Ārvalstu investoru padome Latvijā rosina samazināt virsstundu apmaksu

Ekonomika
LETA 18:21, 24.10.2024 0

Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL) ceturtdien Cilvēkkapitāla attīstības padomes sēdē rosināja samazināt piemaksu par virsstundu darbu visās tautsaimniecības nozarēs, informē Ekonomikas ministrija (EM).

 
Foto: LETA

FICIL ieskatā piemaksas būtu jānosaka 50% apmērā, nevis dubultu, kā tas ir šobrīd, bet, ja nozarē ir noslēgts darba koplīgums jeb ģenerālvienošanās, tad par virsstundu darbu piemaksa būtu līdz 20%.

Vienlaikus Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvji apgalvo, ka Latvija šobrīd ir vienīgā valsts Eiropā, kurā virsstundas jāapmaksā 100% apmērā.

FICIL uzskata, ka esošais regulējums nozarēs, uz kurām attiecas ģenerālvienošanās, praksē bieži nedarbojas, un izmaiņas drīzāk varētu samazināt ēnu ekonomiku, piemēram, būvniecībā. Tikšanās laikā FICIL kopumā prezentēja 12 priekšlikumus grozījumiem Darba likumā, par kuriem iecerēts diskutēt tuvākajos mēnešos.

Ņemot vērā asās diskusijas, kas izcēlās tikšanās laikā, ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) aicināja visas iesaistītās puses uz nākamo sēdi iesniegt konkrētu vērtējumu par katru no FICIL ierosinājumiem.

Tāpat ir jāapkopo plašāka informācija par to, kāda prakse Darba likuma jautājumos ir citās valstīs. "Starptautiskā šķautne pagaidām ļoti pietrūkst," sacīja Valainis.

FICIL piedāvā arī veikt ieturējumus no pēdējās algas izmaksas gadījumā, ja darbinieks, pārtraucot darba attiecības, nav atgriezis darba inventāru un citos gadījumos.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika LVRTC pauž gatavību finansiāli iesaistīties Tet kapitāldaļu izpirkšanā

VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) pauž gatavību finansiāli iesaistīties Zviedrijas uzņēmumam "Telia" piederošās tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Tet" kapitāldaļu izpirkšanā, trešdien aģentūras LETA rīkotajā diskusijā "Ko gaidīt no izmaiņām interneta sakaru tirgū, potenciāli mainoties "Tet" īpašniekiem?" sacīja LVRTC valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols.

Ekonomika Vai Latvijai pietiks dabasgāzes šai ziemai – skaidro eksperti (+VIDEO)

Iedzīvotāji jau atzīst, ka iespējams kavēs ikmēneša komunālo maksājumu apmaksas termiņus.

Ekonomika Latvijā bāzētā aviokompānija saņēmusi atļauju lidojumiem uz ASV

Latvijā bāzētā aviokompānija "SmartLynx Airlines" saņēmusi ASV Federālās aviācijas administrācijas piešķirto Ārvalstu gaisa transporta operatora sertifikātu, kas ļauj "SmartLynx" sākt lidojumus uz un no ASV, kā arī to teritorijā, informē "SmartLynx" pārstāvji.

Ekonomika Asociācija: Gandrīz pilnībā apstājies komercīpašumu investīciju tirgus

Pie pašreizējā EURIBOR likmju līmeņa gandrīz pilnībā ir apstājies komercīpašumu investīciju tirgus, un darījumi ar A klases biroju ēkām nav notikuši jau divus gadus, aģentūrai LETA pauda Nekustamo īpašumu attīstītāju alianses (NĪAA) vadītājs Ints Dālderis, kurš ir arī Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) padomnieks Eiropas Savienības fondu jautājumos.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijas darbiniekiem ir jāatrod laba motivācija, pārliecināta eksperte (+VIDEO

Ir būtiski apspriest mērķus kopā un pārliecināties, ka tie ir reāli sasniedzami.

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Ekonomika Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju kaut reizi mūžā ir atlaisti no darba

Katrs trešais jeb 34% Latvijas iedzīvotāju kaut reizi mūžā ir atlaisti no darba, secināts mobilo sakaru operatora SIA "Tele2" veiktajā aptaujā.