• Alita,
  • Elita,
  • Liesma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Hipotekārā kredīta summa Latvijā pārsniedz 90 000 eiro: ko var nopirkt (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 08:53, 13.09.2024


Privātmājai par maz, jaunam dzīvoklim gandrīz pietiek.


Lai gan dažkārt pastāv uzskats, ka dzīvokļi jaunajos projektos ir dārgi, viss patiesībā atkarīgs no tā, kādas ir vēlmes.

Pagājušajā gadā Latvijā novērots iespaidīgs algu pieaugums - vidēji 11,9%. Iespējams tieši tas varētu būt viens no faktoriem, kas veicinājis arī hipotekāro kredītu summas pieaugumu, kas kopumā pēdējo divu gadu laikā palielinājies par aptuveni 10%, sasniedzot 90 000 eiro. Ar šādu aizdevumu visbiežāk tiek iegādāts mājoklis summā nedaudz virs 100 000 eiro, tāpēc kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais analizē - kādu mājokli šobrīd tirgū var iegādāties, ja plānotais budžets ir tieši 100 000 eiro.

Jaunie projekti

Lai gan dažkārt pastāv uzskats, ka dzīvokļi jaunajos projektos ir dārgi, viss patiesībā atkarīgs no tā, kādas ir vēlmes un prasības attiecībā uz savu sapņu mājokli. Dzīvoklis jaunajā projektā var būt "pa kabatai" arī tad, ja budžets nesniedzas virs 100 000 eiro, tomēr jāņem vērā, ka tas drīzāk būs neliels vienistabas vai divistabu dzīvoklis platībā aptuveni līdz 50 m2 kādā no Rīgas apkaimēm nevis pilsētas centrā. Tas gan bieži vien sakrīt ar to, kas pieejams tirgū - lielākais iedzīvotāju skaits Rīgā ir tieši mikrorajonos, tostarp Imantā, Pļavniekos un Purvciemā, un tieši tur attīstītāji arī būvē jaunos mājokļus, lai nodrošinātu jaunas un kvalitatīvas dzīvesvietas pilsētas iedzīvotājiem.

Tāpat par šādu summu var raudzīties arī uz jauno projektu otrreizējā dzīvokļu tirgū jeb dzīvokli, kas uzcelts pēdējo 20 gadu laikā. Tādējādi būs iespējams iegādāties plašāku mājokli, bet papildu uzmanība jāvelta ēkas tehniskajam stāvoklim un uzturēšanas izmaksām.

Dzīvoklis sērijveida mājā

Plašs piedāvājums un arī pieprasījums vienmēr ir pēc mājokļiem padomju laiku sērijveida ēkās - tie ir lētāki nekā dzīvokļi jaunajos projektos, tomēr prasa rūpīgāku izpēti un iedziļināšanos mājokļa un ēkas stāvokļa izpētē. Cenu amplitūda ir diezgan plaša un atkarīga no īpašuma atrašanās vietas, mājas kopējā tehniskā stāvokļa un konkrētā dzīvokļa stāvokļa. Vislabāk noteikti būtu izvēlēties jau renovētu ēku, jo tās tehniskais stāvoklis pēc renovācijas noteikti ir krietni uzlabots, un ilgtermiņā renovētu māju dzīvokļu rēķini būs zemāki, ļaujot ietaupīt naudu ikdienā. Par 100 000 eiro renovētā sērijveida ēkā var iegādāties plašu trīs istabu dzīvokli, kurā pietiks vieta arī ģimenei ar vairākiem bērniem. Populārākie Rīgas mikrorajoni, kuros tiek pirkti sērijveida ēku dzīvokļi, ir Purvciems, Pļavnieki, Imanta un Ķengarags.

