• Amanda,
  • Amanta,
  • Kaiva
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nākamā mēneša elektroenerģijas cenas sasniedz šī gada zemāko līmeni (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 12:41, 25.10.2024


To galvenokārt noteica globālā pieprasījuma samazināšanās.


Latvijā ir atjaunīgo energoresursu jaudu attīstības izrāviens.

Nākamā mēneša elektroenerģijas sistēmas kontrakts (Nordic Futures) septembrī joprojām virzījās lejup, sasniedzot šī gada zemāko līmeni - 23,48 EUR/MWh, kas ir samazinājums par 14% pret iepriekšējā mēneša datiem. Tikmēr nākamā gada sistēmas kontrakta cena pavirzījās lejup par 7% un bija 39,00 EUR/MWh.

Nākamā mēneša sistēmas kontrakta cenas samazināja galvenokārt laika apstākļu prognozes, pauž Inga Martinsone, Finanšu produktu speciāliste Tirdzniecības daļa, AS "Latvenergo". Pirmkārt, tika prognozēts lielāks nokrišņu daudzums, kas atspoguļojās arī Ziemeļvalstu hidrobilances rādītājā, kas septembra pirmajā pusē bija sasniedzis +2,7 TWh virs normas. Otrkārt, lai arī noteiktās dienās īstermiņa prognozes liecināja par vēja samazināšanos, kopējā reģiona prognozētā vēja enerģijas izstrāde saglabājās augsta.

Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms saglabājās iepriekšējā mēneša līmenī jeb 485 GWh, kas ir pieaugums par 2% pret septembri 2023.gadā. Igaunijā šis apjoms samazinājās par 3%, salīdzinot ar augustu, un par 5%, salīdzinot ar šo periodu pērn, veidojot 531 GWh. Tajā pašā laikā Lietuvā tika patērētas 932 GWh elektroenerģijas, kas ir samazinājums par 3% pret iepriekšējo mēnesi un pieaugums par 4% pret aizvadītā gada septembri.

Tikmēr elektroenerģijas izstrāde Baltijā pieauga par 2%, salīdzinot ar augustu, un par 18%, salīdzinot ar šo periodu aizvadītajā gadā, sasniedzot 1 223 GWh. Latvijā un Lietuvā tika saražots par 2% mazāk nekā iepriekšējā mēnesī - attiecīgi 249 GWh un 601 GWh. Savukārt Igaunijā saražotais elektroenerģijas apjoms kāpa par 15% pret augustu un sasniedza 373 GWh.

ES dabasgāzes krātuvju aizpildījuma līmenis sasniedzis 94%

Septembrī dabasgāzes nākamā mēneša kontrakta (Dutch TTF front-month index) cena samazinājās par 7% pret iepriekšējo mēnesi un bija 36,24 EUR/MWh.

Dabasgāzes tirgus aizvadītajā mēnesī bija labi nodrošināts, ko ietekmēja zemāks pieprasījums, ko noteica siltāki laikapstākļi, kā arī Norvēģijas dabasgāzes infrastruktūru plānoto apkopes darbu sezonas noslēgums, kā rezultātā bija augsts dabasgāzes krātuvju aizpildījuma līmenis, kas Eiropas Savienībā pēc AGSI datiem sasniedza 94%. Lai gan ģeopolitiskā spriedze un iespējami viesuļvētras draudi ASV liecināja par iespējamu tirgus nestabilitāti, viesuļvētra mainīja savu virzienu uz austrumiem, izvairoties no Meksikas līča, kura reģionā atrodas vairāki nozīmīgi sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) termināļi, tādējādi kliedējot bažas par SDG eksporta traucējumiem ASV.

Jēlnaftas nākotnes kontrakta (Front Month Brent Oil) cena aizvadītajā mēnesī bija 72,87 USD/bbl, kas ir samazinājums par 7%, salīdzinot ar augustu.

