• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 19:48, 15.09.2024


Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.


Sapņi par dīkstāvi mūsu cilvēkiem nenāk bieži.

Lai gan katrā no Baltijas valstīm aptuveni puse iedzīvotāju regulāri iegulda naudu, populārākie ieguldīšanas instrumenti atšķiras. Ja Latvijā iedzīvotāji priekšroku dod pensiju 3. līmenim, tad Lietuvā populārākā ir dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu. Savukārt Igaunijā daudz vairāk ir "īsto" investoru, kuri izvēlas naudu ieguldīt akcijās un fondos. Interesanti, ka galvenais ieguldīšanas mērķis Latvijā un Igaunijā ir vienāds - uzkrāt naudu vecumdienām, savukārt Lietuvas iedzīvotāji lielākoties iegulda, lai "nodarbinātu" brīvo naudu, secināts Baltijā veiktajā aptaujā.

Naudu dažādos instrumentos iegulda 61% iedzīvotāju Lietuvā, 55% - Latvijā un 51% - Igaunijā. Un lai gan vidēji mēnesī ieguldītās summas visās trīs Baltijas valstīs kopumā ir līdzīgas, var secināt, ka Latvijā vairāk cilvēku iegulda mazākas summas - līdz 50 eiro, savukārt Lietuvā un Igaunijā ir vairāk to, kuri mēnesī ieguldījumiem atvēl virs 100 eiro.

"Skatoties arī mūsu Roboinvestora statistiku, redzam, ka vidējā summa, ko lietotāji Latvijā un Igaunijā iegulda biržā tirgotajos fondos jeb ETF, ir ap 80 eiro, bet Lietuvā tie ir jau 95 eiro. Tāpat redzam, ka Latvijā mēdz veikt lielākus vienreizējus ieguldījumus, tomēr regulārām iemaksām atvēl mazākas summas," dalā finanšu eksperts Oļegs Andrejevs.

Nestandarta risinājumi - portfeļa diversifikācijai

Pēc aptaujas datiem, akcijās iegulda katrs ceturtais iedzīvotājs Igaunijā, 13% iedzīvotāju Lietuvā un vien 8% - Latvijā. Ieguldījumu fondus un ETF izvēlas 20% respondentu Igaunijā, 14% - Lietuvā un 9% - Latvijā.

Lietuvā populārāki nekā citur ir ieguldījumi savstarpējo aizdevumu platformās jeb crowdfunding, kā arī ieguldījumi mākslas darbos, savukārt Latvijā un Igaunijā biežāk iegulda kriptovalūtā.

"Redzot, ka šādus nestandarta risinājumus izvēlas līdz 10% investoru, varam secināt, ka tie visdrīzāk ir vien kā papildinājums citām investīcijām un ieguldījumiem. Veidojot savu portfeli, ir svarīgi to diversificēt - mazāk riskantiem instrumentiem var pievienot instrumentus ar lielāku risku. Tomēr būtiski apzināties, ka lielāks risks var rezultēties gan lielākā peļņā, gan lielākos zaudējumos. Tāpēc īpaši riskantos instrumentos var ieguldīt to summu, ko nav bail pazaudēt. Turklāt šobrīd vēl ir labvēlīga situācija ar augstākām procentu likmēm, kad var izvēlēties instrumentus ar fiksētu ienesīgumu - termiņnoguldījumus vai obligācijas. Kā arī nedrīkst aizmirst, ka izlīdzināt portfeļa svārstības var, veicot ieguldījumus regulāri," turpina Oļegs Andrejevs.

Vai var dzīvot uz pasīvajiem ienākumiem?

Nosakot ieguldīšanas mērķi, iedzīvotāji Latvijā un Igaunijā biežāk domā par nodrošinājumu vecumdienām - attiecīgi 51% un 59%. Tad seko vēlme likt "strādāt" brīvajai naudai un iespēja šādi pasargāt uzkrājumus no inflācijas. Lietuvā, savukārt, biežāk minētais mērķis ir "nodarbināt brīvo naudu", kam seko vēlme uzkrāt pensijai un pasargāt naudu no inflācijas.

