas tehnoloģiju novitātes, kas Latviju vēl tikai sasniegs, kļūs par ceļu satiksmes dalībniekiem, tātad iekļūs arī negadījumos, un aktuāls būs jautājums par atbildību un apdrošināšanas segumu. Pasaulē jau šobrīd notiek karstas diskusijas, kam ir jāapdrošina sava civiltiesiskā atbildība - auto īpašniekam, ražotājam vai programmatūras nodrošinātājam? Agri vai vēlu šis jautājums tiks atrunāts arī likumdošanā, un tam savu piedāvājumu varēs pielāgot arī apdrošinātāji.

Šobrīd Latvijā ir veiktas likumdošanas izmaiņas attiecībā uz elektroskrejriteņiem. Elektroskrejriteņi no šī gada sākuma ir jāreģistrē CSDD, un šobrīd tiek izstrādātas arī OCTA likuma izmaiņas, kas ietvers arī noteikumus par elektroskrejriteņu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Pasaule Jaunu elektrisko automobiļu tirdzniecībai Norvēģijā pasaules rekords

Šī gada augustā 94,3% no Norvēģijā reģistrētajiem jaunajiem automobiļiem bijušas elektrtiskās automašīnas, kas ir jauns pasaules rekords, liecina publicētā valsts automašīnu tirgu uzraugošās grupas OFV informācija.

Sabiedrība Auto eksperts: «Latvijā ļoti skatās uz to, cik liela ir automašīna» (+VIDEO)

Kāpēc tērēt kaudzi naudas par dārgu apvidnieku ar milzīgu akumulatoru, lai braukātu pa Rīgas centru pārdesmit kilometru dienā?