Neskatoties uz saasināto karadarbību Tuvajos Austrumos un ASV centrālās bankas procentu likmju samazinājumu, septembrī virsroku ņēma faktori, kas veicina jēlnaftas cenu lejupslīdi. To galvenokārt noteica globālā pieprasījuma samazināšanās, ko plaši ietekmēja dati no Ķīnas un ASV, kur joprojām vērojams rūpnieciskās ražošanas aktivitātes samazinājums. Tāpat arī bija vērojams stabils piedāvājums, kuru tuvā nākotnē varētu palielināt OPEC+ valstu lēmumi paaugstināt naftas ražošanas apjomus.

Ogļu nākamā mēneša kontrakta (Front Month API2 Coal) cena septembrī kustējās līdzīgi dabasgāzes un jēlnaftas kontraktu cenām, samazinoties par 7% pret iepriekšējo mēnesi un sasniedzot 114,44 USD/t.

Aizvadītajā mēnesī ogļu cenu samazinājumu noteica to vājais pieprasījums un plašais piedāvājums, ko daļēji ietekmēja pasaules vadošās ogļu importētājvalsts - Ķīnas - samazinātais importa apjoms. Papildus tam ogļu cenas turpināja sekot izmaiņām dabasgāzes tirgū.

Tikmēr Eiropas emisijas kvotu (EUA Futures) Dec.24 kontrakta cena aizvadītajā mēnesī samazinājās par 8%, veidojot 65,51 EUR/t.

Emisijas kvotu cenas septembrī turpināja ietekmēt kopējā energoproduktu cenu lejupslīde un zemāks pieprasījums ogļu un dabasgāzes tirgos. Lejupvērstas cenu izmaiņas pastiprināja arī 2023.gada emisijas kvotu nodošanas termiņa beigas 30.septembrī, kā arī iespējama ekonomikas lejupslīde.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Pēc VID izsūtītajām vēstulēm tūkstošiem cilvēku no jauna iesnieguši deklarācijas

Līdz šim pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izsūtītajām vēstulēm personām ar būtiskām neatbilstībām starp viņu bankas kontu apgrozījumu un deklarētajiem ienākumiem aptuveni 3000 cilvēku no jauna iesnieguši gada ienākumu deklarāciju, ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Ekonomika Michelin kvalitātes zvaigzne Latvijā piešķirta vēl vienam restorānam

Pasaulē populārākajā restorānu ceļvedī "Michelin Guide" 2025.gada ceļvedī iekļauts 31 Latvijas restorāns, tostarp "Michelin" kvalitātes zvaigzne piešķirta restorānam "John Chef's Hall", kā arī zvaigzni saglabājis restorāns "Max Cekot Kitchen", informē "Michelin Guide" pārstāvji.

Ekonomika «Boeing» darbinieki noraida vienošanos par algu palielināšanu un turpina streiku

ASV aviobūves uzņēmuma "Boeing" darbinieki Sietlas reģionā trešdien noraidīja kompānijas jaunāko piedāvājumu algu palielināšanai un paziņoja par streika turpināšanu.

Ekonomika LVRTC pauž gatavību finansiāli iesaistīties Tet kapitāldaļu izpirkšanā

VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) pauž gatavību finansiāli iesaistīties Zviedrijas uzņēmumam "Telia" piederošās tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Tet" kapitāldaļu izpirkšanā, trešdien aģentūras LETA rīkotajā diskusijā "Ko gaidīt no izmaiņām interneta sakaru tirgū, potenciāli mainoties "Tet" īpašniekiem?" sacīja LVRTC valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols.

Lasiet arī

Ekonomika Irklis: AST investīcijas pārsniedz 400 miljonus eiro (+VIDEO)

Valsts uzņēmums neplāno strauju elektroenerģijas tarifu pieaugumu sinhronizācijas ar Eiropu dēļ.

Ekonomika Eksperti: ir daudz iespēju ietaupīt uz elektrības rēķiniem (+VIDEO)

Laikā līdz 2024.gada 30.jūnijam tarifu plānu var mainīt jau esošā mēneša ietvaros.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 16%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 16% un bija 81,75 eiro par megavatstundu (MWh).

Sabiedrība No janvāra samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi

No 2024.gada 1.janvāra samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).