ASV uzņēmēji Latvijā attīsta precīzo medicīnu un mākslīgo intelektu (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 08:53, 13.10.2024 0

Uzsvērta nepieciešamība sadarboties, lai risinātu ieviešanas un regulēšanas problēmas, tādējādi stiprinot pozīcijas globālajā digitālajā tirgū.

 

Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā (AmCham) ir laidusi klajā divus viedokļa ziņojumus, lai veicinātu inovācijas un progresīvo tehnoloģiju izmantošanu caur mākslīgā intelekta un precīzijas medicīnas straujākas attīstības iespējām. Ziņojumi izstrādāti, pamatojoties uz AmCham biedru - nozares ekspertu zināšanām. Izveidojot uz sadarbību vērstu ekosistēmu un mērķtiecīgi attīstot nepieciešamo infrastruktūru un zināšanas, Latvijai ir potenciāls kļūt par izcilības centru minētajās jomās, piesaistot investīcijas, veidojot jaunas ekonomiskās iespējas un veicinot inovācijas, kas sniedz labumu visai sabiedrībai.

Viedokļa ziņojums "Precīzijas medicīnas (PM) attīstība Latvijā - pievienotā vērtība pacientiem un cilvēkkapitāla attīstībai, iespēja ekonomikas izaugsmei" pasvītro precīzijas medicīnas pienesumu pacientiem un ekonomikai kopumā. PM piedāvā plašas iespējas veselības aprūpes inovācijām diagnostikas, ārstēšanas un datu apstrādes jomās. Dokumentā pausts aicinājums, ciešāk sadarbojoties visām iesaistītajām pusēm, nodrošināt mērķtiecīgu precīzijas medicīnas attīstību Latvijā.

AmCham valdes priekšsēdētājs Džons Tallijs uzsver: "Precīzijas medicīna ir stūrakmens nākotnes veselības aprūpes nodrošināšanā, kur datos balstīti lēmumi noteiks ne vien pacientu aprūpi, bet arī valsts veselības politiku. Investējot precīzijas medicīnas attīstībai nepieciešamajā infrastruktūrā un zināšanās, Latvija var kļūt par medicīnas izcilības centru, piesaistot globālus partnerus un veicinot inovācijas, kas sniedz labumu visai sabiedrībai."

"Veidojot un attīstot precīzijas medicīnas ekosistēmu, Latvija ne tikai uzlabos pacientu ārstēšanas kvalitāti, bet arī stiprinās savu pozīciju kā biomedicīnas inovāciju un precīzijas medicīnas pētniecības līderis Baltijā," pārliecību pauž AmCham viceprezidents un AmCham Precīzijas medicīnas darba grupas vadītājs Roberts Melbārdis.

Viedokļa ziņojums "Mākslīgā intelekta (MI) un digitālās jomas attīstība un mākslīgā intelekta iespēju apgūšana" uzsver digitālās transformācijas un MI nozīmi produktivitātes kāpināšanā un inovāciju veicināšanā. Tajā uzsvērta nepieciešamība sadarboties, lai risinātu MI ieviešanas un regulēšanas problēmas, tādējādi stiprinot Latvijas pozīcijas globālajā digitālajā tirgū.

"Latvija atrodas izšķirošā brīdī savā digitālās transformācijas ceļā. Lai gan ir panākts ievērojams progress, joprojām ir skaidri redzami izaicinājumi mākslīgā intelekta risinājumu ieviešanā un regulējumā, kas jārisina, lai nodrošinātu Latvijas ilgtermiņa konkurētspēju. Tādēļ uzskatu, ka vienota Mākslīgā intelekta akta pārņemšana un saskaņota īstenošana ir priekšnoteikumi, lai veicinātu inovācijas, nodrošinātu atbilstību un ļautu Latvijai attīstīties konkurētspējīgā, bezrobežu digitālajā tirgū. Nodrošinot kopīgu pieeju, Latvija var pilnībā izmantot mākslīgā intelekta un digitālo tehnoloģiju potenciālu, lai veicinātu produktivitāti, ekonomisko izaugsmi un sabiedrības labklājību," uzsver AmCham valdes loceklis, Ellex partneris un AmCham Digitālo lietu un mākslīgā intelekta darba grupas vadītājs Sarmis Spilbergs.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvija mācīs ES ražot zaļo ūdeņradi (+VIDEO)

Inovatīvā sistēma darbojas istabas temperatūrā, tai piemīt enerģētiskas priekšrocības ūdeņraža izdalīšanās ciklā.

Ekonomika Trampa kriptovalūtu platformas pirmā tirdzniecības diena bijusi neveiksmīga

ASV eksprezidenta un prezidenta kandidāta Donalda Trampa kriptovalūtu platformas pirmā tirdzniecības diena otrdien bija neveiksmīga, jo tika nopirkta tikai neliela daļa no digitālajiem žetoniem šajā tirgū.

Ekonomika LAD: zemes saimnieki var pieteikties 2025. gada ekoshēmu atbalstam (+VIDEO)

Resors ir ieinteresēts samazināt amonjaka ieviešanu.

Ekonomika ASV piespriež «Lufthansa» rekordlielu naudassodu par ebreju diskrimināciju

ASV Transporta ministrija ir apsūdzējusi Vācijas aviokompāniju "Lufthansa" ebreju pasažieru diskriminācijā un piespriedusi tai 4 miljonu ASV dolāru naudassodu - lielāko, kādu šī ministrija jebkad piespriedusi, teikts otrdien publicētā paziņojumā.

Lasiet arī

Ekonomika Rīgā piektdien darbu sāks biznesa centrs «Novira Plaza»

Piektdien, 12.aprīlī, darbu sāks biznesa centrs "Novira Plaza", kurā ieguldīti 70 miljoni eiro. Biznesa centrs nodots ekspluatācijā februārī.

Ekonomika Gulbe: Latvijā pārtikas ražotājiem un tirgotājiem nav vienlīdzīgs tirgus spēks

Latvijā pārtikas ražotājiem un tirgotājiem nav vienlīdzīgs tirgus spēks, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja, vadošā pētniece Ingūna Gulbe, komentējot Konkurences padomes (KP) konstatēto, ka Latvijā ražotām pārtikas precēm tirgotāji piemēro lielāku uzcenojumu.

Ekonomika Valdība aicina uzņēmējus pārorientēt biznesu no Krievijas uz citām valstīm

Valdība ir gatava palīdzēt uzņēmējiem pārorientēt biznesu no Krievijas un Baltkrievijas uz citām valstīm, tā šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču apgalvoja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Ekonomika Ekspluatācijā nodots biznesa centrs «Novira Plaza» Rīgas centrā

Ekspluatācijā nodots biznesa centrs "Novira Plaza" Rīgas centrā, kurā investēti vairāk nekā 60 miljoni eiro, aģentūru LETA informēja ēkas attīstītāja pārstāvji.