Interesanti, ka Igaunijā arī biežāk izplatīta vēlme dzīvot uz pasīvajiem ienākumiem no ieguldījumiem, ko nosauc 25% aptaujāto. Attiecīgi Lietuvā un Latvijā šāds mērķis ir 17% un 11% investoru.

"Pasīvie ienākumi nav sapnis, bet gan pietiekoši izplatīts fenomens. Šī ir ilgtermiņa pieeja, kad uzkrāto kapitālu izmanto ienākumu palielināšanai. Uzkrātais kapitāls jāiegulda regulāri un ilgtermiņā, un iespējas saņemt pelņu ir dažādas. Var, piemēram, ieguldīt akcijās vai fondos un pārdot savus aktīvus, kad to vērtība pieaug. Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus. Šī ir iespēja saņemt regulārus ienākumus bez nepieciešamības pārdot aktīvus. Tomēr svarīgi izvērtēt, vai nu regulāri saņemt fiksētu ienākumu, vai tomēr ieguldīt akcijās ar lielāko izaugsmes potenciālu (piemēram, tehnoloģiju kompānijas dividendes par akcijām parasti nemaksā, tomēr šīm akcijām ir lielāks izaugsmes potenciāls). Iespējams arī sadalīt portfeli tā, lai daļa būtu ieguldīta aktīvos ar potenciālu izaugsmi un daļa - aktīvos, kas sniedz iespēju saņemt regulārus fiksētus ienākumus," skaidro eksperts.

Ieguldītāji Lietuvā un Igaunijā biežāk (attiecīgi 16% un 14%) norāda, ka iegulda naudu, lai izveidotu kapitālu viņu bērnu patstāvīgās dzīves uzsākšanai, Latvijā šāds mērķis ir tikai 9% respondentu. Un apmēram katrs septītais investors Baltijā iegulda, nenosakot konkrētu mērķi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gauss: Valsts ieguldītā nauda nekad nav bijusi airBaltic uzņēmuma vērtība

Valsts gadu gaitā ieguldītā nauda Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" nekad nav bijusi uzņēmuma vērtība, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Cēsu saules elektrostacijas izveidē investēti 12 miljoni eiro

Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidotajā Cēsu saules elektrostacijā investēti 12 miljoni eiro, informē projekta attīstītāji.

Ekonomika Asociācija: rosinātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību

Valdības piedāvātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību un audzēs valsts parādu, pauda Latvijas Eksportētāju asociācijas "The Red Jackets" pārstāvji.

Ekonomika Jaunciema saules elektrostacija ir lielākā Rīgā (+VIDEO)

Šādas teritorijas, kas iepriekš ir bijušas industriālās zonas, ir ar lielu potenciālu attīstībai.

Lasiet arī

Sabiedrība EP debatēs par rezolūciju minimālā ienākumu līmeņa palielināšanai dalībvalstīs

Eiropas Parlamenta deputāti šodien debatēs par rezolūciju minimālā ienākumu līmeņa palielināšanai dalībvalstīs, informē EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Sabiedrība Latvijā pēdējā gada laikā ienākumi sarukuši 21,7% mājsaimniecību

Latvijā pēdējā gada laikā ienākumi sarukuši 21,7% mājsaimniecību, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2021.gada iedzīvotāju aptaujas par ienākumiem un dzīves apstākļiem dati.

Sabiedrība Labklājības ministrs komentē augstu ienākumu nevienlīdzību Latvijā

Ienākumu nevienlīdzības pieaugumu pagājušajā gadā cita starpā faktiski ietekmēja tas, ka turīgākajām mājsaimniecībām ienākumi no algota darba pieauga straujāk nekā trūcīgākajām mājsaimniecībām, aģentūrai LETA skaidro labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP).