• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nav novērojama situācijas uzlabošanās produktu izcelsmes norādīšanai veikalos

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 09:34, 13.08.2024


Lai gan 1.septembrī veikalos obligāti visām precēm būs jāpievieno valstu karodziņi un uzraksti, kas norāda uz produkta izcelsmi, situācijas uzlabošanās joprojām nav vērojama, aģentūrai LETA sacīja Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis.



"Es vakar ieeju veikalā un pat uz lielajām informācijas zīmēm, kur var sarakstīt pašu vellu, nekā nav par produkta izcelsmes valsti. Tā vietā man ir jāņem un jāpēta dārzenis, uz kura ir uzlīmēta uzlīme ar informāciju tik sīkā šriftā, ka to ir grūti salasīt," stāstīja LOSP valdes priekšsēdētājs. Tāpat viņš pauda neizpratni par to, kādēļ ir tik grūti uzrādīt patieso produkta izcelsmi, norādot uz potenciālām tirgotāju bailēm vai negribēšanu to darīt.

Gūtmanis arī minēja, ka vēl sarežģītāk ir ar veikalu privātajām preču zīmēm, akcentējot, ka, piemēram, "Rimi eļļa" vai "Maxima Well done vistas gaļa", nenorāda potenciālo produkta izcelsmi vai patieso ražotāju. "Es gribu saprast un redzēt, kas ir ražotājs, jo ir skaidrs, ka ne "Rimi" ražo eļļu, ne "Maxima" vistas gaļu," viņš minēja, norādot, ka, lai noskaidrotu produkta izcelsmi, atkal ir jāmeklē, kur ar maziem burtiem ir rakstīts ražotājs, kas, pēc Gūtmaņa domām, ir patērētāja maldināšana.

Komentējot Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus par pārtikas preču marķēšanu, kurus otrdien, 13.augustā, paredzēts skatīt valdībā, Gūtmanis teica, ka LOSP ir izskatījusi šos noteikumus daudzās darba grupās un tie raisīja daudz strīdus starp tirgotājiem, pārtikas ražotājiem un lauksaimniekiem. Tomēr, ņemot vērā atšķirīgos viedokļus, ir panākts kompromiss.

Viņš atzīmēja, ka sākumā jāgaida, kamēr sāks strādāt jaunā kārtība un pāris mēnešus jāvēro, kā tā darbojas, piebilstot, ja pēc tam būs nepieciešamas izmaiņas, jebkurš normatīvais dokuments ir labojams.

Tāpat Gūtmanis minēja, ka pircēji būs pārsteigti, redzot karodziņus uz precēm, kuras uzskatīja par Latvijā ražotām, un tas arī ir šo noteikumu mērķis. Viņš norādīja, ka LOSP iepriekš ir veidojusi kampaņu "Tiesības zināt" un veica aptauju, kurā atklājās, ka cilvēki nezina, kurās valstīs ražotus produktus pērk. Cilvēki parasti domā, ka zina, ko pērk, bet reizēm tā nav, un tas ir mārketings.

"Es varu nopirkt importa produktu, tā jau nav problēma, bet tad, kad es to pērku, es gribu, lai tas notiktu apzināti. Taču tad, kad es vēlos nopirkt vietējo ražojumu un mani apmāna, man tas nemaz nepatīk," sacīja Gūtmanis, piebilstot, ka liela daļa cilvēku nelasa mazos burtiņus, ar kuriem patlaban norādīta produkta izcelsme, un pēc tam ir pārsteigti par produkta patieso izcelsmi. Šāda situācija ir novērojama visās produktu grupās.

LOSP ir biedrība, kas apvieno 54 valsts mēroga ražotāju un pārstrādātāju nevalstiskās organizācijas, kas aptver visu Latvijas teritoriju un visus ražošanas sektorus. Organizācija formulē vienotu lauksaimnieku viedokli ražotāju interešu aizstāvībai un tālākām sarunām ar valsts pārvaldes institūcijām, kā arī citiem sadarbības partneriem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Ekonomika Rīt Liepājas Tirgoņu iela kļūs par mazā biznesa oāzi (+VIDEO)

Sestdien skanēs mūzika, smaržos kafejnīcā tikko ceptie kruasāni un ciabatas maize.

Ekonomika FM: tirdzniecības konfidences rādītāju pasliktinājums nav būtisks (+VIDEO)

Tomēr augstais cenu līmenis straujās inflācijas dēļ iepriekšējos divos gados neļauj strauji kāpināt patēriņu.

Sabiedrība Tirdzniecības centriem Rīgā būs mainīts darba laiks

Rīgā lielāko tirdzniecības centru darba laiks šodien, Līgo dienā, būs mainīts, bet Jāņos pirmdien, 24.jūnijā, vairums tirdzniecības centru veikalu būs slēgti.

Sabiedrība Svētku laikā tirdzniecības centriem Rīgā būs mainīts darba laiks

Rīgā lielāko tirdzniecības centru darba laiks Līgo dienā, svētdien, 23.jūnijā, būs mainīts, bet Jāņos pirmdien, 24.jūnijā, vairums tirdzniecības centru veikalu būs slēgti.