• Alita,
  • Elita,
  • Liesma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Līdz gada beigām Latvijas uzņēmumi bieži vien sāk restrukturizāciju (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 14:44, 14.09.2024


Tikai 6% finanšu vajadzības risinātas ar jauna kapitāla iemaksu no uzņēmumu dalībniekiem.


Visizplatītākais uzņēmumu darbības un saistību restrukturizācijas risinājums ir kredītu nosacījumu maiņa un kredītu atmaksas termiņa pagarināšana.

Jaunākais pētījums, kas aptaujā banku ekspertus Austrumeiropā, Dienvideiropā un Centrāleiropā, ieskaitot Latviju, par grūtībās nonākušu uzņēmumu restrukturizāciju, atklāj, ka 47% baņķieru sagaida, ka tieši šī gada otrajā pusē gaidāms visvairāk uzņēmumu darbības un to saistību restrukturizācijas gadījumu, bet vēlāk šie izaicinājumu kļūs arvien mazāk – 21% baņķieru sagaida visvairāk restrukturizācijas gadījumu nākamā gada pirmajā pusē, bet tikai 6% to paredz 2025. gada otrajā pusē.

Pētījums parāda, ka visvairāk uzņēmumu darbības un to saistību restrukturizācijas darījumu faktiski pagājušā gada otrajā pusē ir bijis ražošanas jomās (16% no visiem restrukturizācijas darījumiem), kam seko būvniecības nozare (15%), lauksaimniecība (15%) un nekustamā īpašuma nozare (11%). Salīdzinoši mazāk restrukturizācijas izaicinājumu ir bijis mazumtirdzniecībā (7%) un, piemēram, tūrisma un viesmīlības nozarēs (3%).

“Mēs redzam, ka uzņēmēji visā reģionā saskaras ar vairākiem izaicinājumiem vienlaicīgi, proti, augsta inflācija palielināja izmaksas, it sevišķi būvniecības un ražošanas nozarēs, un spiedienu uz naudas plūsmu palielināja arī procentu likmju nozīmīgais kāpums, kas palielināja finanšu izmaksas. Tāpat arī zemā ekonomikas izaugsme neļauj kāpināt ne eksportu, ne pārdošanas apjomus vietējā tirgū. Tas viss atstāj negatīvu ietekmi uz uzņēmumu naudas plūsmām un nereti nākas restrukturizēt darbību un saistības. Būs uzmanīgi jāvēro, kā attīstās ekonomika šī gada beigās un nākamā gada sākumā, lai redzētu, vai šī tendence turpinās,” saka Guntars Krols, konsultāciju eksperts Baltijas valstīs.

Visvairāk izmanto banku kredītu nosacījumu maiņu un atmaksas pagarinājumus

Pētījums parāda, ka visizplatītākais uzņēmumu darbības un saistību restrukturizācijas risinājums ir kredītu nosacījumu maiņa un kredītu atmaksas termiņa pagarināšana – to par pagājušā gada otrajā pusē visvairāk izmantoto pieeju restrukturizācijai nosaukuši 32% reģiona banku nozares profesionāļu. Kā nākamais risinājums tiek minēta uzņēmumu aktīvu pārdošana – to kā populārāko min 13% respondentu, bet 12% gadījumu izmantota saistību refinansēšana.

Tikai 6% restrukturizācijas finanšu vajadzības risinātas ar jauna kapitāla iemaksu no uzņēmumu dalībniekiem. Tikai 4% gadījumu izmantota kredītu saistību pagarināšana ar daļēju kredīta norakstīšanu, bet 5% gadījumu jauns kapitāls piesaistīts no jauniem uzņēmuma investoriem.

Restrukturizācijas izteikti tiek veiktas ar visu pušu vienošanos

Pētījums arī atklāj, ka grūtības nonākušu uzņēmumu restrukturizācijas lielākajā daļā gadījumu tiek risinātas ar labprātīgu visu pušu vienošanos, bez tiesas iesaistes. Tā tas pagājušā gada otrajā pusē ticis darīts pat 83% visu restrukturizācijas gadījumu, bet 8% gadījumu notikusi piespiedu piedziņa un vēl 7% gadījumu īstenots kāds tiesas nolemts vai uzraudzīts restrukturizācijas risinājums.

Gadījumos, kad grūtībās nonākušam uzņēmumam ir bijuši nepieciešami papildu naudas līdzekļi, to avots vairumā gadījumu pagājušā gada otrajā pusē bija uzņēmuma esošā banka (28% gadījumu), bet 22% līdzekļus gādājuši esošie uzņēmuma dalībnieki, bet 11% līdzekļi piesaistīti no jaunām bankām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gauss: Valsts ieguldītā nauda nekad nav bijusi airBaltic uzņēmuma vērtība

Valsts gadu gaitā ieguldītā nauda Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" nekad nav bijusi uzņēmuma vērtība, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Cēsu saules elektrostacijas izveidē investēti 12 miljoni eiro

Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidotajā Cēsu saules elektrostacijā investēti 12 miljoni eiro, informē projekta attīstītāji.

Ekonomika Asociācija: rosinātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību

Valdības piedāvātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību un audzēs valsts parādu, pauda Latvijas Eksportētāju asociācijas "The Red Jackets" pārstāvji.

Ekonomika Jaunciema saules elektrostacija ir lielākā Rīgā (+VIDEO)

Šādas teritorijas, kas iepriekš ir bijušas industriālās zonas, ir ar lielu potenciālu attīstībai.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijas uzņēmēji norāda uz jaunu nodokļu potenciālo bīstamību (+VIDEO)

Nav izvērtētas iespējas mazināt esošos valsts izdevumus un to efektivitāti.

Ekonomika Latvijas uzņēmēji mācās izmantot kosmosa datus (+VIDEO)

Rīgas dome aicina izstrādāt digitālus risinājumus viedās pilsētas koncepcijas attīstīšanai.

Ekonomika 47% IT firmu ir palielinājuši darbinieku skaitu, bet 40% - samazinājuši (+VIDEO)

Vidējais budžets, kas gadā tiek veltīts bonusu nodrošināšanai vienam darbiniekam, ir 1871 eiro.

Ekonomika LIAA: jauni uzņēmumi var pretendēt uz finansējumu līdz 300 000 eiro (+VIDEO)

Sektors nodarbina vairāk nekā 3000 augsti kvalificētu darbinieku un nodokļos ik gadu nomaksā virs 57 miljonus EUR.