Turpmāk pensijas varētu pārskatīt pilnā apmērā

Ekonomika
LETA 11:22, 08.10.2024 0

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.

 
Foto: LETA

Šobrīd robeža līdz kurai esošā pensijas daļa tiek pakļauta pārskatīšanai noteikta 50% apmērā no iepriekšējā kalendārā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Šogad pārskatīta pensija vai tās daļu, kas nepārsniedz 683 eiro. Pensiju līdz tādam apmēram saņem 75% iedzīvotāju. Attiecīgi 25% pensijas saņēmējiem pārskatīta tika daļa pensijas.

Pensijas daļa, kas pārsniedz noteikto robežu, netiek pasargāta no inflācijas ietekmes, samazinot cilvēka pirktspēju, norādīja Labklājības ministrija (LM).

Visu pensijas apmēru plānots indeksēt arī personām, kurām vecuma pensija piešķirta ātrāk sakarā ar bērna, kuram noteikta invaliditāte, vai piecu un vairāk bērnu aprūpi un audzināšanu.

Plānots, ka pensiju indeksācijas izmaiņas stāsies spēkā 2025.gada 1.janvārī un attieksies uz pensiju indeksāciju, sākot no 2025.gada oktobra.

Lai paaugstinātu pensijas indeksējamo robežu līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, pēc LM aplēsēm, nākamgad būs nepieciešami papildu 5,784 miljoni eiro. Savukārt 2026.gadā vajadzēs papildu 27,559 miljonus eiro, 2027.gadā - 44,638 miljonus eiro, bet 2028.gadā - 60,894 miljonus eiro.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nav pamata uzskatīt, ka dzīves dārdzības jomā situācija pasliktinājusies

Galvenais ekonomists Luminor Pēteris Strautiņš par inflācijas datiem septembrī.

Ekonomika Valdība atbalstīja pienākumu bankām veikt solidaritātes iemaksu

Valdība otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) ir sagatavoto Solidaritātes iemaksas likumprojektu, kas noteiks pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm un citu valstu kredītiestāžu filiālēm turpmākos trīs gadus veikt solidaritātes iemaksu.

Ekonomika Piektdaļa jauniešu uzticētu mākslīgajam intelektam izvēlēties profesiju (+VIDEO)

Vienlaikus mūsdienu apstākļos svarīgi attīstīt prasmi kritiski domāt un atpazīt rīku ģenerēto saturu.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga 2,8 reizes

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga 2,8 reizes un bija 131,19 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā palielinās vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo darba stāžu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien konceptuāli atbalstīja grozījumus pensiju likumā, kas nosaka, ka Latvijā nedzīvojošajiem, bet pensiju saņemt tiesīgajiem pilsoņiem apdrošināšanas stāža periodam Latvijā būs jābūt vismaz 20 gadiem, sākot ar 1996.gadu.

Sabiedrība Jau šogad nepietiek esošo pensionāru pensijām

Valsts pensiju speciālajā budžetā veidojas strukturālais deficīts.

Ekonomika Šodienas Latvijas jaunieši varētu uzkrāt vairāk nekā 200 000 eiro (+VIDEO)

Priekšlikums mazina iepriekš veikto pensiju 2. līmeņa uzlabojumu nozīmi.

Sabiedrība «Latvijas pensionāri ir pelnījuši cilvēka cienīgas vecumdienas» (+VIDEO)

LSKA izraisa bažas ekspertu paustais, ka, samazinot iemaksas pensiju otrajā līmenī, var nākties celt pensionēšanās vecumu.