Dzīvoklis pirmskara mājā

Savukārt tie, kas novērtē mājokļus ar īpašu raksturu un auru, mēdz meklēt dzīvokļus pirms kara ēkās. Šādi dzīvokļi bieži vien ir ar augstajiem griestiem un dažādiem vēsturiskiem interjera elementiem, kas rada īpašu noskaņu. Lai gan to piedāvājums parasti ir krietni ierobežots, līdz 100 000 eiro budžetā var atrast divu, trīs un pat četru istabu dzīvokli, tomēr jārēķinās, ka to tehniskais stāvoklis ne vienmēr ir labs un var būt nepieciešami papildu ieguldījumi remontdarbos, lai mājokli padarītu ērtu un mūsdienu prasībām atbilstošu. Šeit īpaši liela nozīme jāpievērš mājas kopējam tehniskajam stāvoklim, jo var būt situācijas, kur dzīvoklis ir ļoti labā tehniskā stāvoklī, savukārt vēsturiskā koka mājā var būt nepieciešami lieli ieguldījumi, lai to varētu izmantot ilgtermiņā.

Vai pietiks privātmājai?

Privātmājas iegādei budžets visbiežāk pārsniedz 100 000 eiro atzīmi, taču tas lielā mērā atkarīgs no mājas platības, atrašanās vietas un tehniskā stāvokļa. Ja prioritāte nav dzīvot pavisam tuvu Rīgai un tiek apsvērta doma par attālākām atrašanās vietām, šajā budžetā iespējams atrast pat tādu privātmāju, kurā var sākt dzīvot nekavējoties. Tomēr tas noteikti ir retums - biežāk māja līdz 100000 eiro būs grūti atrodama, tā varētu atrasties arī dārziņu kooperatīvu teritorijās ar mazu zemes platību, nepiemērotas dzīvošanai visu gadu un iespējams prasītu vēl papildu ieguldījumus remontā, lai tajā varētu uzsākt dzīvošanu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika LU rektors piedāvā līdzekļus budžetam meklēt ar PVN celšanu

Pensiju vietā līdzekļus budžetam vienkāršāk būtu meklēt ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšanu, intervijā TV3 pauda Latvijas Universitātes rektors, ekonomists Gundars Bērziņš.

Ekonomika Gauss: Stratēģiskais investors airBaltic kapitālā var ienākt arī vēlāk

Paredzēts, ka stratēģiskais investors Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" ienāks pirms akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO), taču nav izslēgta arī iespēja, ka tas var notikt pēc IPO, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Latvijā pieaudzis ārvalstu viesu pavadīto nakšu skaits

Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs šogad septiņos mēnešos viesu pavadīto nakšu skaits pieaudzis par 4,8% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, veidojot 2,648 miljonus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Ar vizīti Hjūstonā sākas vēsturiski lielākā Latvijas tirdzniecības misija uz ASV

Šodien, 16.septembrī, sākās Latvijas tirdzniecības misija uz ASV, ar kopumā ap 100 biznesa delegācijas dalībniekiem.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā tiks uzbūvēti vismaz 1000 pieejamas cenas īres dzīvokļi

Rīgas pašvaldība sāks darbu pie pieejamu īres dzīvokļu attīstības programmas, iesaistoties valsts programmā, lai nodrošinātu mājokļa atbalstu pašvaldības funkciju veikšanai svarīgās profesijās nodarbinātiem speciālistiem un viņu ģimenēm, nolemts Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā.

Ekonomika Olaines novadā varētu uzbūvēt 80 pieejamas cenas īres dzīvokļus

Olaines novadā ar pašvaldības atbalstu varētu uzbūvēt mājas ar 80 pieejamas cenas īres dzīvokļiem, ziņo pašvaldība.

Ekonomika Sērijveida dzīvokļu cenas jūlijā palielinājās Jelgavā, Ogrē un Kauguros

Sērijveida dzīvokļu cenas jūlijā palielinājās Jelgavā, Ogrē un Kauguros, Jūrmalā, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.

Ekonomika Aktīvākie reģioni mājokļu tirgū šogad varētu būt Pierīga, Liepāja un Jelgava

Ja Eiropas Centrālā banka (ECB) šogad turpinās samazināt procentu likmes, darījumu skaits ar nekustamajiem īpašumiem reģionos, visticamāk, pieaugs, un aktīvākie mājokļu tirgi šogad varētu būt Pierīgā, Liepājā un Jelgavā, informē bankas "Citadele" privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.