Inčukalna pazemes gāzes krātuvi varēs izmantot arī Lietuva, Igaunija un Somija

Ekonomika
LETA 12:48, 12.09.2024 0

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz iespēju Inčukalna pazemes gāzes krātuvi savu valstu stratēģisko rezervju uzglabāšanai nepieciešamības gadījumā izmantot arī Lietuvai, Igaunijai un Somijai.

 
Foto: LETA

Starp Baltijas valstīm jau ir noslēgti solidaritātes līgumi par gāzes apgādi, un šīs likuma izmaiņas nodrošinās efektīvāku sadarbību, uzskata Klimata un enerģētikas ministrija.

Izmaiņas paredz, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves operatoram no 2026.gada 1.maija netiks piemēroti Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) noteiktie tarifi. SPRK apstiprinās Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus, saskaņā ar kuriem vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators veiks noteiktu krātuves jaudas produktu un maksas par dabasgāzes uzglabāšanas sistēmas pakalpojumu izsoli. Izsoles kārtību izstrādās un savā tīmekļvietnē publicēs sistēmas operators.

Līdz šim spēkā esošais regulējums noteica regulētu pieeju Inčukalna pazemes gāzes krātuvei un ietekmēja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora spēju uzlabot tās izmantošanas nosacījumus atbilstoši strauji mainīgai situācijai dabasgāzes tirgū. Tāpat tas ietekmēja iespējas īstenot stabilu ilgtermiņa finanšu plānošanu.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators iepriekš norādīja, ka vietējam patēriņam izmanto 25 līdz 30 procentus no Inčukalna pazemes dabasgāzes krātuves ietilpības. Tāpat operators norādīja, ka dabasgāzes patēriņš Latvijā turpina kristies, un pauda, ka nākotnē varētu izsolīt astoņas teravatstundas no krātuves kopējā jaudu apjoma.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika 2024.gada makroekonomiskais liktenis jau ir izšķirts

Latvijas ekonomika pāriet no algu un cenu spirāles uz mierīgāku pārmaiņu režīmu, secināts Luminor ekonomikas apskatā, ko šodien prezentēja Luminor bankas galvenais ekonomists Pēteris Strautiņš.

Ekonomika Apsver atkārtotu vēršanos KP, ja lielveikali nemainīs uzcenojuma politiku

Pārtikas ražotāji apsver atkārtotu vēršanos Konkurences padomē (KP), ja lielveikali nemainīs uzcenojuma politiku vietējiem ražojumiem, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Ekonomika Gauss: Valsts ieguldītā nauda nekad nav bijusi airBaltic uzņēmuma vērtība

Valsts gadu gaitā ieguldītā nauda Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" nekad nav bijusi uzņēmuma vērtība, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Cēsu saules elektrostacijas izveidē investēti 12 miljoni eiro

Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidotajā Cēsu saules elektrostacijā investēti 12 miljoni eiro, informē projekta attīstītāji.

Lasiet arī